PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64232
6,3 6 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Oto moje teorie dotyczące przyszłych odcinków serialu.

1. Red John jest mentalistą

Tak samo jak i Patrick, Red John jest mentalistą. Nie bez powodu nazwa serialu - mentalizm jest głównym wątkiem serialu, na którym opierają się zarówno umiejętności detektywistyczne Jane'a, jak i również zdolności nieuchwytnego seryjnego mordercy, Red Johna.

2. Red John to więcej niż jedna osoba

Tak jak w tytule - Red John to więcej niż jedna osoba. Albo morderca znający/manipulujący wpływowymi ludzi, albo po prostu kilka wpływowych osób, które dzięki wzajemnej współpracy sprawnie unikają sprawiedliwości. Jednocześnie wyjaśniłby się sekret z 1 sezonu serialu (przypuszczenie - "He is many" - ich jest wielu), o którym więcej w dalszej części.

3. Flashbacki

Mam wrażenie, iż w zapowiadanych flashbackach zobaczymy Craiga O'Laughlina, Sama Bosco lub Jareda Renfrewa.

Jest wiele nieścisłości jeśli chodzi o znajomość O'Laughlina z Red Johnem. Kiedy po raz pierwszy się spotkali? Co ich łączyło? Dlaczego uznany agent FBI zdecydował się pomagać mordercy, jaki miał powód?

W drugim sezonie serialu Sam Bosco przed śmiercią wyszeptał Jane'owi sekret, którego twórcy do tej pory nie wyjawili. Możemy się jedynie domyślać, iż chodziło o Red Johna. O co dokladnie?

Ostatni, lecz nie mniej ważny - Jared Renfrew, zamordowany przez Red Johna po tym, jak zgodził się ujawnić informacje o nim. Przed śmiercią własną krwią zapisał na ścianie "He is man...". Jest to sekret, którego także do tej pory nie wyjaśniono w serialu.

Jak widać, flashback z każdym tym bohaterem miałby wpływ na dalszą fabułę serialu.

4. Dramaturgia w relacjach Van Pelt - Rigsby

Mam dziwne wrażenie, iż nowa przyjaciółka Wayne'a zostanie zamordowana przez Red Johna lub okaże się jego wspólniczką. Nie pytajcie o argumenty, to po prostu czysty strzał.

oasis798

Ciekawa teoria z przyjaciółką Wayne'a, w końcu już raz RJ wykorzystał ten sposób (Van Pelt- O'Laughlin). Flashbacki również zapowiadają się niezwykle ciekawie. Mam tylko nadzieję, że scenarzyści jakoś sensownie ze sobą wszystko powiążą- drugiego rozczarowania w stylu "Lost" nie zniosę.:)

oasis798

Odosnie przyjaciółki Wayne'a to ogladajac wczorajszy odcinek również zacząłem się zastanawiać nad tym aspektem co Ty. Chociaż sądzę, że raczej nie zostanie zamordowana prędzej wspólniczką-informatorem RJ w końcu jak to Rigsby powiedział, że jest jedną z najlepszych w sowim fachu a takich ludzi potrzebuje RJ. Ja myślę, że również Kristina Fraye w tym sezonie odegra bardzo ważną rolę.

siara_fate

mialo byc nie wczorajszy a ostatni odcinek ;)

oasis798

Cieszę się, że chociaż Wy nie piszecie, że RJ = Patrick. Fakt, że to by było najlepsze wyjście dla scenarzystów, bo przynajmniej by nas zaskoczyło zakończenie (no powiedzmy). Ale przez to wyszłoby też wiele niejasności związanych z różnymi odcinkami, a najbardziej dręczy mnie ta niewidoma dziewczyna, która na pewno by poznała Patricka gdyby był RJ.
Z jednej strony jednak nie pomyślałam, że RJ to może być wiele osób i to by też mogło wyjaśnić te niejasności, w przypadku gdyby faktycznie RJ i Patrick byli jedną osobą. Jednak jedno jest pewne, że RJ też posiada zdolności do manipulacji ludźmi i spokojnie można go nazwać mentalistą.

