PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94331}

Miasteczko South Park

South Park
1997 -
7,9 80 tys. ocen
7,9 10 1 80293
7,6 25 krytyków
Miasteczko South Park
powrót do forum serialu Miasteczko South Park

Kilku kanadyjskich studentów z trochę oryginalnym i obrzydliwym poczuciem humoru zrobiło parę lat temu kretyński serial, który miał być niszowy i trafić do garstki amerykańskich "oglądaczy". i co??? W Polsce wielkie boooom!!! Tak jak na wszystko co "hamerykańskie". Zadziałała "teoria stada".
No dobra... ameryka... ja się nie dziwie. Kraj kultu hamburgera i coli. Ale Europa? I jeszcze Polska?
Coś mi się wydaję, że na siłe próbujecie być cool.
/na zasadzie: śmieszy mnie to co nie śmieszy moich rodziców
a śmieszy mojego kumpla/
no nie??

==biada temu który wpadnie pod kopyta stada==

ocenił(a) serial na 8
ekitan84

Że tobie się nie podoba wcale nie znaczy, że innym nie może. Ja mam prawie 30 na karku i do głowy by mi nie przyszło, że oglądanie kreskówek mogłoby komuś imponować. South Park oglądam nałogowo bo mi się podoba i tyle, nic więcej.
Nie myśl sobie, że twój gust jest jedynym słusznym.
Aha i takie potraktowanie tematu świadczyć by mogło, że to ty jesteś pozerem i zwracasz uwagę na takie głupoty jak imponowanie innym swoim gustem.

ocenił(a) serial na 10
ekitan84

kitan
Że ty należysz do grona ludzi, którzy potrafią się śmiać jedynie na filmach z Cezarym Pazurą, to świadczy akurat tylko i wyłącznie o tobie, a nie o innych, no nie? Podaj mi przykład polskiego, lub, dobra, europejskiego serialu w którym była by taka dawka i rodzaj humoru co w Southpark'u. Jak jesteś takim indywidualistą, to bądź w tym konsekwentny i nie wymieniaj amerykańskich aktorów i filmów jako swoich ulubionych...(bo z tego co widzę to tylko takie tam trzymasz).

ocenił(a) serial na 4
ekitan84

Europa także robi dobre seriale: "Allo! Allo!".
Robi też złe. Tak samo jak ameryka.
Uważam że jak w europie wyprodukują jakiś serial, powiedzmy drógiej kategorii, to słuch po nim zaginie(może i lepiej). Inaczej jest gdy zrobią to w stanach. Nagłośnią go we wszystkich mediach i trafia na stary kontynent na podatny grunt, spulchniony niewidoczną ręką reklamy. I nie ma co się sprzeczać. Jakaś tam wypadkowa świadczy o tym, że widza do serialu przyciąga między innymi reklama.
Ponadto uważam, że widz na ogół utożsamia się z bohaterami oglądanego serialu. Wyciągam wniosek że poczucie humoru widza zbiega się z humorem prezentowanym w serialu. Wtedy jest ok; kwestia gustu. A co jeżeli serial kształtuje jeszcze nie sprecyzowany gust widza? Wtedy jest niestety katastrofa. Serial marginesowy staje się kultowy.
No i mamy odpowiedź na pytanie "dlaczego tak wysoko?"

pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
ekitan84

1) Cóż, humor przedstawiony w "Allo! Allo!", ma się nijak do humoru prezentowanego przez South Park, więc porównywanie tych obu seriali jest błędne.
2) Serial ten, mimo że animowany, nie jest przeznaczony dla dziecka(czy jak nazwałeś-widza o nieokreślonym guście). Dziecko nie myśli w kategoriach abstrakcyjnych i nic oprócz bluzgów nie zrozumie, więc argument też nie na miejscu.
3) W Polsce o jakichś reklamach South Parku nic nie słyszałem. Serial zacząłem oglądać dopiero po wydaniu pełnometrażowym, o którym też za głośno nie było.

ocenił(a) serial na 8
ekitan84

South Park jest przede wszzstkim dobrym serialem komediowym z duza dawka absurdu. i to jest własnie to co w south parku lubie. pokazywanie roznych problemów, spraw w odmiennym ujeciu czesto wlasnie poprzez uzycie humoru absurdalnego (który kocham)
Choc racje musze przyznac ze czasami widac ze serial robia amerykanie, przebija ich specyficzny patriotyzm. widoczne jest to szczególnie w pózniejszych seriach gdzie zdarzaja sie odcinki zaangarzowane politycznie. no i dla mnie jest to minus.

jeszcze na koniec : south parku nie nazwał bym serialem drugiej kategorii. jest on calkowicie odkrywczy, nowatorski. Proste animacje, dzieci w rolach głownych po jednaj stronie a po drugiej wazne, kontrowersyjne problemy, i pełno wulgaryzmów. takiego czegos chyba przed SP nie było(chyba ze było to powiedzcie!)
pozdr

ocenił(a) serial na 10
ekitan84

kitan widze ze starasz sie byc alternatywnym na sile ale jakos ci to nie wychodzi. tak sie sklada zesouth park nie jest najpopularniejsza bajka na swiecie, a tak pozatym nie kazdy sie kieruje gustami innych, widze zeci nie przypadl do gustu i szanuje to, ale w tym momencie wlasnie starasz sie zrobic zludzi pozerow ktorzy zobacza iz jak komus sie nie podoba to posluchaja tej osoby i przestana ogladac. szczerze mysle ze wiekszosc filmwebowiczow maswoj gust i nie kieruje sie gustem innych. aha propo dobrych seriali i filmow w europie ^^ to mnie rozbawilo jak podales tytul filmu z przed kilkunastu lat. ze raz cos zrobili dobrego i smiesznego to nie ma powodu do dumy z teg powodu gdyz bilans dobrych filmow wyglada wg mnie tak.

ameryka 10:1 europa

i jest to tylko wina nas europejczykow i naszych rzadow gdyz nie dbaja zbytnio o film (zlaszcza w polsce), a amerykanie maja dostep do wszystkiego i filmy powstaja masowo (te lepsze i gorsze)