PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=635863}

Lekarze

2012 - 2014
6,7 29 tys. ocen
6,7 10 1 29220
4,5 4 krytyków
Lekarze
powrót do forum serialu Lekarze

Oglądając już 3 sezon tego serialu uważam, że tematyka głównie jest poświęcona romansom, natomiast ciekawych przypadków medycznych w tym serialu jest jak na lekarstwo...
Zirytowało mnie prawie dosłowne skopiowanie wątku z Grey's Anatomy a mianowicie, gdy Burke miał uszkodzony splot ramienny nie mógł operować na początku i ćwiczył też na kurczakach szycie, tak jak Orda teraz w Lekarzach.
Serial nie jest taki dobry jak się zapowiadał...taka jest poprostu moja obiektywna ocena.
Trochę dziwi mnie taka wysoka ocena tego serialu.

spiderx

Tak, tak!!!! Dzisiaj widziałam pierwszy raz w życiu czołówkę. Została totalnie zerżnięta ze starej czołówki "Chirurgów". Żenada po prostu. Ale czasem udaje mi się natrafić również na "Na dobre i na złe" i powiem Ci, że jest to samo. Wątki identyczne, nawet windę pełną emocji i balkon jest żywcem ściągnięty z Grey's. Masakra jednym słowem.

ocenił(a) serial na 4
LeiaSkywalker

tak jest...o windzie już szkoda gadać, ale rzeczywiście często występują te wątki nawet w dr House

LeiaSkywalker

Czołówka "Lekarzy" - nie dość, że bardzo przypomina opening Greysów, to jeszcze wstawili jakąś beznadziejna melodię.
Fajniejsza muzyka jest w czołówce "Na dobre i na złe".
Sceny w windzie - jak w GA albo w House'ie.
Olga tak odrobinę przypomina mi z wyglądu Meredith. Powinna grać Alicję, zamiast Różczki :D:D
Ale w tym serialu jest już wystarczająco podobieństw do GA. Jakby jeszcze główna bohaterka przypominałą Mer, to byłaby przesada :D

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

wątek Filipa, który stracił pamięć = wątek dziewczyny Alexa, której później odwaliło (Eve chyba)
Nie zdziwię się jak Beatka i Filip zakochają się w sobie, a potem Go zamkną w psychiatryku :p

damian_lademann

Albo wątek chłopaka Izzie - coś mu będzie, ona mu pomoże wbrew logice:). Na Różdżkę nie mogę patrzeć w tym serialu, ma wiecznie taką zbolałą minę. Dużo bardziej mi podchodzi Boczarska, jak się uśmiecha to wygląda pięknie.

LeiaSkywalker

Właśnie, Beata i Filip są trochę jak Izzie i Denny

spiderx

W każdym odcinku jest ciekawy przypadek medyczny a w odc. s03e04 są dwa tamponada i kilof w czaszce tak więc nie zgadzam się.

ocenił(a) serial na 4
tomucho77

i "prawie" w każdym odcinku są kopiowane przypadki z Grey's Anatomy, nawet i z tym kilofem...dla mnie te wątki medyczne w w Lekarzach to tylko przykrywka dla romansów, po to aby było po prostu jakieś urozmaicenie :)

spiderx

A na te przypadki medyczne to są jakieś prawa zastrzeżone i czy w którymś z polskich seriali medycznych były podobne przypadki medyczne jak np. ten z kilofem ?

ocenił(a) serial na 4
tomucho77

nie odpowiem na to pytanie bo nie oglądam innych polskich "seriali medycznych" każdy ma swoje zdanie na ten temat, ale irytujące jest to, że jest dużo wątków zaczerpniętych z Grey's Anatomy łącznie z głównymi bohaterami i to nie tylko moje zdanie...

