przeglądałem siódmy odcinek piątego sezonu (se5e07) żeby sprawdzić, czy już go oglądałem po ściągnięciu i przypadkowo trafiłem na scenę w 41 minucie
no i niestety zgadłem kto jest Red Johnem
- to jest BOB KIRKLAND (grany przez Kevin'a Corrigan'a)
- wtedy następuje sławny uścisk dłoni
- Jane mówi, że go nie zna , on odpowiada, że o Patricku wie dużo
- jest pracownikiem FBI (co już wiadomo o RJ
ciekawe czy tak zostanie, czy zmienią scenariusz jak się zorientują, że ludzie już widzą :)
Ale co wiedzą? ;] Ta teoria przecież krąży od pierwszego pojawienia się postaci na ekranie, ale żadnych niezbitych dowodów na to, że Kirkland to RJ nie ma.
Eureka! Dzięki za to info!
Tak serio, to tylko jedna z teorii. Mało prawdopodobna w mojej opinii.
Nie widze sensu w zakładaniu takich tematów , jest jeden duzy temat poswiecony teoriom na temat RJ , po co zasmiecac forum takimi nędznymi teoriami których było setki.
ja jednak pozostawię twoją opinię bez sarkazmu - tak dla odmiany:)
Wątpię, żeby ktoś taki był na prawdę Red Johnem, z racji tego, że byłoby to zbyt oczywiste i nie jest to rozwiązanie do, którego przyzwyczaili nas producenci serialu. Swoją drogą zacząłem od początku oglądać serial i moją uwagę skupił na sobie pewnie członek ekipy biura CBI. Nie pamiętam już imienia (w pierwszym odcinku wspominają jego imię - S01E01 Jane dostał w pysk od niego:D), a wygląda on tak -> http://zapodaj.net/2b3d8fca7badb.png.html
Co zwróciło moją uwagę? A no to, że w większości ważnych odcinków (ale również tych mniej ważnych - czyt. nie dotyczących kręgu Red Johna) osoba ta przewija się ciągle w kadrze...na moment, ale jednak. Współpracuje on z CBI (wie o poczynaniach Lizbon i ekipy - jest krok do przodu), a ponadto jak to wspomniał Bruno Heller - widzieliśmy prawdopodobnie Red Joha już wcześniej, ale nie zwracaliśmy na niego uwagi. Nie sugeruję, że akurat on jest Red Johnem (chodź nie zdziwiłbym się), ale coś mi się zdaje (a jestem prawie przekonany, bo co go widzę na ekranie to mu się przyglądam), że jest on co najmniej jego wtyczką...
mi się wydaje że Bertram jest RJ... był jakiś cytat o jakimś lwie czy coś, powiedział to RJ jak porwał Jane'a, a potem powtórzył to Bertram, słowo w słowo.
@Peciaq - Cytat był o tygrysie. :)
Jest wiele teorii na temat tego kim jest Red John i sporo z nich broni się. Mnie Bertram nie pasuje na Red Johna, ale oczywiście zawsze miło jest rozkminiać kto by pasował itp.
@Danon - sporo osób mówi, że ten człowiek z linka (o imieniu Ron, zwany "CBI Ron") jest Red Johnem lub współpracownikiem Red Johna. No, jest dość podejrzany, zwłaszcza, że wsiadł z Wainwrightem do windy, a potem wiadomo co się stało z Wainwrightem (ostatni odcinek 4 sezonu).
Osobiście, żaden z nich mi nie pasuje, ale to tylko moje zdanie.
