Nie uważacie, że lekką przesadą jest podstawianie takich aktorek które niestety są po 30stce jako dwudziestoparoletnich... ? Ja rozumiem, że może i ona jest doświadczona i o wiele lepsza niż taka aktorka jak np z "Julki" no ale... ja sama jestem rocznik 90 i nie znam dziewczyn z rocznika 88 ktore mają takie zmarszczki... przesadzają ! Aczkolwiek bardzo lubię ten serial mimo że troche próbują pod chirurgów się podstawić...
dlaczego uważasz że Alicja to rocznik 88? - nikt z tych lekarzy nie jest od razu po studiach przecież, po studiach jest staż roczny, potem coś tam jeszcze, specjalizację można robić później (i tak myślę, ze rocznik 88 to jeszcze studiuje, bo medycyna to 6 lat, prawda?). mnie się kojarzy ze w ostatnim odcinku mówiła że się urodziła w latach 70.
Hmm to coś twórcy seriali spieprzyli bo jeśli ma niby 24 lata to powinna być na ostatnim roku medycyny, a nie zaczynac specjalizację.
Rozmowa Alicji i Elżbiety w odcinku 9:
Elżbieta: ,,Piękne zdjęcie".
Alicja: ,,Rocznik '78, miałam wtedy zaledwie 9 miesięcy".
Więc jej bohaterka ma w tym roku 33 lub 34 lata. ;)
Sorry, to było trochę inaczej:
Alicja: ,,Listopad '78, miałam wtedy zaledwie kilka dni".
racja z 1978 r., Stenka wyraźnie mówi że Alicja się urodziła w listopadzie 1978
muszę w takim razie obejrzeć jeszcze raz, bo ja zrozumiałam że w listopadzie 88'
Oboje macie racje. Wydaje mi się, że doszło tu do pomyłki. W ósmym odcinku faktycznie Stenka czyta datę na zdjęciu listopad 78, a Leon w dziewiątym odcinku mówi, że rozstał się z matką Alicji w marcu 88.
Zresztą Alicja nie wygląda na 24 lata - to byłaby lekka przesada.
A tak w ogóle to mam nadzieję, że będzie z Maksem. W ostatnim odcinku ich sceny są przeurocze. Nie przepadałam za Małaszyńskim, ale w tym serialu chwyta mnie za serce. W sumie chce tego czego my wszyscy - prawdziwej miłości. To temat, który prawie każdego "rusz".
Całkowicie zgadzam się z @mnulka , Alicja urodziła sie w 78 roku , ale jej matka byłą w ciąży w 88, więc jest to najwyraźniej pomyłka
Też zwróciłam na to uwagę, jednak przewijałam tą scenę chyba 15 razy i starałam się dokładnie wsłuchać. Leon również mówi 78 tyle, że bardzo niewyraźnie i można odnieść wrażenie, że mówi 88 co było by nielogiczne. Pozdrawiam
No własnie obejrzałam z 5 razy i dalej rozumiem 88'. To mnie zmyliło ale bardzo możliwe że chodzi o 78 :)
Tak, tak doszło do pomyłki. Oglądałam odcinek, w którym Leon mówi o roczniku 88 kilka razy i też się zdziwiłam jak Alicja może być tak młoda, ale we wcześniejszym odcinku Alicja mówi, że w 1978 miała kilka miesięcy, a później wypomina Leonowi, że spóźnił się o trzydzieści pare lat. To wyraźna pomyłka
kobieto masz charakterystykę przy każdej z postaci jej wiek i inne info tak trudno przeczytać? Alicja ma33 lata Maks 33 lata Beata 28 Wanat 41 Starsi po 54
Nie, spokojnie, ok. To, że ma 33 lata nie podlega dyskusji, chociażby dlatego, że na młodszą nie wygląda:), tylko o pomyłkę, być może jakiej dopuścili się aktorzy, czy ktokolwiek. Pozdrawiam!
Ne bulwersuje się jest OK :). Dlatego warto zapoznać się z charakterystyką roli aktora bo łatwiej ogarnąć co się dzieje i dlaczego tak a nie inaczej dana postać się zachowuje.
Ja też słyszałam, że rocznik 78 - niewyraźnie, ale jednak.
Poza tym jedna rzecz jest naciągana - Alicja ma 33 lub 34 lata, jest już doktorem nauk medycznych i chce robić nadspecjalizację. Wskażcie mi osobę, która w tym wieku już ma doktorat zrobiony. Najpierw 6-letnie studia (w odróżnieniu od wszystkich innych studiów, studia medyczne trwają 6 lat), potem 13-miesięczny staż, po ukończeniu którego zdaje się egzamin LEP (Lekarski Egzamin Państwowy) i dopiero teraz uzyskuje się prawo do wykonywaniu zawodu lekarza. Wcześniej, nawet po ukończeniu studiów, nikt nie zatrudni takie osoby na stanowisku lekarza, bez zdanie tego egzaminu. Następnie tytuł lekarza specjalisty (a nie doktora nauk medycznych tylko specjalisty) w danej specjalności medycznej uzyskuje się po odbyciu trwającego zwykle 5-6 lat szkolenia w trakcie pracy zawodowej.
