PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=604347}
7,8 2,6 tys. ocen
7,8 10 1 2633
Mahō Shōjo Madoka Magica
powrót do forum serialu Mahō Shōjo Madoka Magica

Zawsze mówiłem, że każdy ma chociaż jedno takie Anime które wszyscy kochają (albo raczej ->
prawie niemożliwym jest zobaczyć negatywną opinię) ale ty kompletnie nie trawisz/nie rozumiesz
fenomenu. Tak samo jest na odwrót (Dużo nie cierpi , ty lubisz) ale to nie dotyczy tego.

No i dla mnie Madoka jest takim anime. Długo podchodziłem do tego tytułu, bo i kreska i
magiczne dziewczynki kompletnie mi nie podchodziły. Kreskę przebolałem, bo np. w Higurashi
dziecinna kreska w 1ep mnie odpychała, sugerowała sielankowy harem, a skończyło się moim
ulubionym Anime. Ale Madokę wszyscy kochają więc musiałem obejrzeć. 1 odcinek i…
magiczne dziewczynki, strasznie dziecinny nastrój, labirynt tego nie uratował, generalnie nic nie
zmienił. Widziałem już podobne tła i dla mnie nie nadało to klimatu. Bardzo lubię SHAFT, ich styl
w Bakemonogatori pokochałem, ale tutaj, to dalej dziecinne anime z innym backroundem. Ale w
głowie miałem Higurashi i jego 1.ep więc dalej byłem dobrej myśli. Odpaliłem kolejny i kolejny i
tak 6 odcinków w sumie cierpiałem. Nic wartego uwagi, kompletnie. Madoka ciągle płacze,
reszta jakieś tragiczne dialogi, bez klimatu, czekanie kiedy w końcu zrozumieją, ze życzenia nie
spełniają się bez kosztów (oklepane strasznie) i że kot ma złe plany. Generalnie już 2 lub 3
epizodzie było wiadomo czym są wiedźmy. 7 tak samo. Tam jedynie końcówka odcinka która
była naprawdę dobra. 8 odc, scena w pociągu, brawa za to. No i to co miało być szokiem w 8
odc, jak mówiłem to było nie mal przedstawione w 2 odc. Do 8 odcinka dla mnie ocena 3/10,
maks 4.

Ostanie 4 odcinki były już naprawdę spoko. Motyw dosyć oklepany ale fajnie przedstawiony.
Jednak 4 spoko odcinki to za mało. Podobał mi się bardzo styl zakończenia, chodzi o to, że nie
było dosadnie nic wyjaśnione. Jak się oglądało jednym ciągiem to jednak było dosyć jasne,
mimo to brawa za to. Sam finał jakiś specjalnie wyjątkowy nie był. Styl i animacje w ostatnich
epach już dużo bardziej mi się podobały, szczególnie 9 odcinek. Jednak i tak to było dla mnie
tylko w porządku 6/10. Jednak nie zatarło to złych wrazeń po 2/3 serialu. Ogólna ocena dla mnie
to 4/10. Ewentualnie 5/10 :)

P.S. Dużo osób często mi mówi jak wystawie dosyć negatywną opinię, że zacząłem oglądać już z
negatywnym podejściem. Jednak już wiele lat temu przyswoiłem sobie pewien system (i
polecam go wszystkim, wydaje się najbardziej fair). Otóż zawsze podchodzę do oglądania tak, że
będzie w porządku, na pewno nie złe, ale też nie jakoś dobre -> 6/10, tak by nie nastawiać się ani
negatywnie, ani specjalnie pozytywnie, program zweryfikuje czy jest lepiej czy gorzej od 6.
Przynajmniej nie mam jak większość moich znajomych -> tony 10 i 9 :D

Więc jak, jestem osamotniony w opinii całkowicie? :P

ocenił(a) serial na 6
robhans

Też uważam że Madoka jest średnia akcja wolno się buduje co nie jest aż tak do końca minusem, ale uważam że jeśli po obejrzeniu co najmniej połowy serii nie pamiętam imion bohaterek(oprócz tej tytułowej) to coś jest nie tak. Zasadniczo każdy prawie tak ma że jeśli coś ogląda to stara się poczuć empatię odrobinę empatii względem tego co widzi na ekranie. Śmierć postaci jako niespodziewany zwrot akcji nie robi żadnego wrażenia jeśli to postać której nie znasz i mówiąc kolokwialnie masz to gdzieś tak jak losy Madoki, która pozatym że jest emocjonalna nie posiada żadnych cech charakteru. Nie napisałeś że Twój wpis zawiera spoilery niełanie ;) Jedno trzeba przyznać ścieżka dźwiękowa stoi na wysokim poziomie tak jak animacja, nie mam na myśli kreski która jest bardzo średnia a nawet słaba chodzi mi o tła podczas walk z wiedźmami są rewelacyjne.