PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 118140
8,6 61 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Chodzi mi mianowicie o wątek tajemniczej śmierci Josie, której przyczyny nie był w stanie określić nawet lekarz, a jej ciało podczas sekcji ważyło 30 kg - z tego co wiem, nie zostało to
wyjaśnione, ale wole się upewnić. Może coś przeoczyłem

ocenił(a) serial na 8
Vamadas

takie niedorzeczności jak pomieszanie fikcji z rzeczywistością w formie groteski to specjalność D.Lyncha.
On specjalnie nie wyjaśnia do końca wielu wątków - pozostawia je do własnej interpretacji.

Jeśli chodzi o ten konkretnie wątek to akurat nie pamiętam czy to dało się jakoś wyjaśnić czy tylko wolna własna interpretacja.....może to czas żeby wrócić do serialu, a będzie ku temu okazja, bo już niedługo będzie reedycja z materiałami dodatkowymi.

piogol1769

Właśnie większość wątków była jakoś otwarta, ale nie były one kończone zaraz na początku - w tym przypadku właśnie był wprowadzony ten wątek... i tyle, nic więcej. Ciężko w takiej sytuacji to zinterpretować, chyba, że na płaszczyźnie czysto symbolicznej, gdyż w wątkach o Czarnej Chacie nie było nic wypominane o wadze ciała lub tajemniczej, ciężkiej do wytłumaczenia śmierci. Być może materiały dodatkowe ze wspominanej reedycji coś rozświetlą w tej kwestii.

ocenił(a) serial na 10
piogol1769

piogol1769, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej nowej reedycji? :o

Izabelia

Szczerze powiedziawszy to nie bardzo, bo się nie orientuje - wiem tylko, że takowa jest już zaplanowana i miała się na lato ukazać w sklepach. Z tego co wiem w dystrybucji np. Amazonu już jest dostępna. Miała zawierać jakieś materiały dodatkowe, oczywiście wszystko nadal sygnowane nazwiskiem Davida Lyncha

ocenił(a) serial na 8
Izabelia

Data wydania:
29 lipiec tego roku
całość w Full HD na 10 płytach Blu-Ray (!!!)
wiele dodatkowych nigdy nieemitowanych materiałów, w tym co najmniej 1,5h wyciętych scen z FWWM

tutaj trailer:
https://www.youtube.com/watch?list=UUAOUWUASv-opwqb-ybOfsSw&v=g5EqPZMZO4s

tu można zamawiać:
http://www.amazon.com/Twin-Peaks-Entire-Mystery-Blu-ray/dp/B00KCTG4PO/ref=sr_1_1 ?s=movies-tv&ie=UTF8&qid=1404887761&sr=1-1&keywords=twin+peaks

czekam z niecierpliwością, przypomnę sobie bo już minęło wiele czasu od ostatniego oglądania.
Oczywiście poczekam aż ktoś "udostępni" i dobiorę napisy.

ocenił(a) serial na 10
piogol1769

o jaaaaaaaaa! super! nie mogę się doczekać, wielkie dzięki za obszerną odpowiedź i danie nadziei :DD

ocenił(a) serial na 10
Vamadas

W czasie śmierci Josie Killer Bob w wizji Coopera, pyta go śmiejąc się "Coop, co stało się Josie?". Czyli Jej śmierć to chyba jego dzieło...

Być może przy sekcji zwłok, jej ciało waży tylko 65 funtów bo jak spekuluje Hawk - jej dusza nie była już w ciele. 65 funtów to około 30 kg czyli połowa jej wagi. To może sugerować, że jest na wpół martwa? (ciało umarło ale dusza żyje by cierpieć). Jak się potem okazuje Bob zamknął duszę Josie w pułapkę w drewnie hotelu Great Northern, ściśle mówiąc - w klamce szuflady.

To jest to co z grubsza przychodzi mi do głowy

ubik77

Hm... faktycznie to ma sens. Dzięki już wszystko jasne.

ocenił(a) serial na 10
Vamadas

Ludzie!! Może i wiele wątków w serialu nie jest wyjasnionych, ale ten akurat tak!
Przecież wiadomo, ze BOB żywił się strachem. A Josie bała się wszystkich, wszystkiego, tego, że chcą ją zabrać do Hong Kongu i tego, że wyjdzie na jaw, ze strzelala do Coopa. Bała się Catherine, Thomasa, Jonattana, itp itp. Nawet Coop mówil to po jej smierci Harremu. "Zaryzykuję stwierdzenie, ze trzesla się ze strachu", po czym wyjasnia szeryfowi okolocznosci pojawienia się BOBa przy jej smierci. Zresztą tego odcinka nie rezyserował Lynch, nie pisał nawet do niego scenariusza.
Co do zamkniecia duszy Josie w gałce od szuflady - tak było rzeczywiscie.