Król (2020)
Król: Sezon 1 Król sezon 1, odcinek 8
odcinek Król (2020)

Król | odcinek 8

7,1 504  oceny
7,1 10 1 504
Król
powrót do forum s1e8

Dosyć przewidywalny ten finał . Zabicie doktora też takie oklepane . Cały serial na ot tak poprawny 7/10 bez szału . Raczej nie będzie drugiego sezonu ? Wszystkie wątki zostały pozamykane , że za bardzo nie widzę oczym by oni robili drugi sezon ? Jestem rozczarowany tym serialem. Spodziewałem się czegoś lepszego.

ocenił(a) serial na 8
michalkuc1993

Yyyyyyyy no jak nie będzie drugiego sezonu. "Królestwo" jest gotowym drugim sezonem, Canal + już zdradził że kupili prawa do ekranizacji, i miejmy nadzieje że nakręcą choć będzie to dla nich na pewno bardzo kosztowne żeby dobrze pokazać Wrzesień 39', Getto warszawskie czy Powstanie....

ocenił(a) serial na 6
Samoanskiadwokat

A skąd takie informacje o kupnie praw do "Królestwa" jeśli można zapytać?

ocenił(a) serial na 8
mariuszkb

Napisali niedawno na swoim Instagramie że kupili.

ocenił(a) serial na 9
Samoanskiadwokat

No ale ostatnie 10 minut finałowego odcinka to "Królestwo" w skrócie Aż mnie to zabolało jak pobierznie przelecieli przez całą okupację. Mnie to wyglada raczej na koniec.

ocenił(a) serial na 7
Adamsky777

Dokładnie tak. W książce to wyglądało . A w ewentualnym drugim sezonie ukrywanie się caly czas przed nazistami to już nie będzie tak dobrze wyglądało na ekranie .

ocenił(a) serial na 7
michalkuc1993

Ale co oni mają ekranizować jak główny bohater nie żyje ? Że taki presequel ? Nie widzę tego. Tym bardziej że w książce akcji było bardzo mało. Pokazali fragmenty z "Królestwa" i starczy. Prędzej bym liczył na film niż sezon o ile w ogóle go zrobią. Zresztą ja bym nie chciał bo pewnie będą pokazywać jak to każdy Polak to zwierze/sadysta/gwałciciel czy kolaborator. Aż dziw że pokazali pozytywną polską postać policjanta w 7 odcinku biorąc pod uwagę, jak bardzo Twardoch jest do nas uprzedzony.

ocenił(a) serial na 7
Jarek Bachanek

Prawa do królestwa wykupili . A może to przez to , że pokazali fragment drugiego tomu w tym sezonie ? (Mało prawdopodobne) Przydałby się serial w wojennej Polsce .(np.powstanie warszawskie bo takie Miasto 44 to irytujący gniot )Ale z lepszą realizacją z kasą niekoniecznie z uniwersum Twardocha . Lub czasy powojenne . Dwa trzy lata po wojnie Polska to była dziki zachód ! Zanim NKWD nie powybijała wszystkich resztek AK . Nasza kinematografia jakoś nigdy się tym nie zainteresowała ( Jedyny film jaki sobie przypominam  to Róża ) 

ocenił(a) serial na 8
michalkuc1993

Morfina była zajebista do nakręcenia.

ocenił(a) serial na 8
Adamsky777

Mnie też. Jeżeli to był już koniec całego serialu, to scena z 1943 była bardzo dobra i przerażająca.

ocenił(a) serial na 6
Samoanskiadwokat

Przecież drugi sezon byłby bez sensu, po tym jak w 5 minut odcinka finałowego, te Królestwo nam w ekspresowym tempie streścili, a poza tym byłoby za drogie.

michalkuc1993

Moim zdaniem, w przeciwieństwie do seriali anulowanych po 1 sezonie, "Król" nie okpił widza zawiązaniem nowych wątków w ostatnim odcinku. Z jednej strony klamrą z 1984 r. spięto większość wątków, ale dano następujące punkty zaczepienia (w kolejności pojawiania się w serialu):
1. Dlaczego Tabaczyńska jest obiektem zainteresowania Yad Vashem i czy (teraz już wiemy) Dawid Szapiro faktycznie tam pracuje.
2. Co oznaczał strzał w domu Ziębińskich i co Jakow zrobił w tej sprawie.
3. Skoro zawrócił samolot grożąc bronią, to co było dalej?
4. Co robił przez 2 przedwojenne lata, skoro Kum wyznaczył go na swego następcę, a i reszta ocalałych członków gangu podporządkowała się mu?
5. Jak Jakow i Ryfka wydostali się z getta i dlaczego nie mógł ocalić rodziny.
6. Jak Jakow przetrwał kampanię wrześniową (a był zapewne rezerwistą WP), okupację i co robił 30 powojennych lat.
Niewiele zmienia tu świadomość, że Emilia i Daniel stracili życie w czasie okupacji, a Jakow z ręki Dawida. Nadal jest o czym zrobić 2 serię.

