PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=800443}

Księga czarownic

A Discovery of Witches
2018 - 2022
7,1 14 tys. ocen
7,1 10 1 14062
Księga czarownic
powrót do forum serialu Księga czarownic

Hej;) blagam niech ktos kto czytal 2 tom ksiazki powie czy Diana i Matthew przeniesli sie w przeszlosc?? Czy ta czarownica im przeszkodzila??

maaajenka

Tak, udało się. Przenieśli się do elżbietanskiej Anglii.

ocenił(a) serial na 8
ignis_2

O matko moge spac spokojnie;) bo z serialu to wygladalo tak jakby im sie nie udalo albo jakby przeniosl sie sam Matthew. A w ksiazce tez byl taki motyw, ze ci czlonkowie zgromadzenia im prawie przeszkodzili??

maaajenka

W książce członkowie zgromadzenia mają mniejsza role niż w serialu. Ale nie wiem bo dopiero zaczelam czytac drugi tom. A ostatniego odcinka jeszcze nie ogladalam.

ocenił(a) serial na 8
ignis_2

A ja skonczylam dopiero pierwszy i czekam na drugi. Ale tej polskiej wersji w ktorej jest 5 tomow. I racja co do roli zgromadzenia w filmie i ksiazce.

maaajenka

Ja też czytam tą polską wersję dlatego myslalam, że pierwszy sezon składa się z dwóch tomów.

ocenił(a) serial na 8
ignis_2

W książce nie ma sceny z członkami zgromadzenia depczącymi im po piętach :) (polecam książki)

ocenił(a) serial na 8
ladyines

Przez to zgromadzenie dodaja takiej akcji i grozy.

ocenił(a) serial na 8
ignis_2

Tzn ja skonczylam pierwszy tom (tej wersji wydanej w 5 tomach) i jestem na etapie jak Matthew zostawil Dianr u swojej matki we Francji i odjechal a ona wywolala ta czaroulewe czy jakkolwiek to sie nazywa.

maaajenka

Witam, obecnie czytam 5 tom, więc jeśli chcecie mogę troszkę uchylić tajemnicy..? Tak Daiana i Matchew przeniosą się do Elżbietańskiej Anglii. Okaże się, że Matchew będzie członkiem towarzystwa Nocy, i jego przyjacielem będzie miedzy innymi demon Kit, Twórca dr Fausta- ksiązki , jednej z trzech rzeczy, która była im potrzebna by cofnąć się w czasie.
Faktycznie w książkach zgromadzenie ogrywa niewielką rolę. Uciekając przed kongregacją, wpadają w wir intryg i tamtejszych spraw.
Okaże się, że ojczym Matchew, wowczas w 1590 roku jeszcze żyjący, będzie zaniepokojony faktem , że Matchew z jego czasu zniknął- bo wiadomo pojawił się nowy :) Wyśle do jego znajomych mometę, która będzie oznaczała wezwanie, do siebie, jeśli by tego nie uczynił, to wówczas Philipe udałby się do Anglii- a z tego co pamiętam, był tam niemile widziany, uznany za szpiega?
Oczywiście, Matchew z Daianą się tam udadzą. Początkowo Philipe nie będzie zachwycony Dianą, będzie im wmawiał, że póki nie złączyli się ze soba i cieleśnie (bo tu ksiązka odbiega od serialu), to można ich jeszcze rozdzielić. Ale jak wiadomo, przekona się do Diany, zrobi jej parę sprawdzianów, które ona pomyślnie przejdzie. Wyprawi im wesele. Po czym okaże się , że Diana będzie w ciąży :)
wracając do Old loge do Anglii, będą szukali czarnoksiężnika, czarownicy, i znajdą najpotężniejszą z nich , żyjąca wówczas prządkę -Mateczke Alhop. Okaże się, że Daiana jest też prządką, mogącą korzystać z żywiołow wody, ognia powietrza, ale nie może odtwarzać czyich czarów, dlatego Sara nie mogła ją nauczyć swoich zaklęć. Ona musi tkać swoje własne czasy, wstążeczkami, jakich użyli jej rodzice, zaklinając w niej magię. Będą tam różne perypetie, pojawi się siostra Matchew Luisa , z krwawym szałem, która wspólnie z demonem Kitem będą chcieli zgładzić Dianę, za co Matchew zamknie ich w twierdzy. Znajdą też księgę życia, okaże się, że jest ona bardzo mroczna i nie powinna dostać się w rece knoxa, Dlatego nie zabiorą jej wracając do przyszłości. Jak wrócą Diana będzie w bliźniaczej ciązy. Okaże się też ze niestety broniąc Nataniela i Sophi i ich corki Margaret, Emily umrze, najprawdopodobniej zabije ja knox. Na tym skonczyłam , mam nadzieję, że komuś przyda się opis (mam nadzieję , że nie nazbyt chaotyczny) i zacheci do lepktury pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
biedronka83

