Kryminalni

2004 - 2008
6,8 41 tys. ocen
6,8 10 1 40914
4,8 6 krytyków
Kryminalni
powrót do forum serialu Kryminalni

na polski serial kryminalny, równy amerykańskim...Niesamowite, bo oto doczekałem się, a teraz to już uzaleznienie;-) Co to znaczy na poziomie amerykańskim? Emocjonujace aktorstwo, dynamika akcji, zwroty, no i ta KAMERA! Kapitalne ujęcia, co wciąga w film nawet przy powolnej akcji. No, w końcu...Ogląda się to cudnie, a i w napięciu trzyma, co należy pochwalić. Dorzucam medal za prosty ale kapitalny pomysł z pokazywaniem sugestywnych spojrzen, rzucanych przrz bohaterów. Jeszcze jedna rzecz...Dotychczasowe polskie seriale kryminalne irytowały mnie tak, że rozglądałem się za bazooką. Czym? Tym osobliwym pokazywaniem policjantów jako alkoholików, frustratów, czy zwyczajnie SOCJOPATÓW (patrz "Policjanci")...Uff, polskie gliny wyszły ze szpitali psychiatrycznych, przynajmniej w TVN. Dziękować;-))

ocenił(a) serial na 6
hussair

Dokładnie. :) Jak na polskie warunki to REWELACYJNY serial kryminalny. Lepsza była chyba tylko "Ekstradycja". Martwi mnie tylko to, że od pewnego czasu w "Kryminalnych" za dużo jest wątków miłosnych, przez co ewoluują oni w kierunku serialu obyczajowego. Oby się to poprawiło z kolejną serią.

ocenił(a) serial na 9
Stranger

Zakładam optymistycznie, że Zawada nie da się zepchnąć do kącika matrymonialnego...Juz raz kazali mu pracowac za biurkiem z powodu kolana i pokazał pazury:)

ocenił(a) serial na 9
hussair

odcinek, w którym Zawada mierzy się z dworcowym gangiem pedofilów, jest wstrząsający...

ocenił(a) serial na 8
hussair

Dokładnie ten odcinek był jednym z lepszych :)

ocenił(a) serial na 7
hussair

Nie rozumiem, dlaczego serial ma tyle antyfanów. Dla mnie to najlepszy polski serial kryminalny. (Prawie) Każdy odcinek oglądam z zapartym tchem. Dobre pomysły, dobre zdjęcia i ZACHWYCAJĄCA muzyka + fajna obsada (moi ulubieńcy: Zawada i Żałoda;) ach... po prostu nie wyobrażam sobie sobotniego wieczoru bez relaksu po trudach tygodnia na "Kryminalnych":)
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 7
Mortiana

Popieram, Kryminalni to najlepszy serial kryminalny w Polsce jaki wyszedł... Wcześniejszych nie oglądałam z takim zapałem jak Kryminalnych. Np. taka Fala zbrodni czy coś w tym stylu... beznadzieja... A poza tym uwielbiam Magdę Schejbal :D

ocenił(a) serial na 9
xxelka

Popieram obie panie!:) "Kryminalni" i kawa...to jest życie.

ocenił(a) serial na 1
hussair

Ludy co wy opowiadacie za brednie! A oglądaliście może mniej sławnego pitbulla? Proponuje w sposób obiektywny oglądnąć oba seriale i wtedy porównać jeśli będzie co he he

hussair

Świetny serial,naprawdę genialny,oprócz Kożucha(Kożuchowskiej) wszystko jest perfect. Uwielbiam Magdę Schejbal,ona nadaje serialowi taki "smaczek" bez niej to by nie było to samo,chociaż bardzo lubię pana Zakościelnego i Włodarczyka.Kogo innego w roli Baśki sobie nie wyobrażam,pewnie zarobią w przyszłym roku kolejna telekamerę, przynajmniej ja będę na nich głosować

ocenił(a) serial na 8
hussair

OOOOOOOO tak "Kryminalni" to najlepszy serial polski :) Chociaż COŚ można w tym TV obejrzeć porządnego... :)

hussair

Hehehe gratuluje gustu, "realizm" tego serialu jest porażający, proponuje obejrzeć Pitbulla i obiektywnie ocenic poziom "kryminalnych". Aż słabo mi sie robi ogladając "popisy" Zawady i całej reszty tych "policjantów".