@danon198901: dziękuję za rzeczową wypowiedź,
według mnie akcja z "zabiciem" RJ w poprzednim sezonie była zbyt przekombinowana, kiedy się okazało, że to nie on (zbyt bezczelne granie na emocjach widzów)
jeśli masz rację i RJ będzie osoba tak mało zauważalna w fabule - nawet lepiej i ciekawiej
(ja nie doszukuję się w tym serialu zbytniego realizmu, ale nie lubię rozwiązań fabularnych napisanych "na siłę")
ale ja uważam, że scena, o której napisałem - zwrócenie uwagi na uścisk dłoni i dialog jakby od niechcenia - to przygotowanie scenariuszowe do zakończenia wątku, mam nadzieję, że nie będzie aż tak pogmatwane,
do zakończenia wątku? Nie sądzę:) Ekipa ma podpisany kontrakt na 7 sezonów z tego co czytałem, więc czeka nas jeszcze +/- 50 odcinków:)
@nastasja_filipovna: Tak to Ron - on mi pasuje na RJ. Przykładów można podawać, wiele jak ten z windą, albo jak Van Pelt dostała filmik z pogróżkami chwilę po tym jak Ron wstał od komputera na przeciwko. Podejrzanych jest wielu, ale Ron to mój typ nr1;)
Główna obsada ma podpisane kontrakty, ale to nie znaczy, że serial nie może być anulowany. Po zmianie dnia emisji "Mentalista" kiepsko sobie radzi jeśli chodzi o oglądalność (jest obecnie typowany jako jeden z trzech do skasowania przez stację). O ile 6 sezon najprawdopodobniej jednak powstanie, to siódmy stoi pod wielkim znakiem zapytania.
"obecnie typwany jako jeden z trzech do skasowania przez stację" - wielkie LOL.
Mentalista zaraz po agentach z NCI I Los Angeles JEST TRZECIM NAJPOPULARNIEJSZYM serialem :)
Masz nieaktualne info, niedzielny timeslot i czynnik starzenia się wykańcza serial. http://tvbythenumbers.zap2it.com/2013/02/19/cbs-as-usual-marginal-dramas-csiny-t he-good-wife-the-mentalist-are-most-difficult-to-predict/169652/
"LOL"
Ten tekst to są tylko subiektywne odczucia jakiegoś ziomka. Równie dobrze ja mógłbym napisać, że Mentalista jest najpopularniejszym serialem, przedstawić ranking i napisać tekst.
Przecież sam napisałeś mi "swoje odczucia" jako jedyny kontrargument - jaki masz dowód, ze "Mentalista" jest aż tak "popularny"? To raczej Twoja subiektywna opinia. ;]
Te współczynniki z Tv by the numbers są wynikiem analizy sytuacji seriali na rynku - duży wkład mają tu wyniki oglądalności w pożądanej przez reklamodawców grupie wiekowej 18-49 - a wniosek nasuwa się jeden po ich przeanalizowaniu, "Mentalista" powoli tonie. Czy dane na podanej przeze mnie stronie należy traktować jak prawdę absolutną? Oczywiście, że nie, to są prognozy, ale jaka jest sytuacja serialu każdy kto śledzi ratingi widzi.
nieco to smutne:( Każde 40min serialu spędzam wyborowo, nie ważne jak krytycy przyjmują dany odcinek - dla mnie każdy jest fajny, a to dzięki obsadzie filmu. Szkoda by było jak by serial zawiesili lub też wcześniej zakończyli...mam nadzieję, że to tylko przejściowa sytuacja i producenci szybko zafundują nam jakiś ciekawy wątek na podkręcenie przeszło półmetku sezonu:)
nie glupia teoria .... trzeba obejrzec wszytkie odcinki z udzialem RJ co prawda zazwyczaj pokazane sa tylko jego dlonie ale po tym mozna wydedukowac przyblizony wiek
Tak sobie teraz myślę , że Kirkland wie dużo o Patryku ponieważ może myślał , że jest on Red Johnem ?
Nie wiem czym zajmuje się Homeland , ale swego czasu mogli dokładnie prześwietlić Jane'a w sprawie RJ :]
To by było ciekawe i byłoby to nawiązaniem do takiej sugestii, że FBI (tzn. Susan Darcy) myśli, że Patrick pracuje dla Red Johna. Potem to upadło, ale kto wie, może ktoś w FBI, a dalej w Homeland Security, nadal myśli, że trzeba to wyjaśnić i Kirkland będzie to sondował.
Idzie, wstrząśnięte piwo jest rozczarowujące, a nim się teraz raczy agent 007