O super. Bardzo dzieki za wyjasnienie. Bylam bardzo ciekawa o co chodzi z tym ich "seksen", bo ktos napisal ze to bardzo znaczacy watek. Mam kilka pytan:

Czyli nie wiesz czy dzieci Diany to wampiry czy czarodzieje i czy to chlopcy czy dziewczynki czy chlopiec i dziewczynka??

Dlaczego wampiry tak uwielbiaja wino??

Ktos napisal ze 5 tom jest wkurzajacy bo Matthew bardzo sie zmienil. O co chodzi??

Czy Diana i Matthew wroca do czasow obecnych?? I ile czasu ich nie bedzie? I ile czasu uplynie w terazniejszosci kiedy ich nie bedzie ?

maaajenka

Jeśli chodzi o ich seks ;) to w serialu jest pokazali, ze to zrobili. A w książce, to nastąpi dopiero za spory czas. Jak pisałam po ślubie, i blogoslawienstwie udzielonym od Philipa. On tez uzna Daiane za swoją córkę krwi, co ułatwi im życie później o wiele razy ocali jej,in skórę , Philipe uprzedzał wszystkich o krok.
W książce jest pokazane, ze Matchew zwlekał z aktem, bo uważał, ze póki sie nie zblizyli do siebie na każdy możliwy dla wampira sposób : cielesny, i picie krwi - od swojej pary z zyly serca, póki nie ma Jego pełnej dominacji nad Nia, ona teoretycznie może wciąż od niego odejść,podczas gdy on już jej nigdy nie opuści.
Matchew uważał sie za złego,nie godnego jej.
Pewnego dnia Matchew był smutny, przy bity i Philip powiedział Daianie, ze wlasnie jest w kaplicy, to był dzień chyba urodzin jego syna Lukasa. Gdy do niego dolaczyla, wyjawił jej jej,ze skok z wieży, to bylo samobójstwo ,a nie wypadek, chciał dolaczyc do Blanki i Lukasa, a pozwolił .sie przemienić Isabu w wampira, bo bal sie, ze potepiony przez Tego w górze za swój czyn i tak ich nie zobaczy..
wyznał jej tez I ze to on dokończył żywot Pichilipa. Po tym jak go odbyli z niewoli nazistow, jwgo ojczym był na skraju szaleństwa, był złamany . Chciał za wszelka cenę sie zabić, i ranił sie ( to tez wyjasnili w 5 tomie , ale to b smutne co mu zrobili wiec to pomine) a rany wiecznie sie goily, bez końca. Wiec chcąc mu użyć w cierpieniu i pomoc skrocić jego męki, wyssal z niego cala krw, a wiec dowiedział sie jak go torturowali. I to bylo jak katharsis dla matchew, Daiana wiedziała o nim wszystko co najgorsze i jednak dalej go chciała. To go powstrzymywalo przed seksem;) i po ślubie to nastąpiło z blogoslawienstwem Philipa. Tu w ksiazce ma to duzy sens.
Co do dzieci, jestem na początku 5 tomu, wiec wiem tylko to co przepowiedziala jej czarownica, jak była w przeszłości, ze biedzie mieć córkę i syna i ze ta ciąża bliźniacza jest z nią tym razem mocno związana i ze jej nie straci a donosi. Bo pierwsza wcześniejsza ciaze niestety stracila.
Czemu lubia wino, nie jestem pewna, ale domyślam sie,ze zastępuje im chwilowo krew. Taki maly substytut.
W przeszłości byli 7 miesiecy od oczatku listopada,halowen, a wrócili jakoś na poczatku czerwca.