ocenił(a) serial na 1
taurus_4

Wiekszość chyba nie chce oglądać pracy policjantów tylko plytkie historie z życia ludzi udających policjantów, dlatego ten serial bardziej jest obyczajowy nie kryminalny, a jesli ktos mowi ze to najlepszy polski serial kryminalny to chyba rzeczywiście mało ich widział

użytkownik usunięty
hussair

toz to syf jakich malo, teksty jak z przedszkola, zero napiecia, lalusie sami a nie prawdziwe gliny, w dynastii bylo wiecej akcji z jajami niz w tym scierwochlonie

ocenił(a) serial na 1

Pragnę zauważyć, że realizm tego serialu jest "porażający". Oczywiście jak powszechnie wiadomo każdego polskiego policjanta np. z wydziału zabójstw stać na duże mieszkanie, dobre ciuchy z markowego sklepu. Wszyscy policjanci jeżdżą bezawaryjnymi toyotami, oplami i fiatami. TEraz chciałbym przjeść do wątku przedstawianych sprawa. Wiemy, że doskonały, wzorowy glina kom. Marek Zawada każdą sprawę doprowadzi do szczęśliwego finału. Wszyscy bandyci zostaną złapani i osądzeni. Wiadomo, że tak "fantastyczny" gliniarze jakimi sa ww kom. Zawada i podkomisarz Marek Brodecki nie mają nałogów, cały stres związany z ich pracą odreagowują w kinie, operze, teatrze. Mają czas na miłość, dzieci i rodzine. Czas na rozrywkę etc. Zastanawiam sie skąd w naszym kraju wzięła sie akcja "Widelec"? Przecież wszyscy policjanci mają zarobki zbliżone do swoich kolegów z krajów zachodnich. A i co do języka serialu... wiemy również, że policjanci nie przeklinają, mówią nienaganną polszczyzną, a czasem w kulturze języka przewyższają prof. Jana Miodka.

Pozdrawiam prawdziwych fanów, prawdziwych seriali kryminalnych

użytkownik usunięty
miedzianobrody

hhewhehheh, lepiej bym tego nie ujal, cala prawda zostala przez ciebie uchwycona

ocenił(a) serial na 8
miedzianobrody

Taaak Marek Zawada... Boże... Najpierw zapoznaj się z czymś co komentujesz..

ocenił(a) serial na 1
ania_0312_2

Przepraszam... Komisarz Adam Zawada. Przyznaje sie mój błąd, moja nieuwaga. Co nie zmienia rzecz jasna mojej opinii na temat tego serialu...

miedzianobrody

Marciniesiwy, spróbuj zrozumieć, że ten serial, jak sam reżyser powiedział, został stworzony dla damskiej części odbiorców, a kobiecie nie przetłumaczysz, bo one lubią bajki, więc nie porywaj się z motyką na słońce. Pozdro Siwy. Niech żyje Gebels i reszta ekipy.

ocenił(a) serial na 1
zakapior

Dzięki za poparcie. Ja nie chce w żaden sposób dyskryminować kobiet za to, że lubię "Kryminalnych". Szanuje ich opinię. Dlatego niech każdy zostanie przy swojej opinii. Dla mnie najlepszy jest "PitBull". Dla tych pań z góry najlepsi są "Kryminalni". A co do samych kobiet... Nie chce ich rozumieć. To niemożliwe:)

ocenił(a) serial na 8
hussair

"Kryminalni" są najlepszym polskim serialem... I nie ma co do tego wątpliwości :) A reszta to hymm... Do d***

ocenił(a) serial na 1
ania_0312_2

Oglądałaś kiedyś chociaż jeden odcinek z którejkolwiek serii "Pitbulla"? Albo chociaż "Gliny" Pasikowskiego?

miedzianobrody

Słuszna uwaga - "Pitbull" to obecnie najlepszy serial kryminalny w Polsce, choc są gusta i guściki :) Oczywista sprawa, że "Kryminalni" mają więcej fanów (czyt. fanek), ale wśród moich znajomych (18 lat wzwyż) "Kryminalnych" ogląda się tylko wtedy, gdy w TV ogromna nuda, do kolacji bądź nudnego wieczora z TV. Za to "Pitbulla" ogląda się, bo jest niesamowitym serialem ! :)

