PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=871944}

Kto zabił Sarę?

¿Quién mató a Sara?
2021 - 2022
6,4 14 tys. ocen
6,4 10 1 13607
4,0 4 krytyków
Kto zabił Sarę?
powrót do forum serialu Kto zabił Sarę?

Zapowiadało się ciekawie..
Trzeci sezon obejrzałam już na siłę, przewijając niektóre sceny. Zastanawiałam się nad alternatywnymi tytułami dla tego serialu: Alex Wszechmogący, Mission Impossible: Alex, Rambo - Meksykańska Krew, 60 twarzy Alexa i Sary, Reklama erotycznych biustonoszy też by dała radę.. Misz masz wszystkie co już było, połączone w historię, której bohaterowie nie zachowują się logicznie. Sarę mogli zabić kosmici i też by pasowało do historii, po prostu wylądowali sobie na dnie jeziora, czego z pokładu łodzi nikt nie mógł zobaczyć, a tu nagle jakaś dziewczyna łupnęła im w dach, co bardzo ich rozjuszyło. Stwierdzili więc, że ją utopią i początkowo wydawało im się, że tak się właśnie stało. Jednak nie wiedzieli, że gatunek ludzki potrafi się wzajemnie reanimować i Sara przeżyła, a potem trafiła do Meduzy, bo taki był przecież plan od początku.

Z pewnością na świecie jest wiele nielegalnych klinik, w których testuje się na ludziach, robi im lobotomię i elektrowstrząsy, a potem opowiada się o wynikach badań na forum innych naukowców, podając dane osobowe pacjentów. To nic, że oficjalnie taki pacjent nie żyje - nikt z grona dostojnych naukowców tego nie zweryfikuje.

Natomiast to co uderzyło mnie najbardziej, to pomieszanie faktów. Eksperymenty na Sarze miały pomóc w opracowaniu leku na homoseksualizm? Początkowo jej schizofrenia oraz wątek osób homo były oddzielone, ale w sezonie trzecim znały się w jedno i to samo.

O tajnej bazie Alexa nie ma co pisać, bo już wiele osób to tutaj wyśmiało ;) Nie ma to jak dostęp do danych, do których nawet wywiad nie ma dostępu od ręki.. No po prostu Tom Cruise powinien się uczyć! 18 lat w meksykańskim więzieniu i mamy 10 w 1 (Gatesa, Jobsa, Muska, Hawkinga, Einsteina skrzyżowanych ze Stallone, Schwarzeneggerem, Cruisem, Willisem i MacGyverem).

Wątki niepotrzebne, które niczego nie wniosły:
- historia Elroya (który już jako malutki chłopczyk wykazywał skłonności psychopatyczne - trzeba podkreślić, że krzywdzone dzieci raczej nie mordują rodziców za doznane krzywdy, a już w ogóle w wieku 3-4 lat).
- pasierb Rodolfo i jego przygoda w kasynie - miałoby to sens, gdyby wyszedł z tego jakiś morał, np. uratowałby tę dziewczynę, albo zgłosiłby na policję co widział.. tymczasem wszystkie te sceny niczego nie wniosły do filmy i tylko zapchały kolejne klatki.
- postać Mariany nawet nie dorasta do pięt Wendy z Ozarka.. niby tak mocno skupiona na dobru rodziny, a jednak kompletnie nieczuła wobec własnych dzieci. Ta jej pokuta i bogobojność to też zupełnie niepotrzebne wątki, które nic nie zmieniły.

Można wymieniać dalej ale po co. Daję 5, bo pierwszy sezon obejrzałam z zainteresowaniem.