biedronka83

Co do zmiany Matchew, wyjdzie, ze ma krwawy szal, ze na niego choruje, rzadza krwi, ze jak sie wscieknie to potrafi byc nieobliczalny, zabijając nie kontrolując tego ale przez tysiace lat nauczyl sie wlasnie swoistej kontroli nad nim i nikt poza Isabu tego nie wiedzial, i prócz Daiany, nawet Jego stn Markus i hamisz nie wiedzieli. Potem wyjdzie.na jaw, ze.mial syna Benjamina, ktorego stworzyl jakos w okresie krucjat krzyzowych, ale go sie wyparli wszyscy z de clermontont, bo byl do szpiku.kosci zly wlasnie przesiakniety tym szalem, i jak sie okazalo Daiana spotkala go w przeszlosci, on skojarzyl zapach Daiany z.Matchew i w przyszlosci zadzwonil do swojego ojca z telefonu Miriam tak.w.ogole to jej go zawinal ;), i sie wowczas wiedzieli,ze jednak przezy Wiec musiap im.powiedziec wszystkim o tym.szale, bo benjamin go szanatarzowal, ize wie o ksiedze zycia,ze ja mieli i zagrozil ze zna ich tajemnice i ze je odkryje i ich zniszczy. l A i wyjdzie, ze Matchew byl rodzinnym zabójcą De Clermontow, Philipe Go nim uczynil. A nosicielka krwawego szalu byla Isabu, bo jej stworca tez byl. I gdyby kongregacja sieo tym dowiedziala, to istnialo prawo, ze moga ich zabic. Jakby wyszlo na jaw ,ze Daiana nosi dzieci, ktore tez z jego krwi moga na to chorowac i takie powiedzmy male dziecko niekontrolujace swojego glodu i z szalem moglo by ujawnic ich istnienie ludziom i stanowić dla wszystkich stworzeń wielkie zagrożenie. Podejrzewam, ze po tym jak sie dowie o smierci Emily, i chcac dokonac pomstę za ból Daiany bedzie scigal Knoxa, i moze ten krwawy szal wymknie mu sie spod kontroli. Może walcząc o przeżycie dla Daiany i dzieci. Wiec nie bedzie to Matchew zmianiony zly sam w sobie, a chroniac bliskich moze uciec sie do wszystkiego, jak kiedys jej powiedzial, ze bedzie scigac wsYstkich co chca ja skrzywdzic, lub zechca. Moze wyjada na jaw inne, kolejne jego tajemnice.. Ale jednak to pocieszajaca mysl, ale jak mowie spekulacja bo jeszcze przede mna 450 stron ebooka. ;)
Licze, ze wyjasnilam Ci to Co Cie interesowało, jeśli jeszcze masz pytania, a bede znala odpowiedz to prosze pytaj.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
biedronka83

super. dzięki. sporo mi to wyjaśniło;) a oglądasz serial?

maaajenka

Bardzo prosze, tak ogladam jestem na biezaco, i porownuje z ksiazka. W sumie nawet dialogi sa z niej jakby wyjete, wrecz cytowane. Serual wiernie przedstawia ksiazke, jest.mocno ciekawy. Rozni sie tylko chyba ta cielesnoscia, i tym, ze w ksiaCe to Diana, Matchew sa na piedestale, i ich bliscy, w okol nich kreci sie akcja. Kongregacja ma duzo mniejsza role ;) Ale ciekawi mnie, jak przedstawia 2 sezon w serialu. Ale.pewnie z rok poczekamy ah.

ocenił(a) serial na 8
biedronka83

pewnie tak. ja też oglądam serial. w ogóle zaczęłam od serialu, dopiero później wpadłam na książki.