Pozdro! (dla fanów "Pitbulla" - to już 9.III.08 oraz "Kryminalnych" - ech :) )

ocenił(a) serial na 9
Mieszo

Andrzej Bartkowiak robił zdjęcia do "Helikoptera w ogniu". W jednym z wywiadów wytknął wszystkie błędy polskich produkcji: kiepska kamera (Amerykanie np. pokazują jadace auto z 6 ujeć, Polacy z 2), marne oswietlenie (Amerykanie nie zawalaja tego nawet w przeciętnych serialach tv!) i inne rzeczy. Trzeba jednak zdać sobie sprawę, że kino i życie dzieli jednak sporo, film w dużym stopniu ma służyć odprężającej rozrywce, a nie sfustrowaniu i dołowaniu, co u nas wydaje się być punktem wyjściowym produkcji filmowych. Razi mnie ten nasz archaizm techniczny, a dodatkowo sztuczne, teatralne aktorstwo (naprawdę nieliczne od tego zauważam wyjątki). Amerykanie nawet w zwykłych obyczajowych filmach grają z naturalnym dramatyzmem. Mówią i zachowują się po prostu tak, jak w życiu. Rozumiem europejskie ambicje (i kompleksy), ale jeśli o warsztat kinowy chodzi, nadal możemy Amerykanom buty czyścić. To właśnie kiepskie aktorstwo i archaizm kamery (a odpowiednie oświetlenie i wieloujęciowość, oprócz podnoszenia walorów estetycznych, służy także STYMULACJI UWAGI WIDZA NA FILMIE, co pozostało chyba nieodkrytym jeszcze prawidłem w polskiej kinematografii) sprawia, że odrzucały mnie polskie seriale kryminalne typu "Policjanci", przy czym trzeba dorzucić irytujące tendencje do pokazywania policjantów jako osoby patologiczne. Mam kumpla policjanta; to supergość, żaden tam dziwak, agresor, frustrat i alkoholik.
"Kryminalni" to pierwszy polski serial, który zaimponował mi perfekcyjnym warsztatem - swietne aktorstwo, wciagajaca akcja, NORMALNI POLICJANCI, odpreżająca rozrywka (mimo, że zdarzaja się cieżkie historie, ale dzieki temu nie jest ten serial "drewnem"), kapitalna kamera, plus krótkie, ekspresyjne ujecia aktorów. Sami aktorzy znakomici, z czym w polskim kinie tez pustynia, niestety. Może i wielu naszych zagrałoby króla Leara, ale wiarygodną, prawdziwą postać z ulicy - to już gorzej. "Kryminalni" są zrobieni wedle mistrzowskiej receptury amerykańskiej (nieprzypadkiem świat podbijają "Kryminalne zagadki Miami", czy "Dowody zbrodni") i stawiam pomnik jego twórcom. Brawo!

użytkownik usunięty
hussair

haha, kurcze albo ci sie pomylily seriale, albo sam nie wiem, Kryminalni sa slabi z masy powodow, zero realistycznosci, naturalnosci aktorow, marne kreacje aktorskie, jezyk sztuczny, montaz takze, nie porownoj nawet tego gniota do serii CSI, profanujesz w ten sposob dobry serial, Kryminalni to naciagana papka i tyle

hussair

Jak tak lubisz w konia być robiony, to polecam ci zostanie słuchaczem radia Maryja, czuję, że się tam odnajdziesz.

ocenił(a) serial na 2
zakapior

Prosiłbym o rozwinięcie tego wątku z radiem Maryja. Dlaczego akurat to radio skoro w Zet czy RMF bardziej ludzi w konia robią?

użytkownik usunięty
MakoR

o jakis marny moher beret sie odezwal

Kryminalni to polska marna telenowela policyjna, wystawiłem ocene 1/10 bo to jest jakieś nieporozumienie.

ocenił(a) serial na 1
lord000

Żałuję tylko, że nie można dać zera...

MakoR

nie pamiętam dokładnej częstotliwości ale coś koło 98 chyba, nie wiem, jak chcesz to se rozwiń wątek :)

zakapior

Ten serial nie jest aż tak zły.Może mniej ambitny niż Glina oraz Pitbull ale uważam ,że należy go zaliczyć jako udaną produkcję:)

ocenił(a) serial na 1
l_m_siewicz

Zależy czego oczekujesz od produkcji, które opowiadają o życiu policjantów z wydziału zabójstw...

ocenił(a) serial na 4
hussair

ten film to tragedia i patologia... pitbulla wszystkie odcinki obejrzalem w dwa dni bo wczesniej nie mialem jakos okazji obejrzec zaczalem ogladac i przestac nie mogłem serial wstrząsajacy ale zarazem prawdziwy... sekcja kryminalna i walki z terrorem widac jak zyja jak niektorzy ledwo wiąza koniec z koncem jak odreagowuja jak sie zachowuja a te lalusie z kryminalnych?? pizdziec szok jak dla mnie szkoda słow...