PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 118113
8,6 61 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Jak myślicie by się potoczyła akcja w 3 serii serialu gdyby taka powstała ??

ocenił(a) serial na 10
tomi2008

Polecam przeczytać kontynuację napisaną przez fanów - "Sowy nie są tym, czym się wydają".

rycerz1984

Kontynuacja napisana przez fanów? A gdzie to można znaleźć?

ocenił(a) serial na 9
Diastema

Bardzo bym chciał, żeby trzecia seria została nakręcona, choć raczej na pewno by to nie było, co zafundował Lynch i spółka w 1 i 2.
Magia odcinków z lat 90 jest nie podrobienia. Czasy są inne, aktorzy starsi (swoją drogą jestem ciekaw, czy w kontynuacji gdyby takowa powstała grałaby cała oryginalna obsada czy też zupełnie nowa).
Ja nie wyobrażam sobie serialu bez Kyla MacLachlana, który dla mnie stanowił w znacznej mierze o sile "Miasteczka Twin Peaks", nadając mu
jeszcze bardziej metafizyczny charakter. Niestety Boba, głównego ucieleśnienia zła, nie zagrałby Frank Silva, aktor który stworzył jedną z bardziej przerażających postaci współczesnego kina.
Zważywszy, że w scenie w czerwonym pokoju agent Cooper jest starszy i pada zdanie "do zobaczenia za 25 lat", powstanie 3 serii jest jak najbardziej na miejscu. Z drugiej strony serial ten nie można brać pod kątem czysto rozumianej logiki. Ja jednak mocno wierzę, że w niedalekiej przyszłości będzie nam dane zobaczyć dalsze losy bohaterów magicznego
serialu jakim był i w dalszym ciągu jest "Miasteczko Twin Peaks".

ocenił(a) serial na 7
Adam_Kadmon

"Zważywszy, że w scenie w czerwonym pokoju agent Cooper jest starszy i pada zdanie "do zobaczenia za 25 lat"

kto wie może za siedem lat zrobią kontynuacje

ocenił(a) serial na 10
Diastema

Sowy nie sa tym czym sie wydaja, to jakby kontynuacja serialu, pisana w formie scenariusza. Ma ok. 200 stron i trzeba przyznac, ze jak na wersje fanow, trzyma klimat! Jak bym czytal oficjalna kontynuacje. Autorzy pomysleli to o kazdym, niedokonczonym w serialu watku, wprowadzajac takze nowe, sensacyjne rozwiazania, niekoniecznie zwiazane z watkiem Laury / Coopera / Czarnej Chaty. Mowa tu o np. pochodzeniu Jamesa, narkotykowej akcji Bobby´ego i Mike`a i innych, pobocznych bohaterach serialu. Niektore pomysly sa wrecz bombowe! Np. wejscie do czarnej chaty przy hotelu Great Northern (oraz w nim samym), za wodospadem. Tworcy poparli to tym, ze na rysunku z Sowiej Jaskini znajduje sie rzeczywiscie... wodospad. (Przypaczcie sie!)
W SNSTCSW wysteuja wszystkie, znane z serialu postaci. Dowiadujemy sie wiele o ich przeszlosci, np. tego, ze Jack "Justice" Whiller jest bylym narzeczonym Annie Blackburne, ktora wlasnie przez niego podciela sobie zyly. Wychodzi wiec na jaw prawdziwa twarz nieskazitelnego Jacka.
Wazna role odgrywaja tutaj tzw. Bracia Kregu, w sklad ktorych wchodzi wiele, na pozor zwyczajnych, mieszkancow TP, ale takze slynny hotelowy boy, wdowa Traymondi jej wnuczek, a takze... odpowiednik Karla, ktorego, jak pamietamy, nie bylo w serialu. Byl tylko odpowiednik olbrzyma - jak sadze owy hotelowy boy. (Jak pisza autorzy na koncu, Bracia Kregu mieli byc wprowadzeni w III sezonie serialu, skad pomysl na ich wykorzystanie).
Co by tu jeszcze dodac? Aha, wiemy, co sie stalo z nieslawnym Leo, ktory zostal sam na sam w chatce Windoma Earle´a z pajakami. (Zreszta o tym drugim takze jest sporo).
NO I PRZEDE WSZYSTKIM uzyskujemy odpowiedz na pytanie Coppera CO Z ANNIE? A najlepsze jest to, ze autorom udalo sie zachowac niesmiertelny, specyficzny i klimatyczny humor, jaki znamy z serialu. Tym razem zakonczenie nie zawiera jakichs niedosytow. Wszystkie watki sa zakonczone, wyjasnione i zapiete na ostatni guzik. ALe najwazniejsze jest to, ze wszystko sie dobrze konczy (wrecz wzruszajaco!)

SNSTCSW sa dostepne w necie (ja sciagnalem je sobie jeszcze w 2001 r. ze polskiej strony o Davidzie Lynchu - juz chyba nie istnieje). Zachecam do lektury, bo warto!

ocenił(a) serial na 10
obreb_2

Wlasnie przejrzalem kilka stron, niestety, nie widze takiej, z ktorj mozna byloby sciagnac powyzsza kontynuacje. Zapomnialem dodac, ze jest ona dokladnie przetlumaczona na jezyk polski!
Zatem powowdzenia w szukaniu, bo naprawde warto!

obreb_2

Niestety nigdzie nie znalazłam tej kontynuacji. Może ktoś byłby tak miły i podzielił się swoim plikiem? Mogę się odwdzięczyć "Sekretnym dziennikiem Laury Palmer" w Wordzie. ;)

ocenił(a) serial na 10
Diastema

http://pages.prodigy.net/fitten/webdoc7.htm

chyba o to chodziło - tyle że po angielsku ;] polska wersja jakby wyparowała z internetu, nigdzie po niej śladu nie ma :/

ocenił(a) serial na 10
eccocce

Też szukałem polskiej, jednak nawet na polskim forum o Lynchu, gdzie dział o serialu jest obszerny, niewiele piszą na ten temat.

Dzięki za angielską wersję, właśnie zaczytuję :)

ocenił(a) serial na 10
tomi2008

Jak ktoś chce te "Sowy" PL czy inne rzeczy, to mu mogę zapodać ---> Ghost_Rider@poczta.onet.pl

ocenił(a) serial na 10
upi00r

właśnie napisałem do ciebie w tej sprawie :)

upi00r

Wielkie dzięki za "Sowy nie są tym, czym się wydają"! :D Pozdrawiam.