PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=329479}

Melancholia Haruhi Suzumiyi

Suzumiya Haruhi no Yūutsu
2006 -
7,5 1,9 tys. ocen
7,5 10 1 1867
8,0 2 krytyków
Melancholia Haruhi Suzumiyi
powrót do forum serialu Melancholia Haruhi Suzumiyi

Czy lepiej oglądać chronologicznie czy tak jak odcinki ukazywałay sie w tv???

luna

Odcinki zostały ułożone niechronologicznie przez autora (producenta) anime. Nie należy zmieniać ich kolejności, zabieg wymieszania odcinków został wprowadzony celowo;)

ocenił(a) serial na 9
Sasayga

Dokładnie. Za drugim razem, gdy oglądałem chronologicznie było bez sensu - lepiej robić to tak jak leciało w TV ;)

Marek1712

Czyli w dobrej kolejności sa poukładane odcinki w polskim wydaniu???

matix87

no wgl beznadziejnie zrobili w polskim wydaniu bo juz powinno byc niechronologicznie zeby byl lepszy efekt tego wszystkiego !

ANQE

Tzn. że w polskim wydaniu (AV Visonen) odcinki ułożone są chronologicznie? O_O

ocenił(a) serial na 10
luna

Ja proponuję najpierw oglądać niechronologicznie, a dopiero potem, jeśli seria cię dostatecznie zainteresuje, obejrzeć ją jeszcze raz chronologicznie.
Oryginalne ustawienie odcinków jest skonstruowane tak, aby podnosić poziom napięcia, a w ostatnim odcinku jest punkt kulminacyjny.
Przy chronologicznym ustawieniu widać więcej powiązań pomiędzy odcinkami i ciągi przyczynowo-skutkowe, co może bardziej zaciekawić fanów.

Ogólnie świetna seria! Pozdrawiam! :D

PS. Jeśli chcesz obejrzeć cały serial razem z emitowaną aktualnie drugą serią to niestety należy go obejrzeć chronologicznie. Właśnie tak jest teraz puszczany w TV, a pomiędzy odcinki serii 1 są wstawione w odpowiednie miejsca odcinki serii 2.

mszynisz

Ja obejrzałem chronologicznie. Taki już jestem, że wolę wszystko oglądać chronologicznie. :P
To już zależy czy chcesz się skupić na fabule, czy na pokręceniu. Ja wolałem na fabule, a kto inny może na tym drugim.

ocenił(a) serial na 10
luna

Najlepiej obejrzeć dwukrotnie /podwójna frajda/, raz tak, raz tak. Ja pierwszy raz obejrzałem chronologicznie, ale to kwestia gustu. Zgadzam się jednak ze zdaniem tych co twierdzą że należy obejrzeć odcinki w kolejności ustalonej przez twórców, jednak czy to będzie za pierwszym razem czy za drugim to mniej istotna kwestia.

ocenił(a) serial na 9
ubikxxx

Jak dla mnie ważne, bo za pierwszym razem ucieka element zaskoczenia i poczucie złożenia wszystkiego do kupy.

ocenił(a) serial na 10
speiderman

hmm to jest ta kolejność oglądania?
"2, 3, 5, 10, 13, 14, 4, 7, 6, 8, 1, 12, 11, 9" ?