PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=848771}

List do króla

The Letter for the King
2020
5,8 1,6 tys. ocen
5,8 10 1 1602
List do króla
powrót do forum serialu List do króla

Toż to czarnoskóry Dustin Henderson!
BTW. Nie jestem rasistą ani homofobem. Temat powielany setki razy, jednak naprawdę, to wygląda niewiarygodnie. Wiadomo, chodzi o wyparcie rasizmu itp., ale wciskanie czarnoskórych aktorów do roli rycerzy w klimacie „średniowiecznopodobnym” jest niepotrzebne, męczące, kuriozalne. To coś na zasadzie wyimaginowanego postrzegania faktów. Gdy oglądam taką produkcję, nie mogę się oprzeć wrażeniu, ze coś „zostało mi narzucone”. Proszę mnie źle nie zrozumieć. Gdyby to był serial, przykładowo o teraźniejszości czy przyszłości - jak najbardziej. Połowa moich ulubionych aktorów jest czarnoskóra i nie wyobrażam sobie osadzenia w ich rolach kologolwiek innego. Jednak nie w takim klimacie. To się stało powszechne, a tak naprawdę jest zupełnie niepotrzebne. Można to robić na wiele innych sposów.

ocenił(a) serial na 5
arycka

Dokładnie, przecież przez cały serial wszyscy zawsze od razu wiedzą, że Tiuri pochodzi z Evielan (czy jak tam temu krajowi było) właśnie dlatego, że jego mieszkańcy byli czarnoskórzy... Nie wiem jak trzeba było oglądać, żeby tego nie wyłapać, kiedy każdy jeden czarnoskóry bohater w serialu pochodził z tego samego kraju.

ocenił(a) serial na 6
Shotgun54

Wiesz ten serial to fantazy, ok klimat przypomina średniowiecze, ale nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że miejsce z którego pochodziła matka Turiego i on było miejscem, gdzie żyli ciemnoskórzy ludzie, scena z szamanką której moc zabiera król to z tych rejonów pochodził chłopak. Ja już dawno pozbyłam się takich odczuć. Poza tym, kto powiedział, że w średniowiecznej europie nie było ciemnoskórych ludzi, jedno z państw które władało od początku świata to Egipt, który prowadził bardzo rozległą wymianę handlową. Jenak mniejsza o historie, ja nie uważam, że chodzi o wsparcie czarnoskórych aktorów, trochę niedokładnie chyba oglądałeś, serial może nie jest świetny, ale przyjemny ja lubię takie klimaty. I naprawdę skończcie już z tymi ciemnoskórymi w europie, bo i hindusi i murzyni i skośnoocy przewiali się po tym kontynencie od wieków. Dziwi mnie, że jakoś skośnooka dziewczyna ci nie przeszkadzała. Jak mówię to fantazy to nie jest powiedziane ze umiejscowione w średniowieczu, troszkę więcej wyobraźni, poczytasz książki komiksy i stwierdzisz, że nie ma w tym nic dziwnego i nadzwyczajnego. Poza tym kady rasista pisze, że nie jest rasistą.

kamarza

Maurscy piraci napadli kiedyś Islandię, takie są fakty xD W jakimś traktacie chyba Mayera jest czarny pan z rapierem, serio xD

Shotgun54

ale wiesz, że to fantasy a nie dokument? :v
a nawet gdyby, to od czasów krucjat biali rycerze sprowadzali niewolników, kupcy wędrowali... sorry, ale twoja super biała Europa nigdy nie istniała

diana6echo

Ale że niewolnicy zostający rycerzami? A gdzie stereotypy i fobia "polowania na..." wobec każdego kto był inny z dawnych czasów?

Shotgun54

Tu po prostu brak teleportów tudzież innego magicznego wyjaśnienia przybyszy z innych obszarów klimatycznych. Zawsze można wyjaśnić to kosmitami którzy supermoc dzięki czemu każdy myśli że pasują do nich.

Shotgun54

Ty ale tam se żyją na "stepie" czarni nomadzi w jurtach, nie wiem czy zauważyłeś xD