Postać Patricka Jane'a bardzo interesująca chociaż sporo w niej znanych nam już cech innych wyrazistych postaci z tych "top'owych" seriali.
Chociaż trzeba przyznać, że Jane jest niezwykle czarujący, a tego chyba jeszcze nie było - jak zwykle w tego typu serialach świetnie dobrali aktora (Jeszcze w życiu chyba nie widziałam równie czarującego uśmiechu).
Cała fabuła i pozostałe postaci to jakby tło dla samego głównego bohatera i popisu jego umiejętności i osobowości i to on tu jest najważniejszy.
Generalnie wszystko super tylko przeszkadza mi odrobinę fakt, że inaczej niż w przypadku powiedzmy seriali House, Colombo, Monk, Lie to Me czy CSI tutaj w większości nie jest powiedziane jak on to robi i po czym się domyśla tego wszystkiego, niby częściowo jest, ale reszta pozostaje tajemnicą, ostatecznie od Mentalisty niestety niczego się nie nauczę, ale to raczej dar, więc i tak nie miałabym szans.
UWIELBIAM TEN SERIAL I ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ, ŻE AKTOR ZOSTAŁ ŚWIETNIE DOBRANY, WRĘCZ STWORZONY DO TEJ ROLI. ZWŁASZCZA DRUGI SEZON PRZYPADŁ MI DO GUSTU!