PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=635863}

Lekarze

2012 - 2014
6,7 29 tys. ocen
6,7 10 1 29215
4,5 4 krytyków
Lekarze
powrót do forum serialu Lekarze

... Grey's Anatomy? Bo jeśli tak, to tvn mógłby się wreszcie nauczyć przestać kopiować cudze pomysły. Jeśli nie, to miejmy nadzieję, że wyjdzie coś ciekawego. Interesuje mnie czy to wskoczy w codzienną ramówkę, czy tez raz na tydzień?

JustFurious

Z tego co wiem, to ten serial ma być właśnie kopią (czy jak tam to nazwać) Greysów... TVN poraża mnie brakiem pomysłów i wtórnością swoich propozycji. Ciągle tylko Warszawa, pokazywanie jak to Polska dogoniła Europę, chamski product placement, i wciąż te same twarze. Nie wiem, czy nie ma w Polsce dobrych scenarzystów, czy po prostu takich TVN po prostu olewa? I oczywiście "Szpital Alicji" to kolejny serial, który z miejsca będzie miał wszystkie odcinki. Czy oni nie potrafią wyciągać wniosków z tegorocznych (zresztą nie tylko) porażek? (vide "Wszyscy kochają Romana" lub "Układ Warszawski") A skoro już kopiują pomysły z USA to niech kopiują też ich metodę na robienie seriali.

Mandriel

w tym akcja będzie się działa w Toruniu ;)

Mandriel

Prawie wszystkie komentarze to klapa. Serial będzie polską produkcją, nie na żadnej licencji. A jeśli chodzi o "BrzydUlę" i "Układ Warszawski" to są one świetnymi serialami. Tylko, że "UW" jest polską produkcją i polskim pomysłem.

kamil24031990

Zapomniałem jeszcze dodać, że będą w nim ukazane prawdziwe przypadki medyczne, przeplatane wątkami miłosnymi. Co znaczy, że będzie to połączenie fabularyzowanego dokumentu z serialem obyczajowym.

JustFurious

jeśli będzie to kopia GA to są skazani na porażkę. nie będą w stanie zrobić tak dobrej produkcji. jeszcze nie te czasy. z brzyduli wiadomo zrobili beznadziejny serial, mimo, że oryginał cieszy się dużą popularnością. GA nie pobiją w żadnym stopniu. Scenografia? Bohaterowie? Charakteryzacja? Nie wyobrażam sobie tego. Jeśli miałby to być House, to też nie mają co próbować. napewno obejrzę kilka odcinków, ale według mnie będzie to porażka. Dobrze chociaż że to nie TVP robi, po TVNie można sie więcej spodziewać.

alaalicja8

A według mnie Brzydula jest jedynym serialem na podstawie obcego scenariusza, który został zrobiony naprawdę dobrze, o ile nie lepiej. Nie ma co krakać, proponuję poczekać na emisję Szpitalu Alicji i wtedy oceniać.

ocenił(a) serial na 7
greenimagine

nie oglądałam tego GA wiec się nie wypowiem, ale ja czytałam jakiś artykuł w którym pisało że to ma być serial na wzór Hausa. główną b9ohaterke nazywano w nim Hausem w spódnicy. ciężko mi sobie to wyobrazić. obawiam się że może być to kompletna klapa, ale zobaczymy

Maksis

tez tak slyszalem ze to ma byc polski House, problem tylko ze wczesneij faktycznie mowiono o kopii GA, wiec ciezko mi jest stwierdzic na co sie zdecydowali, obawiam sie ze pomieszaja wszystko naraz i wyjdzie bigos
Wiemy jak sie skonczylo proby zrobienia poskiego ER w postaci Na dobre i na zle, obsada tez specjalnie nie powala, Rozczka najpewniej po Usta Usta znow ma byc wypromowana, troche szkoda bo znajac polskie realia cala para pojdziew gwizdek

Czy mozna zrobic w polsce dobry serial ? chyba tak choc trzeba przyznac ze polskie evergreeny w postaci Rodziny zastepczej, Swiata wg Kiepskich, zamienily sie dosc szybko w telenowele, polscy tworcy maja pomyslow na naprawde kilka odcinkow a pozniej wchodza na scene "spece" od tasiemcowych oper mydlanych
Gdyby TVN od razu postanowil ze nakreci np. 10 odcinkow, wysokobudzetowej produkcji (jak na polskie realia) , postawil na mniej aktorow to kto wie moze doczekalibysmy sie czegos intersujacego

alaalicja8

zgadzam się w 100%. Nie są w stanie zrobić tak profesjonalnej produkcji jak grejsy! Poza tym nawet ciężko u nas dobrać takich aktorów. W grejsach dobrali tak świetną paczkę profesjonalistów, co szczególnie widać w muzycznych odcinkach. Są fenomenalni, założe się że polscy aktorzy serialowi w życiu nie potrafiliby tak świetnie zaśpiewać i zatanczyć. Poza tym w skali aktorstwa w lekarzach dobrali czołówkę polskich aktorów, a nie oszukujmy sie aktorzy z grejsów na pewno czołówką amerykanską nie są.

JustFurious

Ludzie czy wy musicie krytykować jakikolwiek serial nawet przed jego emisją? Skąd wiedzie, że to będzie klapa? Czy to nie jest bez sensu rozpisywać się jaki to będzię gniot itp. ? Czy dla was polskie oznacza ; złe, skopiowane, beznadziejne? TVN potrafi robić dobre seriale(jeśli im się chcę to potrafią), a tego przykładem jest np. Magda M <- 4,5 mln ludzi siadało we wtorki przed telewizją i oglądało ten serial... nie daje wam to do myślenia?
Pozdrawiam:)

ocenił(a) serial na 3
natiradzi

Czytaj uważnie. Nigdzie nie skreślam tego serialu. Ja jedynie nie lubię kopiowania seriali

ocenił(a) serial na 7
JustFurious

w jednym artykule przeczytałam to: „Lekarze” to serial oparty na oryginalnym polskim scenariuszu. Za całość produkcji i projekt od strony kreatywnej odpowiadała Dorota Chamczyk, w przeszłości producetka m.in. „Magdy M.”. Scenariusz serialu napisali Andrzej Staszczyk, Justyna Stefaniak oraz Marek Kreutz. Pierwszą serię reżyserowali Filip Zylber i Marcin Wrona. Większość scen kręcono w Toruniu. Telewizja TVN realizowała serial samodzielnie.

Z czego wynika,że zmiana nazwy.
Nie tak jak mówicie GA czy siostra Jackie tylko oryginalny polski pomysł.
Więc nie krytykujcie zanim nie zobaczycie. Magda M. była świetnym serialem,więc mam nadzieję,że i to okaże się równie dobre.
A co do BrzydUli to najlepszy serial z tych codziennych. Julia troszkę nie wyszła,ciągnie się i nudzi,Majki nei oglądałam na którymś odcinku mi się znudziła.Prosto w serce mimo,że dobre to nie pobija BrzydUli.

Dorota3012

oglądałaś GA? serio mniej więcej połowa trailera łudząco przypomina GA. Nawet pomysłu na logo czy na plakaty, nie mieli własnego. Jak już się wzorują, to mogliby to przyznać, a nie jeszcze się chwalą, że oryginalny polski scenariusz.

ocenił(a) serial na 7
ekoderka

GA nie oglądałam,jakoś nie pociągają mnie takie seriale.
Może to i jest oparte,ale jak twierdzą oryginalny pomysł.
Pożyjemy zobaczymy.
Nie krytykujcie przed zobaczeniem.

Dorota3012

ja tam nie krytykuję, bo chcę zobaczyć serial. Szczególnie ze względu na jedną aktorkę. Nigdy nie krytykuję niczego przed zobaczeniem.
Tak mi się wydaje, że jest oparte, bo jak już napisałam logo i plakaty podobne. Połowa trailera też.
I właśnie to jest najgorsze, że twierdzą, że to oryginalny pomysł. Bo po samym zwiastunie widać, że są podobieństwa. No, ale zobaczymy serial, to się przekonamy czy się wzorują. ;p

ocenił(a) serial na 7
ekoderka

W Polsce tak już czasem bywa,że mówią jedno,robią drugie a myślą trzecie.
Będzie premiera to się okaże co to za serial.
Miejmy nadzieję,że dobry :)
Magda M. to był dobry serial i prawo Agaty też im wyszło.
Widać,że potrafią zrobić coś swojego dobrego,więc mam andzieję,że z lekarzami będzie to samo.

Dorota3012

ale jednak, szczególnie dla fanów chirurgów, trochę podłość z ich strony. i wtedy nie jest dziwne, że przed premierą mają negatywne opinie, jak mówią, że są oryginalni, a widać podobieństwa.
No Magda M. była super, swego czasu była moim ulubionym serialem. Do tej pory pamiętam jak się jarałam, że premiera serialu była w moje urodziny. xD A prawa Agaty nie oglądam.

JustFurious

Też myślę, że jest to kopia Grey's. Niestety patrząc na przypadki chirurgiczne w tym szpitalu wydaje mi sie, że w Polsce to zwyczajnie sie nie przyjmie. Nie ma sie co oszukiwac. W polskich szpitalach nie wykonuje sie TAKICH operacji jak w Ameryce i nie oszukaja ludzi, że w Toruniu jest to mozliwe, poza tym koszt nagrania takich operacji i scen godnych kopii GA jest ogromny, a obawiam sie, że chcąc go obnizyc z serialu zrobia chłam. Swoją drogą wybaczcie ale Rożczka nie ma osobowosci ani Ellen ani Hugh i jakkolwiek dobrze by tego nie zagrała nie wydaje mi sie, żeby mogła być kims ich pokroju.