Biorąc powyższe wiek Alicji ma się nijak do tego, że jest doktorem nauk medycznych. Ale pomijając wszystko to bardzo lubię ten serial :)
co do pracy lekarza- z tego co napisałaś duzo się zgadza, ale kończąc staż i stając się pełnoprawnym lekarzem na specjalizacji możesz robić od razu doktorat zarówno z nauk medycznych jak i medycyny (bo to też jest różnica:)). system jest zawiły więc nie będę go tłumaczyć. w każdym bądź razie tytuł naukowy dr w tej dziedzinie można osiągnąć już w wieku 28 lat czyli szybciej niż zostac specjalistą bo to najszybciej po pięciu (czasem są wyjątki) latach specjalizacji czyli w wieku 31 lat bez żadnego poślizgu. chirurgia trwa 5 lat, a transplantologia jest drugim stopniem specjalizacji więc wieku Alicji jest akurat dobrany perfekcyjnie:)
No nie bardzo. lekarz specjalista to nie to samo co doktor nauk medycznych. Studia medyczne kończysz w wieku 25 lat + 13 miesięcznych staż + LEP=około 26 lub 27 lat.
Ten 13 miesięczny staż to nie jest staż specjalizacyjny tylko staż, żeby się przygotować do wykonywania zawodu lekarza. Po tym stażu właśnie zdaje się LEP. Po zdaniu LEP jesteś LEKARZEM MEDYCYNY (ogólnym). A jak chcesz robić konkretną specjalizację (kardiolog, neurolog, chirurg, laryngolog, itp.) to idziesz na 5 lub 6 letni staż specjalizacyjny.
moja droga, nie kłuć się ze mną, wiem kto kim jest. jestem lekarzem stażystą- Justyna N.- miło mi. znam system jak nikt. lekarz to człowiek który skończył studia medyczne i staż, doktor to człowiek który zrobił doktorat, doktor medycyny to człowiek który zrobił doktorat konkretnie z medycyny, doktor nauk medycznych to ktoś kto napisał doktorat chociażby z historii w medycynie albo o życiu żuka w puszczy. co do specjalizacji możesz robić specjalizację poprzez zrobienie doktoratu, jest to jedna z kilku dróg, to jest akurat droga pozarezydencka. i nie tłumacz mi co to jest staż po studiach a staż specjalizacyjny, i nie jest się po staż lekarzem ogólnym( bo tak się mówi na internistę lub lekarza rodzinnego) a tylko i wyłącznie lekarzem. przeczytaj jeszcze raz dokładnie poprzednią wypowiedź. jesli masz jakieś pytania z chęcią odpowiem, ale rację mam na pewno ja.
Tak, jasne. Jesteś lekarzem tak jak ja baletnicą :)
Gdyby to był serial np. o elektrykach to pewnie być była elektrykiem.
A życie żuka w puszczy to bynajmniej nie medycyna :D <lol>
niby czemu nie miałabym być lekarzem- może dlatego, że lekarze już nie mogą oglądać filmów lub seriali, a tym bardziej ich oceniać....ciekawe. "życie żuka w puszczy" jeśli nie zauważyłaś to był żart, ale czytanie ze zrozumieniem się kłania, napisałam nauki medyczne a nie medycyna. piszę to już chyba trzeci raz, że to nie jest to samo ale najwidoczniej za trudno to niektórym zrozumieć....kończę ten temat bo wytłumaczyć Tobie różnicę to tak jak przebijanie ściany głową, po prostu się nie da.
"w odróżnieniu od wszystkich innych studiów, studia medyczne trwają 6 lat"- teologia ( o księży mi chodzi) też trwa 6 lat, a ja jestem na geodezji i tak mam to ustawione, że na mgr też będę 6 lat zasuwać :P więc nie tylko medycynę się długo studiuje ;)
Co do reszty się z tobą zgadzam- to nie jest możliwe, aby Alicja zdążyła osiągnąć już tyle- chyba, że jest geniuszem, a na geniusza w tym serialu jest kreowana :P
Akurat o teologii i geodezji nie wiedziałam. Także dziękuję za uzupełnienie :)
http://lekarze.tvn.pl/bohaterowie/alicja-szymanska,1639.html tu jest wyraźnie napisane, że ma 33 lata
Ja bym się na twoim miejscu zastanowiła jakim cudem babka urodzona w '88 ma taki dorobek jak Alicja... 6 lat medycyny, rok stażu, w międzyczasie przynajmniej 2 lata na doktoracie, do tego jeszcze staż specjalizacyjny, a ona już ma specjalizację z chirurgii naczyniowej czy czegoś takiego...też mnie zatkało gdy usłyszałam rok urodzenia Alicji :P myślę, że po prostu doszło do pomyłki: Danuta Stenka machnęła się w swojej kwestii, a nikt tego nie wyłapał i poszło w świat :P Na oficjalnej stronie "lekarzy" pisze, że Szymańska ma 33 lata. To by dawało rok urodzenia 1979, ewentualnie '78. Choć i tak myślę, że jak na 33 lata to i tak za dużo ma osiągnięć naukowych na koncie :P