Jak sądzicie, kim jest partnerka najstarszego Szapiro (grany przez Gajosa) i kim jest mężczyzna, który go przepytuje, grożąc bronią?
Ja obstawiam, że partnerka to Ziembińska, a ten, który grozi bronią to jeden z synów Szapiro.
*Tylko bez spoilerów z książek. :)
W liście płac Anna Nehrebecka występuje jako "Stara Magda Aszer" (czyli ukochana młodego Mosze), ale Janusz Gajos jako "Stary Mosze Bernsztajn". Wiemy już, że drugi z opisów jest nieprawdziwy. Przekreśla to też pierwszy, bo z jakiego powodu Magda miałaby być z zabójcą Moszego? Ziembińska też jest mało prawdopodobna, ponadto gość z Yad Vashem został rozpoznany, a ona nie znała dzieci Szapiro. Moim zdaniem to Ryfka Kij. Wówczas faktycznie Braciak mógłby być Szapiro jr.
"Ziembińska też jest mało prawdopodobna, ponadto gość z Yad Vashem został rozpoznany, a ona nie znała dzieci Szapiro." - zastanawiam się czy podczas rozmowy sam na sam partnerki z przepytującym, nie padały słowa sugerujące, że oni się już wcześniej spotkali (w sensie w tym dojrzałym wcieleniu, kiedy on przez długi czas ścigał Szapiro)? Wtedy partnerka nie musiałaby znać synów Szapiro, kiedy ci byli dziećmi - mogła poznać ich/jego znacznie później, np. już w Izraelu.
Ziembińska pasuje mi, bo akcja serialu (lata 30.) sugeruje, że wiąże ją z Szapiro, więcej niż przelotny romans. Szapiro z kolei bardzo odsunął się od rodziny, od "żony" - stara się ich chronić, ale jak powiedziała jego "żona" - "to wszystkiego nie naprawi". Tak samo Ryfka wydaje się być bardzo rozczarowana Szapiro (ich rozmowa w burdelu, przy śniadaniu) - raczej nie widzę jej w roli jego partnerki na stare lata - ich wspólna historia już się skończyła.
Aczkolwiek przed bohaterami cały okres wojny - nie wiadomo kto go przetrwa. Dlatego tak mi pasuje ta Ziembińska - myślę, że miała większe szanse przeżyć wojnę (Polka, dobrze wykształcona bodaj w Austrii).
Poza tym przepytujący mówi do partnerki coś w stylu "ty całe życie nie dajesz mu spokoju" - pasowałoby mi to do relacji skrzywdzonego i porzuconego syna Szapiro vs Ziembińskiej, która przyłożyła rękę do rozbicia jego rodziny.
Ziembińska została przez ojca wydziedziczona, nie ma źródła dochodu, a ujawnienie romansu z Szapiro przekreśli jej pozycję towarzyską. A to śmierć cywilna w warunkach międzywojennych. Nawet jeżeli Jakow jest w niej zakochany, to moim zdaniem jest to związek bez przyszłości, bo to ona musiałaby jeszcze więcej poświęcić.
Partnerka to na pewno Ryfka, nikt inny nie pasuje bo wiemy z "Królestwa" że Emilia zginie w komorze gazowej a Ziembińską zabije sam Jakub w roku 1944. Dlatego to na 99 procent jest Ryfka bo nikt inny nie pasuje.
A jeżeli chodzi o postać którą gra Braciak to też mi się wydaje że może to być jeden z synów Jakuba.
Nie ma gwarancji, że sprawy potoczą się jak w książce. W końcu serial zaczął się inaczej, występuje postać nieobecna w powieści, a niektórych bohaterów istotnie zmodyfikowano.
Nie jeden z synów, tylko Dawid - ten zadziorny syn. Natomiast Daniel był spokojny i grzeczny.
Pytanie otwarte, bo serial w ostatnim odcinku rozjechał się z książką (śmierć Moryca i śmierć Kuma) i zostało raptem kilka stron. Ciekawe czy przemycą kilka kadrów z Królestwa.
I ciekawe co pokażą wcześniej - scenę w samolocie, czy rozmowę starego Jakuba z [ocenzurowano] która ostatecznie przypomni mu prawdę o sobie.
Raczej streściłeś to co wiadomo z Królestwa, niżli "przewidziałeś" poczciwy brachu.