PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117707
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Przypomniałem sobie, że w (chyba) drugim odcinku pierwszej serii, podczas snu Coopera, w
Chacie Laura mówi do Coppera że karzeł to jej kuzyn.

Czy dalej w fabule jest co więcej na temat powiązań rodzinnych między karłem a Palmerami ?

ocenił(a) serial na 10
piogol1769

W toku fabuły nie ma o tym nic. Niestety, dużo niedopowiedzeń przez decyzję CBS nam w Twin Peaks pozostało i opierać się musimy na domysłach. Najpewniej kuzynostwo ma tu charakter metaforyczny.

To karzeł mówi, że Laura jest jego kuzynką (wydaje się, że to dość ważne). Pozwolę sobie wypunktować całą sytuację, z ostrzeżeniem, że w dalszej części posta pojawią się duże spojlery:

- jak wiemy z Ogniu, krocz ze mną, karzeł wypowiada zdanie "I am the arm". "Jestem ramieniem". Zapewne więc klasyfikuje siebie jako złą część jednorękiego Mike'a. Jest złem, którego Mike się pozbył po tym, jak odrąbał swoją lewicę. Ta teza to niemal pewniak, biorąc pod uwagę, że pod koniec prequelu serialu, gdy Bob pojawia się w Czerwonym Pokoju z Lelandem, karzeł kładzie dłoń na kikucie Mike'a i mówią obaj unisono "Bob, where is my garmonbosia?" Garmonbosia to zapewne strach i cierpienie, którym Mike i Bob w dawnych czasach się karmili. Swoją drogą, otwiera to kolejną kwestię - czy skoro karzeł jest "ramieniem" Mike'a, to Olbrzym jest związany z Bobem?

- W ostatnim odcinku serialu, karzeł mówi nam o istnieniu Sobowtórów (Doppelgangerów). Każdy człowiek w Twin Peaks ma swoją dobrą i złą stronę. W Czerwonym Pokoju Coop poznaje swojego bliźniaka, bliźniaka Laury (ważne!), bliżniaka Lelanda (który - co bardzo ciekawe - mówi, że nikogo nie zabił. Co to sugeruje? Temat na inną rozmowę, mam dwie tezy na ten temat).

- W swoim śnie (który, jak wiemy, jest realną projekcją wysłaną 25 lat wstecz) starszy Coop siedzi z Laurą i karłem. Jeśli karzeł jest zły, a Laura jego kuzynką, mogłoby to oznaczać, że mamy do czynienia z Doppelgangerem Laury (to, jak sądzę, najpewniejsza odpowiedź na Twoje pytanie). Wysyłają speszyl ejdżentowi tę wiadomość dlatego, by sprawy nabrały obrotu, który ostatecznie spowoduje zamknięcie duszy Coopera w Czerwonym Pokoju. Dlaczego? Nie wiem.

ocenił(a) serial na 10
piogol1769

I jest jeszcze drugie rozwiązanie dotyczące kuzynostwa, w sumie teraz dopiero na nie wpadłem.

Otóż, jak wiemy z książek dotyczących Twin Peaks, w miasteczku funkcjonowała sekta nazywana Braćmi Kręgu. Byli najpewniej szykowani na trzeci sezon serialu.

W roku 1998 John Fitten Goldsmith napisał scenariusz do ostatniego (następującego chronologicznie po rozwaleniu lustra przez Coopera) odcinka Twin Peaks. To twór fanowski, który David Lynch zaaprobował jako oficjalne zamknięcie serialu. W owym scenariuszu Goldsmith wymyślił, że Karzeł, Pierre Tremond i obie panie Tremond są członkami wspomnianej sekty. W spotkaniach Braci Kręgu uczestniczyć miała też Laura. Wówczas kuzynostwo mogłoby oznaczać powiązanie z tą grupą właśnie.

Milczy natomiast ów scenariusz na temat Elektryka i człowieka w czerwonym garniturze z dziwną maską, tak więc pierwotnym zamiarem Lyncha zapewne nie było sytuowanie karła i reszty ekipy jako postaci żyjących w świecie realnym, czy też jako postaci należących do naszego świata.