PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64185
6,3 6 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Jedyne co wiemy na pewno to że zabija osoby które go obraziły w mediach. Ale co z innymi? Co go napędza. W "Mentaliście " są pokazane różne pobudki działań ludzkich np: chciwość, chęć uniknięcia odpowiedzialności czy poczucie krzywdy. Także chęć zdobycia sławy jak w przypadku Panzer'a. Najprościej byłoby powiedzieć że RJ zabija ponieważ to lubi ale według mnie żadna z tych kategorii nie dotyczy RJ. Mam wrażenie że jemu chodzi o manipulowanie ludźmi, robienie im wody z mózgu a zabijanie jest tylko środkiem do celu a nie samym celem. Jego celem jest realizacja różnych chorych projektów np: zgwałcił i zabił siostrę Lorelai aby ją samą pozyskać dla siebie. Eileen zabił z kolei aby zranić Jane, ona sama była mu zupełnie obojętna. I wreszcie kwestia bliźniaczek z ostatniego odcinka 1 sezonu. Jedną z nich zabił a drugą ofiarował szeryfowi Hardy'emu. Wcześniej obserwował je przez podłożony monitoring. Dlaczego? Może chodziło o to że bliźniaczki miały dar rozpoznawania jaki kto jest naprawdę i go przejrzały. Ciekaw jestem waszych pomysłów i sugestii.

ocenił(a) serial na 8
nosom1

moze RJ uwaza sie za takiego morderce artyste który nie lubi byc obrazany ( pamietasz wiadomosc dla Jane) ,tak jak przykladowy artysta nie lubi byc podrabiany(nasladowcy 2x23) ale co do blizniaczek -jedna zostala zabita przez RJ ( pamietny znaczek na niebie) ale w tej drugiej szeryf chyba sie podkochiwal ale zauwazyles ze najczesciej zabija kobiety-moze jakis wstrzas psychiczny

co do innych ofiar a troche tego bylo

Rodzina Janea - pewnie zabil je zeby Patrick uzywal swoich zdolnosci w dobryn celu ale koncowyn efektem mial byc jego pojedynek z RJ
Kobieta - zabil ja bo tak
Maz kobiety- zabity bo widzial jak RJ zabija mu zone Jane nazwal faceta pomylka RJ

Wg mnie zabija bo uwaza to za cos w rodzaju misji której symbolem sukcesu bedzie upadek Jane na samo dno moralne a po tym sztama z RJ

dawid10809

Piszesz że "Wg mnie zabija bo uwaza to za cos w rodzaju misji której symbolem sukcesu bedzie upadek Jane na samo dno moralne a po tym sztama z RJ". Ale zauważ że RJ zaczął zabijać zanim wszedł w konflikt z Jane'm. W wywiadzie telewizyjnym w którym Jane obraził RJ (1 odcinek 1 sezonu) tenże Jane stwierdzam że najprawdopodobniej RJ zabił już jakieś 8 kobiet.A więc zabijał zanim jeszcze zamordował rodzinę Jane.

ocenił(a) serial na 8
nosom1

ja wytlumaczylbym przyczyne zabijania tak: prawdopodobnie RJ spotkal na swej drodze osobe która go zawiodla- w sensie ze zaczal watpic w ludzi i w lepszy swiat- wtedy go zabil a te jego kolejne ofiary mialy jakies cechy charakteru które mu przypominaly ta osobe a rodzina Jane mogla zostac zabita z kilku powodów-urazona duma , talent sie marnuje ( moze sadzil ze ktos pokroju PJ powinien pracowac dla policji a nie byc oszustem )

dawid10809

To co piszesz jest możliwe ale zobacz że RJ zabija bardzo różne osoby, trudno tu dopatrzeć się jakiegoś schematu jedyne co wiadomo na pewno to że zabija tych co go obrazili w telewizji

ocenił(a) serial na 8
nosom1

no poza Bosco którego zabil zeby to Jane dalej prowadzil ta sprawe

dawid10809

Ok ale w tym przypadku nie zrobił tego osobiście tylko posłużył się Rebeką

ocenił(a) serial na 8
nosom1

ktos by zauwazyl ze osoba która nie pracuje w CBI ani cos w tym stylu wchodzi do siedziby i zabija szefa wydzialu-tutaj musial sie nia posluzyc ,w sumie tez bym tak zrobil- zawsze mógl by mnie ktos przywuazyc

nosom1

Ok w tej kwestii zgoda

ocenił(a) serial na 8
nosom1

albo jest tez mozliwosc ze byla ona ofiara slabosci RJ -zbyt dlugo nie zabijal , nie mial zadnej ofiary na oku a ona mogla sie pojawic przypadkiem ....

