PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=378865}

Kumple

Skins
2007 - 2013
7,8 89 tys. ocen
7,8 10 1 89202
7,2 13 krytyków
Kumple
powrót do forum serialu Kumple

"Jak nie zachwyca, jak zachwyca"? Sezon szósty powinien być sezonem wieńczącym całokształt serialu "Skins". Jestem pod wrażeniem koncepcji zastosowania klamry kompozycyjnej, którą tworzy śmierć Grace i narodziny dziecka Mini i Alo. Naprawdę, odcinki te stanowią jakiś przekaz, którego nie dostrzegłam w sezonie 3 i 4. Generacja 1 to klasyk, więc z nim nie należy nawet dyskutować. Osobiście po objerzeniu sezonu szóstego poczułam swego rodzaju katharsis. Fabuła zostaje pięknie zamknięta. Fakt, tęskno później za skinsami. Ale, na Boga, to koniec ! Nie powinno być więcej odcinków !

ocenił(a) serial na 8
memocca

To faktycznie jedyna generacja, o ktorej można powiedzieć, że zakończenie w jakiś sposób zamyka wątki - w pozostałych mamy w wątkach kilku postaci bardzo otwarte zakończenia, nie dające żadnych odpowiedzi (co też ma swój urok).
W 3 generacji nie podobało mi się mnóstwo rzeczy - niektóre odcinki były nudne, inne miały kosmicznie dziwną fabułę, nie mieli pomysłu na historie dla niektórych bohaterów, a to, co zrobili z Frankie w 6 serii naprawdę wołało o pomstę do nieba - zupełnie nielogiczny, nieprzekonujący rozwój postaci. Ale mimo to, wolę 3 generację od 2 - była dużo prawdziwsza i dużo bardziej przywiązałam się do bohaterów. Również reakcje paczki po śmierci Grace były bardzo prawdziwe i wzruszające.

Zdecydowanie najbardziej polubiłam Alo i Mini, zarówno razem, jak i jako osobne postaci - on był przezabawny ale fantastycznie dojrzał pod koniec, ona to przykład naprawdę ciekawego rozwoju postaci - bo wbrew początkowym pozorom, okazała się jedną z najsilniejszych osób w całym Skins.

A ostatnia scena ostatniego odcinka jest absolutnie piękna i poruszająca - takich emocji właśnie brakowało mi w serialu od czasów pierwszej generacji. Mogło mi się w tych dwóch ostatnich seriach nie podobać mnóstwo rzeczy, ale zamknięcie historii wyszło im idealnie.