PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491219}
7,1 219  ocen
7,1 10 1 219
Mōryō no Hako
powrót do forum serialu Mōryō no Hako

witam!
jestem pod wielkim wrażeniem tego anime! tajemnicze, mroczne, zawiłe, nieprzewidywalne, wciągające. ale przede wszystkim interesujące! powiązanie tematu seryjnego mordercy młodych dziewcząt z wątkiem demonów wywodzących się z kultury dalekiego wschodu, plus coś na rodzaj "szpitala królestwo" ;P!!! to wszystko razem dało fenomenalny efekt i sprawia że można obejrzeć wszystkie 13 epizodów od tak w jeden wieczór!
anime posiada jeszcze jeden atut... brak happy end-u!!! owszem, rozwiązują zagadkę, odkrywają mordercą, demaskują intrygę, ale...
nie ma happy end-u!!! i like it!!!
10/10

fraglespb

Jeśli ktoś lubi tego typu prowadzenie fabuły faktycznie może się zachwycić.
Ja o mało nie zrezygnowałem z dobrnięcia do końca (częściowo z powodu braku napisów pl do 3 ostatnich odcinków). Nie dawałem rady z poukładaniem części układanki z powodu niechronologicznego udostępniania nam wskazówek. Mało akcji, dużo dialogów.
Mimo wszystko warto obejrzeć całość, bo tylko wtedy można uczciwie ocenić ten tytuł.

Jako, że jestem raczej surowy w ocenie i to nie jest mój ulubiony gatunek daję
6-/10

ocenił(a) serial na 9
fraglespb

Ja raczej nie przepadam za kryminałami, a to anime jest jednym z nielicznych wyjątków od reguły. Oceniam całokształt naprawdę wysoko! To zależy od gustu, ale co do mnie pojawiło się wiele elementów które lubię np. tradycyjny japoński ubiór, budownictwo czy krew oraz dobrze wykreowani bohaterowie.