PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=378865}

Kumple

Skins
2007 - 2013
7,8 89 tys. ocen
7,8 10 1 89135
7,2 13 krytyków
Kumple
powrót do forum serialu Kumple

Na początku chciałbym podziękować koleżance, która niedawno na imprezie pijana popijając browara opowiedziała mi o tym serialu i zachęcała do obejrzenia.
Całość , czyli pięć sezonów po 8/10 odcinków obejrzałem w niecały tydzień, cóż, serial wciąga i intryguje.
„Skins”, w Polsce znany jako „Kumple”, to brytyjski serial opowiadający o dorastającej młodzieży i o problemach z którymi się borykają –pierwsze miłości, zdrada, rozstanie, śmierć bliskich, ciąża, nałogi i zwyczajna nauka w szkole. Nastolatki imprezują, piją, palą marihuanę, kłócą się z rodzicami, uprawiają seks, eksperymentują i często wdają się w bójki.
Głównym atutem tego serialu jest szczerość i autentyczność, z tych samych powodów w licznych krajach budzi on kontrowersje i szokuje swoją wulgarnością . Większość zagranicznych seriali (np.Gossip Girl, Beverly hills) omija szerokim łukiem trudne tematy i pokazuje przekoloryzowany, cukierkowy świat gdzie wszyscy są bogaci, modnie ubrani, piękni i szczęśliwi. O tym jak naprawdę wygląda życie współczesnych nastolatków media praktycznie nie mówią bo jest to niewygodny temat, który bulwersuje rodziców młodych ludzi, często nie wiedzą oni i wiedzieć nie chcą co robią ich dzieci w czasie wolnym.
W pierwszym sezonie serialu poznajemy grupę młodych Brytyjczyków, każdy odcinek to osobna historia jednego z nich, natomiast w drugim sezonie postacie muszą szybko dorosnąć i stawić czoła wielu wyzwaniom a ich życie i relacje między sobą robią się mocno skomplikowane. W trzecim sezonie pojawia się Druga Generacja, czyli nowi bohaterowie, a co za tym idzie także nowe historie, czwarty sezon równie jak drugi rozwija wątki z poprzedniego.
Formuła ta powtarza się i co dwa sezony serial robi restart, z jednej strony przynosi to powiew świeżości ale z drugiej strony, znikają też nasi ulubieńcy, a trzeba przyznać, bohaterowie są zróżnicowani i ciekawi.
Moje ulubione postacie to Cassie, Chriss, Sid i Tony z pierwszej i według mnie najlepszej generacji,
oraz szalony, gwałtowny i nieprzewidywalny James Cook z drugiej generacji.
Niestety najnowsza, trzecia generacja(sezon piąty), jest nudna, przewidywalna, ugrzeczniona i robiona na siłę. Poziom historii i realizmu spada a sam serial niebezpiecznie zaczyna przypominać inne szablonowe i typowe seriale młodzieżowe; grupa dziewczyn biegających po sklepach, robienie zakupów, metamorfoza Kopciuszka, zbuntowany Metal i baletnica, smutna dziewczynka z pistoletem, nieudana próba podrywu w bibliotece…
Obsada „Skins” to głównie młodzi aktorzy ale nie ma tu miejsca na amatorstwo, wszyscy grają zawodowo , a niektórzy z nich zdążyli już zyskać sławę;
Nicholas Hoult(Był sobie chłopiec, X-Man First Class), Dev Patel (Slumdog, Ostatni Władca Wiatru).
Warto też wspomnieć że w ścieżce dźwiękowej „Skins” pojawiają się największe, nie tylko brytyjskie, gwiazdy muzyki rockowej i popowej ; Gossip, Florance and The Machine, Linkin Park, Foals, Slayer, Motorhead, the White Stripes, Queen, a nawet Britney Spears.
Gorąco polecam, nie tylko nastolatkom, ten kultowy już serial, szczególnie cztery pierwsze sezony, pełne ostrego humoru i szalonych przygód, piąty sezon możecie sobie spokojnie odpuścić i zapomnieć o tym że kiedykolwiek powstał.

użytkownik usunięty
SzymonB_filmweb

Odważne stwierdzenie z tym najlepszym serialem ever. I jakże błędne.

Według mnie jeden z lepszych w swoim gatunku, może nawet najlepszy.

ocenił(a) serial na 10

dla mnie najlepszy,jeśli chodzi o gatunek-nie ma sobie równych

ocenił(a) serial na 10
SzymonB_filmweb

zgadzam sie w 1000000000%
i w porównaniu z innymi serialami dotyczącymi młodzieży (np. amerykańskie gossip girl, czy 90210) wypada o niebo lepiej:D

ocenił(a) serial na 9
SzymonB_filmweb

Kilka dni temu gadałem z kumplem nad tym, że nie mam co robić na necie itp. Opowiedział mi on o serialu który mogę sobie obejrzeć więc pomyślałem czemu nie gdy wpisałem "skins" w google wyskoczyła mi nazwa kumple i wtedy skojarzyłem fakty, że to ten serial który kilka miesięcy temu reklamowali na MTV ale nie chciało mi się go oglądać. Obejrzałem pierwszy odcinek (Pierwszej generacji) byłem zachwycony ten serial przedstawiał prawdę całą prawdę o życiu nastolatków. Oglądałem dalej i coraz bardziej się wciągałem obecnie jestem na etapie drugiego sezonu odcinek Tony and Maxxie. Właśnie Ci bohaterowie Tony i Maxxie przypadli mi do gustu najbardziej lubię też pozostałych ale tych darzę największą sympatią. Mimo, że nie obejrzałem jeszcze wszystkich odcinków po tym co widziałem śmiało dałem 10/10 i dodałem ten serial do ulubionych nawet bo obejrzeniu wszystkich odcinków z chęcią ponownie do niego wrócę. Polecam go każdemu kto ma już dość tych nudnych i przereklamowanych seriali bo to najlepsze co mnie ostatnio w necie spotkało. Naprawdę warto :D