PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487726}

Londyńczycy

2008 - 2009
6,5 20 tys. ocen
6,5 10 1 20315
6,2 9 krytyków
Londyńczycy
powrót do forum serialu Londyńczycy

...stwierdzam, że to najlepszy polski serial obyczajowy od kilkunastu lat. Całkiem emocjonująca końcówka 13-ego odcinka (nie mam zamiaru dawać spoilerów - jest cały odcinek na youtube), pozytywne zakończenie - to jest to! Ale po kolei:
1. Obsada - Bosak, Więckiewicz, Muskała, Gąsiorowska, Żurek, Buczkowska, Barszczewska, Rybicka, Maćkowiak, Sadowski - rewelacyjnie zagrane, brak jakiegokolwiek gwiazdorstwa, postacie odpowiednio dobrane do aktorów ich grających.
2. Akcja - ciekawy pomysł na scenariusz, dynamiczność wydarzeń, miejscami zwroty akcji, sporo rzeczy nieprzewidywalnych, jest miłość, jest gangsterka, jest smutek, jest radość. I wszystko gustownie splecione.
3. Zdjęcia, ujęcia, montaż - nie znam się na tym, ale podobało mi się np. pokazywanie z przyspieszeniem klatek Londynu.
4. Muzyka - Luka ma talent do pisania muzyki (patrz: Pitbull), piosenka końcowa Kasi Stankiewicz bardzo fajna, inne dźwięki porządnie zgrane.

Jak tylko obejrzałem drugi odcinek (pierwszego nie widziałem), to wiedziałem, że to będzie coś. Nie pomyliłem się.
Daję 10/10 - niech ma, należy mu się na tle polskiego badziewia serialowego.