PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123893}

Kryminalni

2004 - 2008
6,8 41 tys. ocen
6,8 10 1 40821
5,1 10 krytyków
Kryminalni
powrót do forum serialu Kryminalni

Pytam, bo tak naprawdę widziałem tylko jeden odcinek. To był (chyba)pierwszy odcinek tego serialu, a było to jesienią 2004 roku. Pamiętam, że chodziło (chyba) o jakieś zabójstwo w sklepie...
Odcinek ten wydał mi się nudny w porównaniu z emitowanym wówczas na TVP-1 serialem "Glina".
Parę tygodni temu przypadkowo włączyłem TVN i natrafiłem na jakiś odcinek tego serialu. Jednak... postacie (podstarzały playboy czyli Zawada, zgrywający twardziela Maciuś Zaniedzielny [przepraszam Zakościelny] oraz jakaś głupiutka policjantka z krzywym nosem) nie bardzo przypadły mi do gustu.
Jednak w moim otoczeniu (praca i uczelnia) wszyscy wręcz ubóstwiają ten serial! DLACZEGO...?

użytkownik usunięty
kaczor_78

Pytasz czy warto a wyglada na to, że juz podjąłeś decyzję. Widziałeś dwa odcinki więc jakim prawem twierdzisz, że Zawada to "podstarzały playboy", Zakościelny "zgrywa twardziela" i - co najlepsze - Baśka jest "głupiutka"? I co do wartości serialu ma jej krzywy nos??? Ludzie nie zwracają większej uwagi na wygląd aktorów tylko na fabułę. Fajny serial ale nie musisz się męczyć oglądając go tylko dlatego, że koledzy go "ubóstwiają".

Ubóstwiają go nie koledzy, lecz koleżanki ! ...podejrzewam, że ze względu na Maciusia Zaniedzielnego i pryka Zawadę, bo owa Basia raczej nie stanowi dla nich konkurencji pod względem urody !

kaczor_78

Serial jako całośc jest całkiem niezły (dobry scenariusz - chociaż są lepsze i gorsze odcinki). Natomiast jeśli chcesz zobaczyć coś naprawdę niesamowitego to polecam odcinki 41 - 43 Kryminalnych, tak zwany "tryptyk śląski". Były to odcinki, które powaliły mnie na kolana, świetny klimat, rewelacyjna muzyka, nie przypuszczałam, że można coś na tak wysokim poziomie nakrecić w Polsce. Jak spodoba Ci się "tryptyk śląski" to chyba wciągnie Cie na tyle, że zdecydujesz się zobaczyć resztę.

Pozdrowionka.

P.S. Niestety Maciek "Rambo" Zakościelny, to najsłabsze ogniwo w tym serialu, ale ze względów marketingowych musi być ktoś taki w produkcji - innego powodu, dla którego on nadal jest w obsadzie nie widzę.

Lalu

Wreszcze jakaś konkretna (niestronnicza) sugestia!
BARDZO DZIĘKUJĘ !
Poszukam w takim razie polecanych odcinków (41,42,43), tylko... gdzie ?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam !

P.S. Będziemy w kontakcie :)

ocenił(a) serial na 7
kaczor_78

Zgadzam się bardzo dopracowany tryptyk nadaje smaczku całemu serialowi.

Ludzie jak zauważyłem dzielą sie na takich którzy mówią, że kryminalni to gówno oraz ci którzy mówią, że to bardzo dobry polski serial 'kryminalny'.

Ja należę do tych drugich.

Posyłam Ci na pw namiary na tryptyk.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem