PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 118113
8,6 61 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Od czego zacząć?:
-Twin Peaks: Fire Walk with Me (92)
-Twin Peaks (90)
-serial Twin Peaks
Nie wiem w końcu, podobno któryś z dwóch filmów to pilot serialu, może ktoś doradzi, nie chcę czytac forum bo aż roi sie od spojlerów.

ocenił(a) serial na 10
Czandler_Bing_STG

1. Twin Peaks (90) - trochę głupio to podali. Nr. 1 i 2 to zasadniczo to samo bo Nr.1 to pilot serialu i stanowiący jego integralną część. Taka a nie inna forma zapisu wynika pewnie z tego że pomiędzy pilotem a kolejnym epizodem był rok przerwy.
2. Twin Peaks serial
3.. Twin Peaks: Fire Walk with ME

ocenił(a) serial na 9
ostry021

Dzięki wielkie.

Czandler_Bing_STG

dokladnie taka kolejnosc, odwrotna kolejnosc czyli najpierw fwwm a potem serial popsuje całą przyjemnosc oglądania. Polecam jeszcze 20 minut extra, dostępne min. na youtube pod nazwa Twin Peaks Pilot (European Closed Ending) - PART 1 OF1 i part 2 of 1. (początkowo sceny byly dodane do pilota, emitowanego w Europie)

sycomore

Czy w wersji z tzw. alternatywnym zakończeniem "Pilota" zabójcą jest ktoś inny, niż w serialu? Bo jeśli nie, to przecież jak obejrzę te dodatkowe 20 minut Pilota, to po co mam oglądać później dwa sezony, skoro od razu będę wiedział, kto jest tym zabójcą?

Kozii512

Zalecam następującą kolejność:
- pilot (90 min)
- odcinki 1 i 2 (2 x 45 min)
- alternatywne zakończenie (20 min.)
- odc 3 i kolejne do końca
- film FWWM

Alternatywne zakończenie po odcinku 2, gdyż w trzecim w jednej z pierwszych scen jest ono w CAŁOŚCI opowiedziane przez agenta Coopera.