PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117707
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Witam. Jakoś nie mogę się wczuć w ten serial, lekko mnie irytuje gra aktorska, wątki typu
karzełek, prorocze sny?). Czy dalej jest lepiej/inaczej czy nie ma na to co liczyć?

ocenił(a) serial na 10
pikuh

Jak ci się nie spodobał do tej pory, to już ci się nie spodoba, bo z każdym odcinkiem jest coraz dziwniej :-) Odpuść sobie, bo potem tu wejdziesz i będziesz zaniżać średnią. Dla mnie jest to serial absolutnie genialny i na zawsze już pozostanie dla mnie serialem numer 1, no ale nikogo przekonywać nie będę, nie musi się każdemu podobać. Jedni chwytają tę konwencję, inni nie.

yossarian84

Nie zgodzę się. Dalej jest o wiele lepiej. Końcówka 1. sezonu jest świetna, pierwsze odcinki z pilotem zwłaszcza nie są zbyt ciekawe. Gra aktorska - idzie się przyzwyczaić, a i niektórzy zaczynają grać lepiej z odcinka na odcinek (Leland, Truman, Shelly, Bobby itp.), inni gorzej - (Pete, Josie), ale generalnie jest coraz lepiej. Później jest taki sobie początek drugiego sezonu (1 odc.), który jest chyba najgorszy z całego serialu, ale intrygi i akcja nabierają tempa.

Serial rzeczywiście jest dziwny. Na początku starałem się doszukiwać drugiego dna, ukrytego sensu, ale to tylko męczyło. Najlepiej jest zaakceptować elementy surrealistyczne i wczuć się w klimat "czystego Lyncha" w pełnej krasie. Nie analizować przesadnie, ale z drugiej strony mieć w pamięci wielowątkowość serialu. Pewnych rzeczy zrozumieć bez LSD się nie da i o to właśnie chodzi w tym serialu, jak i twórczości Lyncha.

Na pewno nie jest dla każdego, ale na Twoim miejscu bym zaryzykował, ja się zbierałem dobrych kilka lat do zasiądnięcia do niego i nie żałuję.

ocenił(a) serial na 10
pikuh

Powinno być dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, więc możesz sobie odpuścić. Wątki typu karzełek, prorocze sny itd., to jedne z najważniejszych elementów tworzących "magię" tego serialu. Można nawet powiedzieć, że nie spodobał Ci się fundament, na którym wszystko się tutaj opiera.

ocenił(a) serial na 10
RidleyS

Karzełek niszczy system, od tego czasu z zapartym tchem oglądam teraz 1 odcinek 2 serii i czeka mnie jeszcze 21 ;) Dziękuję losowi, że zdobyłem wersję kolekcjonerską na Dvd (szkoda, że bez napisów, czy lektora - przynajmniej angielski podszlifuję) - genialne.