PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=653533}

Metal Evolution

2011 - 2014
7,9 290  ocen
7,9 10 1 290

Metal Evolution
powrót do forum serialu Metal Evolution

Serial dobry, nawet bardzo dobry, jednak trochę ukłuł mnie odcinek o power metalu, w którym kompletnie olano amerykańską scenę. Podczas tematu Yngwiego nagle napomknięto o tym, że pojawił się Manowar, którzy przecież wydali swoją pierwszą płytę dwa lata przed Yngwim. Oczywiście do znudzenia powtarzana bajka o wielkich twórcach poweru Helloween, podczas, gdy byli oni na początku częścią sceny, którą współtworzyli chociażby Running Wild czy Warlord.

Arch606

Zacząłem słuchać metalu jako dziecko w połowie lat 80 tych. Nie było wtedy czegoś takiego jak power metal. Nie było cd ale tylko kasety i to tylko podróby. Mówiło się o thrashu i heavy. Furorę robły thrashowe Metallica i Slayer oraz heavy Manowar, King Diamond i Helloween. Na Keeperach Helloween wychowały się małolaty tamtej dekady. Był taż Running Wild, Grave Digger oraz amerykańskie Sanctuary. ale wszystkie raczej w cieniu. Zaraz po nich był Blind Guardian Ale nie był to żaden power metal. Nikt tak na to nie mówił. Dopiero po latach kiedy nastąpił wysyp setek zespołów na czele z Hammerfall, Rhapsody itp nagle dowiedziałem się że to power metal. A że te zespoły brzmią jak Helloween i same bez bicia przyznają że naśladują Helloween a nawet niektóre nagrały covery Helloween jak I Want Out Hammerfallu (Glory To The Brave to prawie kopie Keeper Of The Seven Keys Part 2) oraz płyty w hołdzie Helloween. Dlatego też kiedy powstało wiele zespołów tego typu z racji tego że wszystkie są podobne do Helloween i grają w hołdzie Helloween przyjęto że Helloween jest pierwszym power metalowym zespołem (choć o tym nie wiedział w momencie kiedy nagrywał Keepery). Prawda jest taka że kilka zespołów z Niemiec jak Helloween, Grave Digger, Running Wild oraz Rage grały heavy metal podobny do Iron Maiden i Judas Priest a po latach gdy powstało wielu naśladowców nazwano je też power metalowymi. Z racji tego iż największą karierę robił Helloween i czy ktoś chce czy nie płyty z serii Keeper są najsławniejsze to dlatego wiele zespołów powołuje się na Helloween który przez to został okrzyknięty pierwszym zespołem power. Pierwszym nie był ale na pewno najbardziej znanym, wpływowym i najbardziej naśladowanym. Może dlatego dostał palmę pierwszeństwa. Black Sabbath, Deep Purple i Led Zeppelin też nie byli pierwsi (wcześniej był Blue Cheer, Iron Butterfly...) Metallica, Slayer też nie byli pierwsi (wczesniej był Anvil) ale do historii przechodzą te które się najbardziej wybiły.

ocenił(a) serial na 10
Astridoteles

Te wszystkie gatunki często na siebie nachodzą - raz speed z trashem a czasem speed z black`iem, death z black`iem, heavy z hardrockiem itd i te granice są często dość płynne. Flagowy "hit" Black Metal Venomu trudno porównywać do Equimanthorn`a Bathory itd