ocenił(a) serial na 8
bazant57

Prawda. Można śmiało kręcić 2 sezon

Aragorn88

Po zastanowieniu nie byłbym wcale taki pewny śmierci Jakowa.

ocenił(a) serial na 8
bazant57

No nie wiem. Film był zbudowany na kreacjach Kaplicy i Radziwiłka. Musieliby zmartwychwstać. Szapiro to najbardziej banalna postać, również aktorsko.

ocenił(a) serial na 7
bazant57

Można było zrobić dwa odcinki więcej o okupacji z jakimiś flashbackami i by się fajnie historia domkneła . Tak to mamy masę niedomówień , dlaczego Szapiro uciekł od rodziny i Jego syn Dawid jak przeżył ( byłby cudownie ocalały , bo podobno z powstania z getta nikt nie ocalał z żydów . Zgineli na miejscu albo powywozili ich to obozu śmierci .

ocenił(a) serial na 8
michalkuc1993

Z Powstania w Gettcie ocalało kilkaset Żydów, do 1945 ocalało conajmniej kilkadziesiąt w tym Antek Cukierman i Marek Edelman

ocenił(a) serial na 8
bazant57

Na wszystkie Twoje pytania odpowiedź jest w Królestwie

ocenił(a) serial na 8
tfardy81

Na prawie wszytskie , bo Tabaczyńska nie występuje w książce

tfardy81

Nie do końca o to chodziło. Miałem na myśli to, że nie wciśnięto na siłę cliffhangerów typu: zupełnie nowy bohater skradający się z tasakiem na Szapirę, cięcie. Przebiegu większości potencjalnych wątków ewentualnego kolejnego sezonu możemy się domyślić na podstawie właśnie zakończonego. Jednak pokazano nam, że akcja może być pokrętna i zaskoczyć widza, więc pewności mieć nie będziemy.

ocenił(a) serial na 3
bazant57

Ale po co? Może te sześć pytań to wcale nie materiał na kolejny sezon tylko nieydolność scenarzystów. Raczej szedlbym w tą stronę.

ocenił(a) serial na 9
michalkuc1993

Tak jeszcze mi się przypomniało że w książkach, a dokładnie w "Królestwie", Dawid miał zamiar zabić ojca ale finalnie tego nie zrobił. Albo cos mi się pokręciło... On ich spotkał w 1943 (czy później ... ?)jak opuścili kryjówkę w domu tej kolaborantki. W książkach o Katowicach nic nie było. Był motyw ze "Ślązakiem" ale to inna bajka...

ocenił(a) serial na 5
Adamsky777

W książce Jakub nie ma świadomości, gdy Dawid zabija Niemca ukrywającego się z Ryfką i Jakubem.. Dawid wyjezdza.do.Palestyny a Ryfka ma.nigdy nie powiedzieć Jakubowi ze jego syn przeżył.

Adamsky777

Było o Katowicach w pierwszym tomie.

michalkuc1993

To jest na motywach książki. Twardocha. Nie ma drugiego tomu, to i sezonu nie będzie. Królestwo jest poniekąd kontynuacją.

michalkuc1993

Bardzo przepraszam, ale nie bardzo rozumiem, jak miał się serial skończyć, skoro tak się kończy książka? Oczywiście, z drobnymi różnicami. Kto czytał, ten wie, że Radziwiłek kończy życie... Nie będę zdradzał.
"Królestwo" to już zupełnie inna historia, inny świat.
Serial kończy się tak, jak kończy się książka i w sumie to dobrze.

ocenił(a) serial na 8
RadosnyTata

A Krolestwo to wydarzenie po akcji zawroceniu samolotu przez Szapira?W ogole dlaczego zmienil zdanie,choc sie domyslam.

ocenił(a) serial na 8
RadosnyTata

Nie czytałem książki, ale czy przypadkiem syn Szapiro zabił go tylko i wyłącznie w serialu?

ocenił(a) serial na 8
RadosnyTata

Czy w książce syn Szapiro zabił go jak w serialu? Sam nie czytałem, ale po komentarzach wnioskuję, że było inaczej.

suineg

Spoiler > Spotkali się w zupełnie innej sytuacji w ruinach Warszawy, już po Powstaniu Warszawskim. Był strzał, ale zginął ktoś inny.