Mam nadzieję, że wątek z Kristiną Fraye się jeszcze odświeży, bo jak dla mnie został zbyt brutalnie ucięty.

A co do przyjaciółki Rigsbiego, też sądzę, że musi jej się coś stać, bo jako niepoprawna romantyczka (i pewnie jak wiekszość fanów "Mentalisty") uważam, że Wayne ma być z Grace. Prawda?

Ps. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę na to, że obecna żona aktora wcielającego się w rolę Patricka wystąpiła gościnnie w jednym z odcinków (nie pamiętam tytułu odcinka). Grała aktorkę, która uwiodła chłopaka swojej córki i zabiła swojego męża, producenta filmowego, bo stał na drodze do jej kariery. Pamiętacie?

syzora

Ironicznie, motyw RJ=PJ może sie wkrotce pojawić w serialu. SPOILER Czytałam, ze ta agentka FBI będzie "podejrzewać" Jane'a. Nie wiem tylko w jakim kontekście. Wydaje mi się, że nie tylko w kontekscie napuszczenia RJ na Panzera. Myslę, ze to prawdopodobne, że zacznie podejrzewać Patricka, że może być Red Johnem. W każdym razie byłoby to ciekawe, no i taki ukłon w stronę spekulujacych fanów. ;)

oasis798

To kilka moich uwag co do Twoich spostrzeżeń:
1. Zdecydowanie się zgadzam

2. Tutaj się nie zgodze - Red John którego szuka Jane to zdecydowanie jedna osoba. I podejrzewam, że jest to ktoś kogo twarz pojawiła się już w serialu, ale tylko przez moment, albo nie pojawiła się wcale.

3. Motyw Red John - O'Laughlin będzie jeszcze na pewno rozwinięty. Według mnie chodziło o kobietę - przekonała mnie do tego scena w której zrywa Van Pelt naszyjnik
Co do sekretu Bosco to ten temat pewnie też będzie kontynuowany. Sądząc po tym jak Jane spojrzał na Lisbon pzrypuszczam, że Bosco podejrzewał, że Red John jest policjantem (chociażby scena z odcinka 8 sezonu 2 - przyjaciółkę Johna zabija człowiek w ubraniu policjanta, do którego ona się uśmiecha). Przeczytałęm sporo komentarzy na temat Mentalisty i zgodzę się z niektórymi, że Red Johnem może być Brett Partdige lub koleś w czerwonym swetrze siedzący obok podszywanego Red Johna (moment w którym odchodzi, gdy Jane podchodzi do osoby, którą uważa za Red Johna). Co do Jareda Renfrewa - masz rację, według mnie też napisał, że "jest ich wielu", ale chyba chodziło mu o to, że Red John nie działa sam.

4. To zdecydowanie twórcom serialu nie wyszło.

Swoją drogą to ciekawe jest, że jak już ktoś zauważył, odcinki z wątkiem Red Johna reżyserował Bruno Heller i faktycznie tylko w tych odcinkach nalezy szukac informacji o Red Johnie.
Nie mam pomysłu nadal jaką rolę odgrywa Stilles. Możliwe, że Red John nalezal do jego sekty? I jak powiazana jest z tym ta ruda niewidoma dziewczyna ? moze motyw jej i Stillsa sie laczy ?

robmar_26

3. Co do flashback'a to raczej na pewno chodzi o Bosco, chyba w jakimś wywiadzie Baker powiedział, że to co powiedział umierający Bosco będzie ujawnione później. No, ale moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z RJ (przecież rozmawiali o RJ i zostało to pokazane, poza tym raczej wątpliwe żeby Bosco miał jakąś dodatkową wiedzę w temacie RJ), a raczej Lisbon/Jisbon. O tyle to może mieć związek z RJ, iż może powiedział, żeby ją zostawił w spokoju, by nie kusić losu (RJ), ale najpewniej chodziło tylko o to, że ona coś do niego czuje (ot i sekret)..

No i He is... Mashborn ;]