Po pierwsze - HBO, a ta stacja jest już wyznacznikiem jakości
Po drugie - obsada, ciężko chyba znaleźć inny serial z tyloma uznanymi aktorami
Po trzecie tematyka - ciekawa i rzadko poruszana dotychczas w filmach (a w serialach to już wcale)
Po czwarte - nawet sobie nie zdawałem sprawy, jak pięknie biegają konie :), naprawdę świetne ujęcia wyścigów
Przecież po Six Feet Under HBO nie wypuściło nic naprawdę rewelacyjnego, więc nie wiem skąd ten entuzjazm.
Jak to po Six Feet Under nie było nic rewelacyjnego od HBO? A The Wire, Kompania Braci, Rzym, czy nawet Pacyfik? Seriale te są co najmniej rewelacyjne. Słyszałem, że bardzo dobry jest jeszcze Deadwood, Carnivale, Boardwalk Empire, oraz Gra o tron. Ale te seriale dopiero są przede mną. Grę o tron przeczytałem książkę, która bardzo mi się podobała, tak więc i serial na pewno mnie nie zawiedzie. HBO to marka sama w sobie i ja jeszcze nie zawiodłem się na żadnym ich serialu.
The Wire to mniej więcej ten sam okres co Six Feet Under, ale tego nie oglądałem; może się skuszę. Kompania Braci jest chyba nawet młodsza, a w każdym razie skończyła się wcześniej (zwróć uwagę, że mówię o serialach PO SFU). Rzym, choć świetny, do Six Feet Under startu nie ma, podobnie Gra o tron.
Myślałem, że chodzi o seriale, które rozpoczęły się po Six Feet Under, ale nie po jego zakończeniu. The Wire jest z 2002 roku, a Kompania Braci tak samo jak SFU z 2001 tyle, że Kompania miała premierę chyba parę miesięcy później. W każdym razie uważam, że taki Rzym niewiele odstaje od SFU. Na Boardwalk Empire też wiem, że się nie zawiodę bo bardzo lubię takie klimaty. No, ale o gustach się nie dyskutuje. W każdym razie na pewno nie uważam, że HBO nic nie wyprodukowało godnego obejrzenia po zakończeniu SFU.
Jedyne seriale od HBO wypuszczone po SFU warte uwagi to Deadwood i Boardwalk Empire. True Blood mimo żę jego twórcą jest ten sam człowiek który stworzył SFU to jedno, wielkie ale o dziwo popularne gówno.Jakieś How To Make it in America, ludzie co się dzieje z tym HBO?? Jak powiedziałem tylko obecnie Boardwalk Empire dalej podtrzymuje znak jakości HBO.
Obecnie z dramatów GoT i Boardwalk Empire. W tym roku dojdą jeszcze Luck, w którym HBO pokłada duże nadzieje i Newsroom (serial Aarona Sorkina od West Wing i Social Network). Będzie wybooornie.
Złoty okres HBO ma już pewnie za sobą, bo wątpię żeby nadszedł czas gdy na antenie będą puszczać równocześnie takie rzeczy jak The Sopranos, The Wire, SFU, czy Deadwood.