spiderx

Mnie razi ta czołówka. A fe!:-)

tomucho77

Ciekawe wątki medyczne?Wątek medyczny jest przytłoczony przez wątek romansowy.Nawet jeśli pojawia się jakaś operacja,to wszystko trwa 5 sekund,że równie dobrze mogłoby w ogóle nie być żadnych przypadków medycznych.Ot,telenowela z akcją w szpitalu i nic poza tym.W Greys Anatomy wątki medyczne są głównym motorem napędowym.Serial aż tętni życiem szpitala i mimo,że tam również jest poruszane życie prywatne bohaterów,to jednak na pierwszym planie jest bycie lekarzem.Natomiast w Lekarzach mamy takie popłuczyny.Coś tam się dzieje,kogoś leczą,ale mija chwila i człowiek o tym zapomina.Jedynie przechadzanie się po szpitalnych korytarzach i rozwiązywanie problemów miłosnych.Żenada.

avosette

A możesz mi dać choćby jeden serial medyczny w którym nie ma wątków romansowych ?

tomucho77

W Greys Anatomy również są wątki miłosne,ale są tak skrzętnie prowadzone,że nie przysłaniają treści medycznych.Natomiast w Lekarzach mamy tylko paradujących aktorów po szpitalu,gdzie treściami ich rozmów są głównie sprawy sercowe.Leczenie gdzieś jest w tle..W Greys Anatomy czasem przez kilka odcinków toczy się jakiś wątek medyczny,że nie sposób się oderwać od ekranu.Tu mamy ładną oprawę graficzną i mam wrażenie,że to jest zwyczajna obyczajówka z romansem,gdzie akcja dzieję się w szpitalu i nic poza tym.Daleko tej produkcji to serialu medycznego na dobrym poziomie.

avosette

Dałaś tylko jeden przykład a gdzie reszta ?

tomucho77

Dr House. Bohaterowie mieli różne zawirowania sercowe, ale zawsze głównym motywem, wokół którego kręcił się każdy odcinek był przypadek medyczny.

LeiaSkywalker

Reasumując w każdym serialu medycznym są wątki romansowe i powyższe posty moje w wasze poszły w próżnię.

tomucho77

Hehehe, Wasze, tzn czyje, bo zdaje się, że ja nie miałam z tym problemu akurat. A Avosette chodziło raczej o to, że wątki romansowe są tu na pierwszym planie i wokół nich kręci się akcja.

tomucho77

Przecież piszę,że owszem,wątki romansowe,prywatne są,jednak w Lekarzach tylko wokół tego kręci się akcja i o to mi chodziło.Taka telenowela,gdzie miejscem akcji jest szpital.Zdecydowanie romanse/życie prywatne góruje nad przypadkami medycznymi,nawet powiem,że wątków medycznych się za bardzo nie pamięta,znikają tak szybko jak się pojawiają.Teraz temat nr 1 to ciąża jednej lekarki i wokół tego wszystko się kręci.Lekarze w pokojach w szpitalu nie rozmawiają o sposobach leczenia,nie główkują,nie mają żadnych wątpliwości,bo jedyne o czym gadają,to czy ten lub tamten kocha tego czy innego oraz kto kogo zdradził.Serio,ale już serial Na dobre i na Złe jest lepszy.
Takie seriale jak "Ostry dyżur" czy "Prywatna praktyka" albo "Bez skazy"( o chirurgach plastycznych) sprawiają,że na nasz rodzimy serialik patrzy się właśnie jak na nieudaną kalkę zachodnich produkcji.

ocenił(a) serial na 4
tomucho77

To prawda, że w serialach medycznych dość często pojawiają się wątki miłosne, tylko żałosne jest to, gdy nie stają się one tłem lecz pełnią nadrzędną rolę (A Avosette), jak ma to miejsce w Lekarzach. Dlatego seriale "medyczne" takiego typu nie mają dobrego poziomu. Co innego można powiedzieć o Dr House, Grey's Anatomy, ER - seriale te są
nafaszerowane medycyną, a wątki miłosne przechodzą na drugi plan.