Witam, mam takie pytanko do tych co już skończyli ostatni sezon. Jestem na 10 odcinku 6 sezonu i chciałabym się dowiedzieć czy sprawa RJ jest zakończona? Czy to jeszcze nie koniec? :)
Koniec. Bezpośrednio do Red Johna twórcy już nie nawiązują. Wiele osób uważa, że końcowe odcinki pośrednio tłumaczą mechanizmy działania psychopatów i coś w tym jest, ja muszę obejrzeć je jeszcze raz, żeby sobie zrobić takie odniesienia jakie wyczytałam na tym forum.
Juz sie mialem tu nie udzielac (sorry za brak fontow), tak z rok temu wypowiedzialem konto i jak widac nikt sie nie spieszy zeby mnie wykreslic;], wiec napisze co mysle o finale sprawy Red Johna.
Za brak kluczowych odniesien obnizylem ocene z 9 na 8, co jak co, ale kilka wyjasnien sie nalezalo:
1) Co z lista Bertrama (wiadomo, ze Jane blefowal, mozna to wywnioskowac z rozmowy z Abbottem, ale co bylo na pendrive).
2) Skad RJ mial liste 7, wiem ze mozna to wytlumaczyc na kilka sposobow, ale tytul zobowiazuje i chcialbym zobaczyc logiczne wytlumaczenie.
3) Jaka byla geneza uzycia wiersza Blake'a ' Tyger Tyger', brakuje mi korelacji artystycznych zapedow RJ z rzeczywistym obrazem, raczej malo wyrafinowanego, szeryfa. Ja wiem, ze szeryf to tylko pozory, ale chcialbym zobaczyc odniesienie.
4) Jaki byl zwiazek sekty Stilesa ze stowarzyszeniem Blake'a, i czym sie roznilo stowarzyszenie od tajnej przestepczej organizacji wytatuowanych.
5) Brakuje mi wiecej reminiscencji z mlodosci RJ, bylo tylko jedno odniesienie w odcinku ze stodola.
O ile sam final z RJ oceniam wysoko to jednak brakuje mi tego co powyzej.
Final serialu bardzo optymistyczny i nawet mi sie spodobal, co mnie samego zaskoczylo. To jak poprowadzili przejscie od przyjazni do milosci Jane'a i Lisbon bylo jednoczesnie zabawne, wzruszajace i wiarygodne.
A nie lepiej sobie zostawić konto? W końcu jak nie chcesz to się nie logujesz i tyle. Ty masz bardzo fajnego bloga, 11 wymiarów zrobiło na mnie wrażenie:)
Na USB-Sticku pewno były szczegóły finansowe, w końcu Bertram i spółka prali też lewą kasę.
Lista siedmiu to tylko trick, (tak Jane powiedział), a jak było pokazane w finale 7 sezonu, każdy trick opiera się na zdobywaniu wiedzy i sprzedawaniu jej jako czegoś nieziemskiego.
Wiersz i muzyka klasyczna służyły do budowy fałszywej tożsamości Red Johna, Bertram też cytował poetę, widocznie w organizacji u góry byli wykształceni ludzie, bo już taki Smith klepał zwrotkę bezmyślnie.
Stiles powiedział, że wie więcej niż RJ i Patrickowi się zdaje, a w finale 7 sezonu pokazano, jak organizują się dewianci, można przypuszczać, że RJ rozkręcił machinę, która dalej trwa, wyłapano tylko siatkę wytatuowanych (związanych bezpośrednio z Red Johnem).
Tu też pomocny jest 7 sezon, pokazano, jak różne mogą być źródła zaburzeń, Lazarus oddziedziczył obłęd, a ten młody chłopak z kolei, był chory na guza mózgu. Może i byłoby ciekawe pogłębienie wiedzy o Red Johnie, ale w końcu nie on był postacią przewodnią serialu.