Za jednym z portali: "Justin Theroux (Pozostawieni) zagra u boku Jonah Hilla (Wilk z Wall Street) i Emmy Stone (La La Land) w nadchodzącym serialu od Netflixa - Maniac.
Reżyserią wszystkich 10. odcinków zajmie się Cary Fukunaga. Scenariusz został napisany przez Patricka Somerville'a. Maniac jest kręcony na podstawie norweskiego serialu z 2014 roku. Theroux zagra rolę Jamesa Mantleray'a. Nie wiadomo oficjalnie, kim w serialu rzeczony Mantleray będzie, ale mówi się, iż będzie to doktor, cierpiący na alkoholizm i mający w sobie nutkę szaleństwa. Oryginał skupia się na mężczyźnie, który przebywa w instytucji dla psychicznie chorych i w swojej głowie przeżywa wielkie, romantyczne historie. W tę rolę prawdopodobnie wcieli się Hill. Z kolei Emma Stone zagra jego psychologa i wymarzoną partnerkę. "
Premiera 21 września na Netflixie.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=LTrlJLz4Xhk
Widziałam wczoraj odcinek norweskiego "Maniaka", dzisiaj cały sezon tego. Wyglądają na dwie całkiem inne historie. :)
Ciekawe, czy to tylko taka bardzo luźna inspiracja, czy jednak te produkcje nie mają ze sobą nic wspólnego poza tytułem.
P.S. z racji braku możliwości edycji - w sumie nawet nie ma tego norweskiego serialu w powiązanych produkcjach...
Mnie bardzo się spodobal, mocne 8/10. Świetna muzyka i praca kamery, głowni bohaterowie ciekawie napisani; ogólnie fajnie jest obejrzeć coś "innego", jak też przekonać się, że Netflix nadal kręci (też) dobre seriale. ;) :)
Co do produkcji norweskiej, całkiem w porządku, ale wystarczył mi jeden odcinek.
Miłego seansu! :)