PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117707
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Krotkie pytanie

ocenił(a) serial na 9

Witam, powie mi ktoś bez spoilerowania dlaczego pierwszy sezon ma tylko 7 odc, drugi natomiast 22? Czy sezony są powiazane ze soba czy sa to dwie rozne historie?
swoja droga dodam, iż jak zabierałem sie za ogladanie myslalem ze serial opowiada o Cooperze i sledztwie, a tu taka niespodzianka ;) btw co sadzicie o muzyce? Czy tylko mnie denerwuje ona w serialu? ;D

ocenił(a) serial na 8
loozack

Sezony sa ze soba powiazane, tworza jedna, spojna historie. Chyba nawet nie bylo zadnego przeskoku w czasie, miedzy finalem pierwszego, a pierwszym odcinkiem drugiego. Dlaczego tak jest to nie wiem. Pewnie byl to po prostu pomysl Lyncha, chociaz wiele innych seriali ma krotki, wprowadzajacy sezon (Entourage, Family Guy np). A co do muzyki, to serio ;D? Dla mnie stanowi ona polowe klimatu calego serialu ;). Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
Maltrick

tak, serio ;) nie mówie, ze jest zla. Powiem ze nawet pasuje do tego klimatu miasteczkowego, ale kojarzy mi sie ze sciezką dziewkowa z filmow instruktazowych typu "jak dobrze wypasc na rozmowie klasyfikacyjnej" puszczanych w szkołach :D

ocenił(a) serial na 10
loozack

oj, w kwestii muzyki kompletnie się nie zgodzę. jest genialna, zwłaszcza Audrey's Dance i Dance of the Dream Men - ogólnie Badalamenti zrobił kawał dobrej roboty i jest ważną częścią większości filmów Lyncha.

ocenił(a) serial na 10
loozack

Najpierw powstał tylko pilot, jako projekt jednorazowy dla stacji ABC (dlatego istnieją dwie jego wersje - druga, zwana europejską, ma końcówkę ujawniającą, że mordercą jest demon Bob - to przerobiony sen Coopera z odcinka 3 bodajże). Potem postanowiono zrobić z tego serial i zamówić u Frosta i Lyncha pierwszy sezon, na początku 7 odcinków. Po siódmym cała Ameryka kochała już ten serial i nie było odwrotu, dlatego drugi sezon jest taki długi, twórcy sobie troszkę poszaleli, poza tym ludzie mieli obsesję na punkcie tego serialu, wiesz, to zawsze wywołuje presję, żeby serial rozbudować...

ocenił(a) serial na 9
biver7

rozumiem, dzieki ;)