PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487726}

Londyńczycy

2008 - 2009
6,5 20 tys. ocen
6,5 10 1 20315
6,2 9 krytyków
Londyńczycy
powrót do forum serialu Londyńczycy

To mnie wręcz dobija. Aktorzy powinni znać ten język na full i akcent również powinni mieć. Ja znam dobrze angielski (może nie tak płynnie bo dopiero się wybieram na studia), ale akcent mam jak rodowa angielka,naprawdę!!!
Moim zdaniem to im nie wyszło w tym serialu.
Poza tym ok ale bez rewelacji.

lays19_91

A nie pomyślałaś, że ten "kwadratowy angielski" to na potrzeby serialu? Przecież Ci aktorzy grają emigrantów!!!Uważasz, że byłoby wiarygodniej gdyby mówili z oksfordzkim akcentem???

ocenił(a) serial na 8
jennie6

tak czy siak ja mysle ze ich angielski i tak jest perfect... przeciez ludzie z polski jak przyjezdzaja nie znaja tak dobrze angielskiego.. no i jeszcze rozumieja co angole gadaja od tak tak poprostu.. ja mieszkam tu juz rok i a poczatku to byla masakar, ale moze to dlatego ze mieszkam w hrabstwie yorkshire ich akcent to porazka..

ocenił(a) serial na 7
jennie6

Dokładnie. Przecież właśnie o to chodziło - ukazać problemy Polaków, którzy muszą sobie jakoś radzić w UK, mimo że często to własnie język jest ich najsłabszą stroną. Chociaż powiedziałabym, że i tak nie jest z nimi najgorzej...

lays19_91

wątpie żebys miała akcent jak rodowa angielka;p są specjalne szkoły, ktore uczą akcentu i za które słono się płaci i tez niełatwo sie do nich dostac. dodatkowo nie wiem jak możliwe jest to, że nie znasz płynnie angielskiego ale masz cudowny brytyjski akcent?;>

Wilma_2

uważam, że można wspaniale naśladować akcent niekoniecznie znając w pełni język.

lays19_91

mnie takie wypowiedzi dobijaja. Kobieto nawet jak bedziesz znala plynnie jezyk to akcent ci zostanie. O tym czy go masz czy nie moga ci tylko rodowici anglicy powiedziec (Ty tego nie uslyszysz!!!)i nie mowiac, ze dobrze mowisz z grzecznosci. A zeby go sie pozbyc to wymaga nielada pracy i naprawde treningow. Moze po kilku latach zycia w Anglii i kontakcie z "czystym" angielkim bedziesz mogla nawet rozpoznac z jakiego kraju sa obcokrajowcy wlasnie po ich akcencie.
A jakby nie bylo to sa aktorzy, ktorzy graja takich wlasnie polakow, ktorzy mowia po angielsku jako w jezyku obcym - pewnie brzmisz podobnie hahaha. Tak wiec kochane dziecko, jak chcesz kogos skrytykowac to rob to chociaz przemyslanie i tylko w dziedzinach, o ktorych masz troche wiecej pojecia

ocenił(a) serial na 7
kachakacha

No właśnie!
A tak poza tym... "akcent mam jak rodowa angielka" - rodowita raczej (rodowy to może być herb), no i Angielka.

użytkownik usunięty
lays19_91

Skoro nie mówisz po angielsku płynnie to wątpię żebyś miała akcent jak rodowa, bo co innego jak powiesz zdanie z dobrym akcentem, a co innego wykorzystać ten akcent w rozmowie!!

ocenił(a) serial na 8

Aktorzy muszą mieć taki akcent bo wielu Polaków na wyspach tak mówi niestety.Każdy Anglik pozna Twój akcent ponieważ mamy tą skłonność do wymowy twardego ''r''(wiem to ponieważ sama siedzę w Anglii).

lays19_91

Przecież imigranci z Polski nie mają angielskiego akcentu i nie znają angielskiego perfekt. Myślę, że w tym serialu tak powinno być. Gdyby mieli idealny akcent, nie wyglądało by to realistycznie.

ocenił(a) serial na 9
lays19_91

Chyba coć Ci się pomyliło...
Przecież aktorzy dobrze znają angielski,poprostu mają INNY akcent! Jak ktoś przyjeżdza do Polski, to też nie mówi idealnie, bo poprostu akcent jest inny.