ocenił(a) serial na 8
nosom1

tylko w tym przypadku nie wiem czy zdazylby zalatwic buzke na niebie

dawid10809

sprawa z buźką na niebie była wcześniej niż sprawa z Rebeką

ocenił(a) serial na 8
nosom1

chodzilo mi o motyw z blizniaczkami ,sorry nie na ten post odpowiedzialem,wiem Bosco zginal gdzies w 2 sezonie

ocenił(a) serial na 8
nosom1

charakteru nie poznasz po zwlokach- ale jest opcja ( kowalski opcje ) ze on poznawal niektóre ze swoich ofiar lub wysylal kogos ze swoich jeleni , wiadomo ze czlowiek pokazuje jaki jest naprawde w 2-óch sytuacjach - gdy umiera lub gdy moze przy kims zdjac maske i dlatego byly takie ofiary jak Emma z 24 odcinka 1 sezon - moze mu z jakiegos powodu nie pasowala

dawid10809

nie pasowała mu bo najprawdopodobniej widziała jaki jest naprawdę i stanowiła dla niego zagrożenia

ocenił(a) serial na 8
nosom1

jedna z blizniaczek mogla uslyszec rozmowe RJ z jego czlowiekiem i dlatego ja zabil a ta druga to byla prezentem dla szeryfa Hardyego

dawid10809

To możliwe ale było powiedziane że obie miały dar : mianowicie widziały jaki jest ktoś naprawdę i może przejrzały RJ

ocenił(a) serial na 8
nosom1

ale sadze ze RJ by ogarnal ze dziewczyny ( calkiem ladne ) wiedza o nim za duzo i chyba by sie szybciej wycofal

ocenił(a) serial na 8
nosom1

bo zabijajac je narazal sie na spalenie swojego kamuflazu

dawid10809

ja myślę inaczej że skoro obie miały dar to obie powinien zabić ale może myślał że ta którą ofiarował szeryfowi Hardy'emu już nigdy nie będzie wolna i tym samym groźna dla niego

ocenił(a) serial na 8
nosom1

albo mial nadzieje ze Hardy zabije druga ( niby pokazujac swoje oddanie i lojalnosc) a w przypadku spalenia przerzuci na niego wine , Hardy chyba sie podkochiwal w tej drugiej ale co to za róznica skoro obie wygladaly podobnie , nie potrafil jej zabic ani wypuscic
RJ mógl to przewidziec wiec uciekl sekunde po tym jak CBI i Gliny wjechaly na teren posesji ,przewidzial ze Hardy skonczy na noszach i ze wezmie bron do lapy wiec musial przewidziec równiez jego koniec

dawid10809

Ja odebrałem to tak, że Hardy rzeczywiście pragnął tej więzionej bliźniaczki chociaż jego miłość była chora, do Patryka powiedział przecież że kiedyś ta bliźniaczka go pokocha

ocenił(a) serial na 8
nosom1

i to byl powód do jego konca : gdyby ta blizniaczka przyznala ze go kocha to wtedy on stracilby poczucie lojalnosci a ze w stanie zakochania jest sie w stanie zrobic wszystko dla tej osoby powiedzialaby tylko : powiedz co wiesz na policji, nie jestes taki jak on albo wypusc mnie ,nie chce zyc z toba w tej piwnicy - wypuscilby ja a ona by wsypala RJ dlatego uznal ze Hardy nie jest wart narazania tozsamosci

ocenił(a) serial na 8
nosom1

nawet jest szansa ze RJ nigdy nie spotkal tych dziewczyn tylko ze jedna z nich zauwazyla mrok w sercu Hardyego ale nie jego tylko kogos innego , nieswiadomie powiedzial to RJ który zabil emme a druga uprowadzil bo sadzil ze druga tez o tym wie lub zeby dac prezent Hardyemu za oddanie

dawid10809

Ale ciekawe że wcześniej zamontował monitoring w ich pokoju aby je obserwować. RJ zabija osoby które są w jakiś sposób wyjątkowe albo ma do nich jakiś szczególny stosunek chociaż i tu są wyjątki np: pracownik kostnicy którego zabił chyba tylko po to aby zrobić wrażenie na Rosalind i Jane

ocenił(a) serial na 8
nosom1

taka opcja: RJ zauwazyl Emme gdy chodzil sobie po ulicach i jakis facet przypadkowy którego nie znala podszedl do niej i po rozmowie ktrótkiej zauwazyl ze ona wyczula zla strone tego faceta -uznal ze nie moze do niej podejsc bo sie spali jego tozsamosc ,wiec tylko sledzil ja do jej domu a potem zamontowal w jej chacie kamery zeby ja obsserwowac ,moze liczyl ze pójdzie za nim gdy dowie sie jaki on jest ale stalo sie inaczej bo gdy spotkala go w miejscu gdzie jest malo ludzi i wyczula jego drugie ja grozila ze opowie o wszystkim policji wtedy uznal ze dupa i zabil ja

dawid10809

To możliwe ale musiał mieć pewność że nie powiedziała tym siostrze ani nikomu innemu stąd być może kamery w jej pokoju

