Mimo, że serialu jeszcze nie oglądałem.. Dlaczego kojarzy mi się on z Silent Hill?
Mam dziwne wrażenie jakby twórcy gry mocno wzorowali się na tym serialu.. Szkoda że nie leci w TV, strasznie mnie ciekawi.
Podobieństwa? Szanuje Silent Hill,ale nie chyba tam nic podobnego czy w grze czy filmach.
Dlatego że twórcy SH wzorowali się na wielu motywach, zarowno z literarury jak i filmów. Choćby z kultowej Psychozy - w Silent Hill znajduje się Norman's Motel, jest tez ulica Bloch st. (Robert Bloch to autor Psychozy). Jest wiele nawiązań do Stephen'a Kinga (ulica o nazwie Bachman st, pseudonim Kinga - ulica King st rowniez się znajduje), a także mgła, klimat i potwory kojarzą się z jego dziełem pt Mgła, na drzwiach w garazu ktos napisal słowo REDRUM, a główny bohater (mówie o częsci pierwszej gry) ma zdolnosc do widzenia scen z przeszłości podobnie jak dzieciak w Lśnieniu. Co więcej w mieście można dostrzec plakaty filmu Carrie, a umywalki w szkołach są zachlapane krwią tak jak w filmie Coś.
Co do samego Twin Peaks, Twórcy SH mocno inspirowali się muzyką przy tworzeniu scieżki do gry. Reszta to smaczki dla spostrzegawczych graczy (takich jak ja ;) W drugiej częsci glowny bohater jest zmuszony do oglądania śmierci swojej 'towazyszki podróży' w różnych wariantach , coś podobnego bylo w serialu, ale nie znam go na tyle, by wskazać dokładne wątki. W trzeciej częsci jest scena z wózkiem inwalidzkim wyglądająca bardzo podobnie jak w 2 sezonie serialu.
Ogólnie temat Silent Hill, inspiracji Tworców oraz zamierzonych powiązań to temat rzeka ;)
Za tą wyczerpującą odpowiedź otrzymujesz +4 :P. Jestem po 5 odcinkach i co jakiś czas mam skojarzenia z pierwszym SH (tylko z pierwszym co dziwne :-F). Anyway, dziękuję very bardzo. :)
Bez urazy kolego ale porównanie Twin Peaks do Silent Hill to zbrodnia...
o ile lubię SH to jednak do TP w ogóle się nie umywa pomijam oczywiście fakt ze to dwa diametralnie różne gatunki