LadyBird_009

ale można się nauczyć akcentu i to wbrew pozorom dość szybko. w cork (IE), gdzie mieszkam jest kilka dialektów. ogólnie corkowski akcent jest najtrudniejszy w irlandii. a jednak starałem się i jeden z dialektów opanowałem prawie w całości.

olszass

I'm so proud of You and of Your "proffesional" Cork's accent...

my_szor

ziew, dwa ziewy, trzy ziewy... osiem ziewów.

olszass

kurde, nawet jak piszesz po polsku, to wyczuwam irElandzki akcent... WOW

my_szor

chcesz być śmieszny ale za mało chleba jeszcze zjadłeś.

olszass

Kurde aż mi niedobrze jak Was czytam. A co to za różnica czy ma sie akcent brytyjski, polski, japoński czy inny mówiąc po angielsku. Czy to wstyd mieć inny akcent. Nie sądze, może dla Was na obczyźnie tak. Grunt to mówić dobrze i rozumieć co jest mówione. Mam w nosie czy każdy rodowity Anglik od razu bedzie wiedział że jestem z Polski. I'm proud to be Pole :P

lays19_91

Cóż, moim zdaniem to oni wszyscy mówią właśnie za dobrze. Serialowe postacie od początku potrafią się porozumieć po angielsku, owszem akcent pozostawia wiele do życzenia, ale wszyscy się rozumieją. W rzeczywistości jest przecież dużo gorzej, nasi rodacy przyjeżdżając do Angli mają duże problemy z językiem, nawet ci którzy uczyli się angielskiego, bo tam przeważnie używa się potocznego.

Ta ich znajomość języka( jak to autor określił kwadratowego) jest jednym z największych minusów serialu, uważam że aktorzy powinni stopniowo mówić lepiej po angielsku, a nie w pierwszym odcinku normalna gadka i w ostatnim ten sam zasób słów itp.

Pepetka

Tutaj się całkowicie zgodzę... Bo skąd taka Mariolka, przykładowo, posiada taki zasób słów?!

ocenił(a) serial na 5
my_szor

tylko ja znam wszystkie akcenty

użytkownik usunięty
my_szor

bo sie w szkole nauczyla? glupia nie znaczy ze sie nie ma talentu do jezykow-nawet jesli akcent koszmarny...

Wg mnie o wiele wieksza przesada byloby gdyby ledwo znali jezyk a zapierdzielali z doskonalym angeilskim akcentem... dopiero to by bylo realistyczne. Zreszta nie ma nic gorszego niz czlowiek ktory cos tam duka ale za to (w jego mniemaniu) mowi z angeilskim czy amerykanskim akcentem. A i tak kazdy latwo moze poznac ze jest to sztuczne.

Zastanowcie sie jakby to wygladalo gdyby w serialu ktorego akcja dzieje sie w polsce obcokrajowiec mowil idealnie po polsku z polskim akcentem (ba moze jeszcze po slasku). Przeciez specjalnie udaja akcent amerykanski, wloski niemiecki czy jakis tam.

ocenił(a) serial na 10
lays19_91

też mi się wydaję, że ten "kwadratowy język" jest w tym serialu idealny! przecież oni grają ludzi, którzy dopiero uczą się być i żyć w Anglii. jakby native speaker mówił taki "kwadratowym angielskim" to by była porażka, ale tu są nowi emigranci, którzy chcą podbić Londyn, najczęściej bez jakiegokolwiek wcześniejszego przygotowania.