Dokładnie o tym samym pomyślałam. W kategorii romansów, czy, jak to nazwałeś "harlequinów' może być to ocenione na prawie 8, ale w ogólnej ocenie dać temu 8? No nie, zdecydowanie nie. Poza tym, ogólna ocena bez kategoryzacji jest niesprawiedliwa a nieraz wręcz krzywdząca dla niektórych filmów/seriali. Filmweb powinien to uwzględnić i zmienić sposób punktacji.
Ja tam się już zaczynam poddawać, jeśli chodzi o sugerowanie się ocenami Filmweb. Wczoraj dowiedziałem się, że 4 wesela i pogrzeb mają ocenę 6,9. To cudeńko natomiast 7,9.
Ocenianie obu produkcji pod kątem średniej oceny na FW mija się z sensem, zważywszy, na znaczą różnice w ilościach ocen.
Zważ na dwie sprawy: raz na ilość ocen, z których średnia wynika., dwa na tematykę, która jest zupełnie inna. Ponadto ten serial to wcale nie romans, chociaż wątek romantyczny jest bardzo ważny, i jest tu bardzo dużo zwrotów akcji. Ponadto główny bohater zagrany jest mistrzowsko, przez jednego z najlepszych tureckich aktorów, jeśli nie najlepszego, i wiem co mówię bo widziałam go w kilku serialach i kilku filmach, i mogę powiedzieć, że doskonale wciela się w role, także bardzo wymagające i niejednoznaczne.
Tak, wiem. Nie zauważyłem liczby ocen. W sumie, czemu tak mało ocen? Myślałem, że rynek na takie cosie jest znaczny. Ale, co do reszty argumentów, :)
I jeszcze jedno, dla harlequinów faktycznie powinna być odrębna kategoria, sama na kilka takich filmów trafiłam i powiem szczerze, że odstaja od wszystkiego, zwłaszcza te najwspółcześniejsze, w których koniecznie MUSI być pokazany i to pozytywnie wątek LGBTQ+. To jest po prostu niestrawne.