Może nie jestem osobą, która chodzi co niedzielę do kościoła itd ale jestem osobą wierzącą. Uważam, że powinni sobie darować sceny z Bogiem. Nie wiem co producenci sobie myślą choć to jest przesada. Może również wyjdę na ignoranta choć rozumiem, że trzeba szanować też inne religie ale na sceny z buddą i z allahem patrzę obojętnie. Moja ocena tego serialu to 8/10 choć nie do oglądałem wszystkich odcinków. Uważam, że gdyby darowali sobie te sceny w których obrażają religię zyskali by większą oglądalność choć i tak mają się czym chwalić.
Bloody Mary mnie zaszokowała i uważam, że jest najbardziej denny odcinek w całym serialu również tam gdzie Jezus z św.Mikołajem zabijają armie nie pamiętam za bardzo jaką. Serial lubię ale te sceny po prostu mogli/mogą sobie darować.
Peace
Oczywiście. Ale bądzmy sprawiedliwi - niech w ramach szacunku równiez dla innych darują sobie też sceny z: czarnymi, żydami, przedstawicielami mniejszości narodowych, gejami, przedmiotami i osobami kultu, nieuleczalnie chorymi, hodowcami tygrysów bengalskich.
Tylko co i kto im wtedy zostanie do wyśmiania?
Właśnie:P
Wiesz do czarnych nic nie mam sam słucham 2Pac'a i uważam, że jest wielki ale akurat te rzeczy mnie śmieszą bo można od czasu do czasu pożartować:P tylko z religii moim zdaniem raczej nie można robić sobie żartów tym bardziej wyśmiewać
Peace
ale dlaczego z religii nie można sobie żartować? przecież religie to jeden z najśmieszniejszych wynalazków ludzkości :) nie można tego tematu traktować tylko na poważnie, jak świętą krowe ( święte krowy też są śmieszne)... te wszystkie opowiastki o niebie, piekle, 72 dziewicach dla męczenników po śmierci, o jakimś zmartwychwstałym zombie które wstępuje do nieba, to wszystko jest częścią naszej kultury i wywiera ogromny wpływ na nasze życia. I to właśnie z nas wszystkich, żyjących współcześnie ludzi naśmiewają się twórcy serialu... chwała im za to :) a gdyby zabronić im tematu religii to nie powstałaby 1/3 odcinków
Z religii nie tylko można ale i trzeba żartować, bo ciężko je brać na poważnie. Jeśli uważasz, że są tematy, których się nie powinno tykać, to przykro mi, ale to nie jest serial dla Ciebie.
Ja uwielbiam SP, razi mnie jednak tylko jedna sprawa, naśmiewają się z wszystkich za wyjątkiem Mahometa. Jak już się śmiejemy ze wszystkich to naprawdę ze WSZYSTKICH.
ciekawe jakiej wiary są producenci :D
Mahomenta ?? Przecież wydali jeden odcinek gdzie się z niego naśmiewają i źle to się skończyło. Może ktoś czytał(jeszcze było na filmwebie), że wysadzili samochód chyba kierownika Comedy Central.
Ja akurat lubię ten serial no ale jako chrześcijanin chyba nie mogę jakoś się naśmiewać z Jezusa itd.
"jako chrześcijanin chyba nie mogę jakoś się naśmiewać z Jezusa"
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi...
Naśmiewanie się z Mahometa akurat grozi śmiercią z rąk fanatyków. Twórcy "South Park", jak i szefostwo stacji, która ich nadaje ostrzymała już nie raz pogróżki za pokazanie obrazu Mahometa w którymś tam odcinku. Największą kpiną jest jednak totalne ocenzurowanie obrazu Mahometa w ostatnich odcinkach - właśnie z obawy przed atakami fanatyków. Zachodnie media tak walczą o wolność słowa, a jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że nie mają jaj. To zresztą nie nowość (vide: reakcja na duńskie karykatury).
święta racja!!!!! to jest właśnie w tym prześwietnym serialu wielkim minusem, wtedy się chłopakom kończą jaja, raczej smutne
Jakbyście szli rano do sklepu po bułki i myśleli o tym, że zaraz wyskoczy debil z maczetą, to też by wam się jaja skończyły. Zresztą ocenzurowanie go w całości też ma w sobie fun - wyśmiewa właśnie tych idiotów.
No jest w twoim tłumaczeniu spory sens. Niemniej jednak ze wszystkimi jadą równo, tylko nie z binladenowymi. To trochę nie fair. Co nie zmienia mojej oceny tego serialu, jakby powiedział Boss Cartman - awesome!!!!
Z "binladenowymi" również jadą, chociażby w odcinku gdzie chłopcy udali się na bliski wschód i Cartman robił idiotę z Bin Ladena w stylu królika Bugs'a. Poza tym Mahomet był w pełni ukazany w odcinku "Best Friends Forever" a z całej afery wokół niego naśmiewali się w 2 częściach "Cartoon Wars". W jubileuszowym, 200 odcinku ubrali Mahometa w strój misia i przetrzymywali jako zakładnika, twórcy South Parku mieli (znów) pokazać jego oblicze w 201 odcinku, ale został on ostro pocięty i ocenzurowany przez stację Comedy Central. Parker i Stone od samego początku byli temu przeciwni, o czym można przeczytać na ich głównej stronie. W efekcie nie można obejrzeć odcinka 201, ponieważ twórcy koniecznie chcą udostępnić go w oryginalnej wersji.
Co do głównego tematu - South Park idealnie ukazuje hipokryzję religijnych fanatyków i inne religijne absurdy. Przy czym Jezus nadal jest jednym z przyjaciół naszej ulubionej czwórki ;))
Pozdrawiam <<Sweeeeet>> ^^
Na Mtv Polska wcale nie pokazują tych odcinków.Nie pokazywali Red Hot Catholic Love Red Sleigh Down Christian Rock Hard Woodland Critter Christmas Bloody Mary (Choć to widziałem w tv,ale gdzie to nie jestem pewien.)
Niech ktoś mi da chociaż jeden powód, dla którego twórcy SP mieliby nie kpić z religii.
Można żartować byleby z umiarem, wytykając absurdy, aole nie robiąc sobie znowu takich chamskich żartów. IMO w Biblii czytałem kiedyś że można być z osobą niewierzącą ponieważ to tylko wzmacnia wiare prawdziwemu katolikowi. Do SP też to można podpiąć
"ty skrzacie domowy"
To ma być obraźliwe?
Katolicy muszą być naprawdę przewrażliwieni. Niektórzy chyba głównie zajmują się obroną swoich urażonych uczuć religijnych nie widząc, że wszyscy robią sobie z nich jaja.
Doprawdy, Jezus przewraca się w grobie...
Esquire! Jakim grobie? :D Przeciez on zmartwychwstal! Chyba wlasnie po to, zeby sie nie przewracac, bo by sie biedak juz posiniaczyl... :D
Wszystko jedno, jeśli miał okazję zobaczyć, kto broni jego honoru np na filmwebie, z pewnością popełnił harakiri z zażenowania...
Jeśli nie można żartować z Boga, ubóstwa, rasizmu to nie można żartować z czegokolwiek innego - a poza tym to jest po prostu mniej dosłowny przekaz wszystkiego co się dzieje na świecie. A South Park, swoją drogą, to serial dla inteligentnych ludzi choć i ci mniej inteligentni się też pośmieją. Nie z tego co ci pierwsi ale zawsze coś...