PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=548378}

Luther

2010 - 2019
7,9 37 tys. ocen
7,9 10 1 37186
7,7 25 krytyków
Luther
powrót do forum serialu Luther

Tak wypadało ocenić ten serial.Historia jest mroczna, ciężka i brutalna. .Dodając do tego znakomite kreacje i mamy perełkę, na której można się wzorować.
Nie zrozumcie mnie źle, lubię wszystkie te Bonsy, Kastly i Mentalisty (dobra rozrywka na koniec dnia), ale tego typu seriale nie mają szans z produkcjami jak "Luther", "The Shield czy "The Wire".Z prostego powodu - realizm. Czyli coś po czym można rozpoznać dobry serial A rozpoznanie się przydaje, bo można czas zmarnować.
Są "kryminały" , kryminały obyczajowe i kryminały rasowe.
"Luther" to zdecydowanie kryminał rasowy. Warty tych 6 godzin.
P.S.
Do "kryminałów" zaliczam kał jak CSI, kryminałami obyczajowymi nazywam seriale jak "castle", "bones" i "the mentalist" które wymieniłem wcześniej. Tu liczą się przede wszystkim bohaterowie i ich historie. Ich praca to tylko tło.

MoRRs_Z_LaSu

"Luther" miał być rasowym kryminałem ale im nie wyszło. Jak można go stawiać obok doskonałych "The Wire' czy "The Shields"? Film jest miałki, sztampowy, schematyczny i chwilami nudny.
Jedyne co mnie w nim bawi to precyzja rozwiązywanych zagadek:
Przy zwłokach brakuje naszyjnika. W normalnym filmie mówi się, że seryjny morderca zbiera pamiątki. Ale Luther już wie... Morderca jest żonaty i ukradł naszyjnik dla żony!
Aaa... za 3minuty już wie, że jeździ taksówką. ;) Luther to krewny Alison Dubois?

Dajcie spokój... Film jest miałki, przewidywalny. Klasyka: very inteligentny glina, konflikt w pracy, problem z jakimś przestępcą a do tego rozwalone małżeństwo. No ile można? W Monku jest więcej napięcia...

ocenił(a) serial na 8
d_nika

Na pewno nie tak sztampowy jak twoja wypowiedź.

d_nika

Leć pograć w totka jeżeli zakończenie sezonu było dla Ciebie takie przewidywalne, a nie marnujesz się tutaj wklejając w każdym temacie to samo. ;-) Serial zdecydowanie powyżej przeciętnej.