PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117707
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Ameryka w pigułce

ocenił(a) serial na 9

Obejrzałem ostatnio ponownie i z dzisiejszej perspektywy odebrałem serial trochę inaczej.
Perspektywa tez jakby inna... Otóż serial jest wybitnie amerykański, mówiący i pokazujący
prowincję tego kraju. Z pozoru sielankowa rzeczywistość kryje cale pokłady chamstwa, podlosci i
po prostu zła. Oczywiście na potrzeby filmu zostało to skomponowane w sposób strawny i
intrygujacy, mistrzowsko zreszta. Ilośc ludzi "normalnych inaczej" jest tu zdecydowanie znacząca,
a nadużywanie leków (Haloperidol to taki niewinny przykład ..) jest bardziej niz powszechne. I
wiem co pisze, bo mam to (nie)szczęście mieszkać w USA, i to w stanie gdzie serial był kręcony -
Washington a pracuje w służbie zdrowia.. Lynch tez zna temat bo tam sie urodził i mieszkał...
Dla równowagi pokazał pózniej ta prowincję w sposób cokolwiek przeslodzony, w pięknym zreszta
filmie - "The Straight Story". Może juz mieszkał wtedy w Hollywood a tam jeszcze gorzej?
Gdyby serial miał być nakręcony dzisiaj to niestety byłby jeszcze bardziej straszny i brutalny a w
dodatku znacznie mniej estetyczny - urodziwe mieszkanki Twin Peaks musiały by być zastąpione
przez plastikowe lalki z wybielonymi zębami lub bliższe prawdy "barbapapy" o średniej wadze 150
kg. Smutne... Ale przecież Coop nadal w czarnej chacie... Ahoy!