maaajenka

To tak jak ja, wpierw przypadkiem zauwazylam serial i bylam ciekawa, bo tyle czekac az tydzien na odcinek to cielawosc mnie zjadala ;)

maaajenka

Właśnie prześledziłam troszkę książkę z ciekawości, i odnośnie Twojego wcześniejszego pytania. Dzieci Diany to Rebeca, zwana przez nia Beca i Philipe. Z tego co wyczytalam, Diana wyczuwała w chłopcu moc, więc zapewne będzie on bardziej czarodziejem. A jeśli chodzi o Becę, była tam wstawka, mowiąca o tym, jak dziewczynka ssała swoje palce, jak to malec, że Diana jeszcze nie czuła u niej Wampirzych zębów, więc zapewne ona z kolei będzie bardziej wampirem. Ale jak czytałam o dzieciach wampirow z krwawym szałem i czardziejek tkaczek, to te dzieci były długowieczne, żyjące ok 250, 200 lat, i zazwyczaj , któraś z cech wampirzych, bądź magicznych przeważała. Okazało się, że było dużo takich stworzeń, wynikających z pomieszania gatunkow;) Więc te przymierze nie zostało przestrzegane. A tu spojler dla Ciebie. Diana z pomocą rodziny w końcu dokonała, uchylenia przymierza :) i nic im już nie zagrażało, ani im ani jej dzieciom.

biedronka83

W sensie , że taki końcowy spoiler :)

biedronka83

*Matthew
*Diana

I w serialu jeszcze nie uprawiali seksu tradycyjnego - gwoli ścisłości byl pokazany tylko seks oralny :)

Arvenare

Wlasnie nie jestem co. do tego pewna. To zostalo tak dwuznacznie pokazane, ze kazdy moze odniesc inne wrazenie. Jak lezeli w lozku,byla naga, nie miala stanika. Byc moze nie chcieli pokazywać typowego zblizenia. Bysmy sobie dopowiadali.

biedronka83

Mam pytanie odnośnie przepowiedni, której tak boi się wampir Gerbert (ten co więził Meridianę) - tę o zgładzeniu dzieci nocy przez czarownicę o krwi lwa i wilka. Czy w książkach jest o tym mowa? O co chodzi i jak to łączy się z Dianą?

reneskarb

Tak, to na pewno ma zwiazek z Diana. Nawet w serialu, miedzy innyni w odcinku, w ktorym Matchew opatruje rany Daiany, co zadala jej Satu,mówi zwraca sie do niej- bylas dzielna ma Lione. Moja lwica. Daiana jest lwem, a Matchew Wilkiem, nie jestem pewna ale w ksiazce z kontekstu zdan, autorki zrozumialam, ze chodzi o ich dzieci. Chyba dziecko, dzieci Daiany i Matchew moga byc grozne, ale wlasnie dla Gerberta, tego.co wiezil Meridiane. Badz sama Diana mu zagraza. W ksiazce jest pokazane, ze jeszcze w przeszlosci Isabu opowiadala ta przepowiednie Matchew. Byl tam jeszcze motyw w przeszlosci, ze Diana uczona przez Mateczke Alshop, dawna czarownice, tez przadke, ktora pomogla jej odkryc w niej moce, Diana tka sobie swoja pomocnice, takie zwierze stwora,ktore jest jej pomocnica zalatwia za nia sprawy,ktorych ona nie.moze, jest przedluzeniem jej mocy, ala smok ale na dwoch lapach, wirwena dokladnie. To chyba tez ma zwiazek z mocami Diany. Mysle, ze w trakcie czytania 5 Tonlmu dowiem sie wiecej wtedy napisze ;)

biedronka83

Jeszcze, w książce była sugestia, że być może Meridiana męczona przez Gerberta, chciała go wystarszyć tą przepowiednią. Tak w ogóle ta Meridiana chyba była z Biishopów i była bardzo dawnym, ale jednak przodkiem Diany., Jak Satu ją uwalniała, pomyliła ją z Dianą, bo były tam wtedy dwie czarownice mroku i światła. I dziękując Satu wzięła ją za Dianę- dziękuję prządko, się do niej zwrociła. Więc może to nie była tylko przepowiednia na postrach dla Gerberta, ale wiedziała, że będzie Diana i bedzie miała moce, i razem z księciem ciemności zniszczą Gerberta. Dużo tu spekulacji, ale ta książka taka jest nie daje nic na pewno. Daje dużo do myślenia.