ocenił(a) serial na 8
nosom1

uznal ze jesli ja zwerbuje to nie bedzie mu potrzebny kret w CBI , ale on pierw jej zalozyl kamery w pokoju a potem ona wyczula jego zlo wiec w tym wypadku wiedzial ze nikomu nie powie

ocenił(a) serial na 8
nosom1

tak czy siak wszystkie osoby powiazane z RJ sa spisane na straty

ocenił(a) serial na 8
nosom1

mam teorie i pasuje fo red johna;w 2x23 RJ mówi do Jane :Tiger,Tiger burning bright
in the forest of the night
immortal hand or eye
could frame by fearfull symetry
jesli bledy sa to przepraszam bo z pamieci pisze

chodzi o ostatni wers : groza symetrii,w poezji która RJ kocha jest wiele motywów ze w 2óch podobnych do siebie osobach jest calkeim inna osobowosc-liczyl ze druga dziewczyna nie bedzie taka jak siostra

dawid10809

to mało prawdopodobne gdyż było wyraźnie powiedziane że obie bliźniczki miały dar widzenia jaki kto jest naprawdę

ocenił(a) serial na 8
nosom1

nie chodzi mi o to ze druga nie widziala prawdziwego ja kazdego tylko ze w przeciwienstwie do siostry ona gdy pozna o nim prawde pójdzie za nim ale i ten plan sie nie powiódl

nosom1

Zabija, bo lubi. Ot tak.

użytkownik usunięty
estella_bluebell

O!! i to lubię.Krótko, ale na temat. ;)

ocenił(a) serial na 8

RJ nie jest typowym morderca- jego ofiary nie sa w zaden sposób ze soba powiazane ,no prawie zadne ,w wiekszosci przypadków to zawsze cos laczylo ofiary - Dextera jako ofiary dobieral innych morderców, Ice Truck Killer zabijal tylko prostytutki , on nie zabija bo lubi tylko wyszukuje kogos kto zasluguje na smierc , tak jak Hannibal-zabijal kogos kogo uwazal za pozbawienie typowych cech ludzkich którzy zachowuja sie jak zwierzeta - ich jest latwiej rozgryzc bo jest jakis punkt zaczepienia a w przypadku RJ nawet nie da sie zawezic kregu potencjalnych ofiar

estella_bluebell

Jak na kogoś kto lubi zabijać robi to wyjątkowo rzadko. Może raz na rok.

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

ale to jest glupe ze lubi zabijac... patrzac na historie morderców - niektórzy sprawiali ze zwloki codziennie byly na ulicach oni moze lubili zabijac ale zauwaz ze byli lapani po dosc krótkim czasie , przez to ze robili to za czesto - trzeba robic dluzsze przerwy miedzy cyklami a co bo raczej nie uwierze ze ktos kto zabija raz na jakis czas powstrzymuje sie bóg wie ile

dawid10809

Co to w ogóle za tekst "to jest głupie"??Ile Ty masz lat? 5?

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

dobra zbyt proste jak na RJ

dawid10809

Raczej bym rzekła, że jest genialne w swej prostocie :P Seryjnych morderców zazwyczaj kręci zabijanie, więc czemu Red John miałby być inny? Co prawda nie zaściela trupami całego Sacramento i okolic codziennie, bo byłoby to nudne, ale w wyrafinowany sposób planuje zbrodnie. No i dochodzi do tego jeszcze pierwiastek nadprzyrodzony.

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

mnie zawsze zastanawial dobór jego ofiar i motywy dzialania - w kwestii nr 2 wydaje mi sie ze on naprawia w ten sposób swiat
ale co do rodziny Patricka-czy on zaplanowal te morderstwa czy z marszu pojechal je zabic

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

RJ ma w sobie takie pierwisatek nadprzyrodzony ze pojawil sie na mojej scianie : odpalilem komputer a byly jakies przeróbki przy nim i jak przyszlem to na scianie bylo cos w rodzaju takiej buzki

dawid10809

Cud jakiś, czy co?

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

chyba tak

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

to znaczy ze on albo na mnie czeka albo to on porwal mojego kota albo ze RJ to ktos u mnie z chaty :)

dawid10809

No i cała tajemnica Czerwonego Johna rozwiązana. Kto by pomyślał :D

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

ale mój kot go nie obrazil w TV ,za co wiec zniknal...

dawid10809

Niezbadane są ścieżki Czerwonego Johna... A poza tym skąd wiesz? Może Twój kot się po godzinach udzielał w TV??

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

niemozliwe powiedzialby mi o tym ...

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

robie wjazd na chate sobie ,partridgowi ,i reszcie wielkiej siódemki i szukam mojego kotka

ocenił(a) serial na 8
estella_bluebell

ale gdyby on go obrazil w TV to pewnie ja bym oberwal