ocenił(a) serial na 7
katherine8

Może jeśli to polski serial to przypadki zrobią takie jak w Polsce. Z resztą telewizja tvn mówi o tym,że będą to przypadki nie zmyślone tylko zaczerpnięte z polskich szpitali. Może jest to jakoś oparte na GA ale myślę,że nie wezmą stricte tego samego scenariusza jak np Wszyscy kochają Romana czy Reguły gry tylko oprą się troszkę na greysach ale tak to wszystko zrobią na nowo,po swojemu.
Nie lubię jak ludzie oceniają filmy,seriale jeszcze przed premierą. Wiem,że to domysły,ale tym tylko od razu sceptycznie podchodzicie do serialu i będziecie 1 odcinek oglądać z niesmakiem.

Dorota3012

Taa, reguły gry, też powtarzali, że to oryginalny polski scenariusz. A wyszło jak wyszło. Widziałam takie same odcinki w polskiej, jak w amerykańskiej wersji. I niestety mimo, że polską widziałam pierwszą, amerykańska wersja jak dla mnie lepsza. Szczególnie za obsadzenie genialnych aktorów.
I trochę realizmu, na pewno nie będzie większości przypadków z GA. Wycięcie zapalnie robaczkowego to może będzie, ale przeszczep twarzy w Polsce, no błagam Was. Nawet jeśli polscy producenci ściągnęli pomysł z GA, to wątpię, że są na tyle głupi, żeby ściągnąć też wszystkie przypadki medyczne. To już byłoby chore i przesadzone. Jestem w 100 % pewna, że tego nie zrobią. Może podkoloryzują lekko przypadki. Ale przecież w GA też są koloryzowane. ;)

ocenił(a) serial na 7
ekoderka

Jak nazywa się amerykańska wersja reguł gry?
Nie da się wszystkiego zerżnąć słowo w słowo z innego serialu jeśli chodzi o szpital,ponieważ właśnie mamy inne realia,możliwości i w ogóle. Ja mam nadzieję,że nie zniszczą kolejnego serialu i nie przestaną go emitować po jednej serii,tak jak zrobili to z Klubem Szalonych Dziewic i Romanem. W sumie Wszyscy Kochają Romana było beznadziejne,ale np KSD wg mnie było super serialem. Czekajmy a się wyjaśni zagadka nowego serialu.

Dorota3012

"Sposób użycia". Na prawdę widziałam odcinek, który widziałam w obu wersjach i w jednej scenie mówili tymi samymi słowami. Jak Adam i postać którą gra Kamińska (nie pamiętam jej imienia w serialu) nagrywali siebie uprawiających sex.

Dorota3012

O drugi sezon nie musisz sie martwic stacja nakrecila juz dwa. TVN uwaza ten serial za sukces.

Dorota3012

Przypadki zaczerpnięte z polskich szpitali mozemy zobaczyc w "Na dobre i na zle". I nie ukrywajmy, nie sa one ciekawe. W lekarzach mamy chyba do czynienia z prywatnym szpitalem, choć nie jestem pewna. Może dzieki temu bedzie to wyzszy poziom. Może wyglada na to, że jestem zlowrogo nastawiona do tego serialu i z gory wystawiam mu zła opinie, ale nie. Z checia obejrze pierwszy odcinek i mam nadzieje, że serial mnie wciagnie. GA jest po prostu moim ulubionym serialem i zwyczajnie boje sie co zrobia z serialem nazywanym jego "kopią" ;)

katherine8

Tyle, że jest powiedziane, że główna bohaterka "będzie kochała życie i ludzi". Naszej, starej, kochanej Mer to raczej tej bohaterki nie będzie przypominać. xD she is dark and twisty, pamiętaj. ;D

JustFurious

bardziej niż GA przypomina mi to Hart of Dixie

ocenił(a) serial na 7
Bella_Luna

Po zwiastunie i obsadzie juz mi sie serial podoba:)

ocenił(a) serial na 3
Mother_Earth

No, zwiastun jest naprawdę interesujący. Obsada również genialna. Już się nie mogę doczekać. Mam tylko nadzieję, że zatrudnili sztab profesjonalistów lekarzy, którzy będą wymyślać ciekawe przypadki i że to się nie ograniczy tylko do porodów, czy wypadków na drodze.

JustFurious

Zwiastun jest zwyczajna kopia Grey's ;) Przykro mi to stwierdzac, ale twórcy specjalnie nie popisali sie kreatywnoscia. Muzyka i caly jego charakter jest uderzająco podobny.

użytkownik usunięty
katherine8

JustFurious chyba masz rację ;).Właśnie obejrzałem zapowiedz serialu w TVN.Pierwsze skojarzenie to odrazu to GA ;).

Pozdrawiam.

dobrze, że nie kserują Doogiego Howsera ;)

ocenił(a) serial na 1
JustFurious

To jest propaganda Tusk Vision Network dlatego zrzynają od tych z Zachodu.