ocenił(a) serial na 9
biedronka83

Satu tez jest prządką

Ollaa_03

Ah tak, to tego nie wiedzialam, to sporo wyjaśnia.

ocenił(a) serial na 8
Ollaa_03

prządka?? a kto to taki?

a poza tym jak czarownica o krwi lwa i wilka ma zniszczyć dzieci nocy tj. wampiry, a przecież Matthew jest wampirem.

ocenił(a) serial na 8
biedronka83

też tak uważam. że scena po sugerowała seks.

ocenił(a) serial na 4
maaajenka

Moim zdaniem to znowu był seks oralny. Tutaj pewnie ciągle trzymają się książki. A prządka/tkaczka to taka specjalna czarownica;). Tworzy nowe zaklęcia.

ocenił(a) serial na 8
brujita83

aaaa. dzięki:)

ocenił(a) serial na 9
maaajenka

W książkę się przenieśli ale nie było sceny z kongregacją więc w serialu to nie wiadomo xd ale jak wydaje mi sie ze w ostatniej scenie zmienil sie wystrój pokoju więc albo to podpowiedź ze sie przeniesli albo wpadka XD

ocenił(a) serial na 8
Ollaa_03

O a na to nie zwrocilam uwagi. wlasnie mi sie wydawalo jakby Diana odwrocila sie bo uslyszala otwierajace sie drzwi w terazniejszosci.

ocenił(a) serial na 9
maaajenka

Ja w sumie na początki tez na to nie zwróciłam uwagi ale zaciekawila mnie ta scena bo w ksiazce nie bylo kongregacji więc zrobilam taka mala analize i mam wrazenie ze jakby swiecznik czy cos w tym stylu pojawilo sie za Diana(chociaz moglo to wyniknac ze zmiany perpektywy albo po prostu pomylki scenarzystow XD) i z drugiej strony chyba nie trzymala juz Matthew ani nie bylo go widac obok więc ciekawie by bylo jakby sie sama przypadkiem przeniosła xd Bo tak szczerze nudzil mnie ich watek milosny w przeszlosci i UWAGA SPOJLER

ciąża Diany. Wolalam ją przed ciążą no i ciekawie by bylo jakby zmierzyla sie z tym Matthew z przeszłości który w tym czasie gardził czarownicami, ale pewnie polecą tak jak w książce ;)

ocenił(a) serial na 8
Ollaa_03

Ja raczej myslalam ze Diana przeniosla samego Matthew a ona zostala w terazniejszosci. Bo sie odwrocila na dzwiek otwieranych drzwi, a faktycznie Matthew nie bylo, nie trzymala go za reke. To bylby cyrk. Bo ona sama z przeszlosci do terazniejszosci moze by wrocila. Ale sam Matthew nie wiem czy by sobie poradzil.

maaajenka

Myślę, że byłoby ciekawiej gdyby sama Diana się przeniosła, a Matthew został :)

ocenił(a) serial na 9
maaajenka

Raczej jest to nie mozliwe xd Chyba w ogole sie nie da przeniesc kogos innego bez samego siebie bo w ksiazce kojarzy mi sie ze jak sie przenosili to Diana widziała czas i zderzenia przeszlosci i terazniejszosci a Matthew widzial przepaść i ciemność w którą się zapadał

ocenił(a) serial na 7
maaajenka

Ale mnie wnerwili. Nienawidzę takich cliffhangerów.

ocenił(a) serial na 8
mr_oziu

i dopiero w marcu 2019 roku zaczną kręcić 2 sezon, czyli premiera pewnie, za około rok. masakra.

mr_oziu

Prawda?
Za rok nie będe pamiętała co i dlaczego :)