PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Witam. Zbieram się już od ładnych paru lat do tego serialu i mam takie pytanie, czy jest on podobny do jakiegokolwiek serialu kryminalnego. Widziałem już ich całkiem sporo, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać, a słyszałem, że warto. Pytam bo nie wiem jak mam się nastawić do owej produkcji.

Volumetrix

Ten serial nie jest typowym serialem kryminalnym. Jest bardzo surrealistyczny. Nie każdy lubi takie klimaty.

Granatowy_al

hmm to tym bardziej mnie teraz zainteresowałeś :). No nic jak nie zobaczę to się nie przekonam.

ocenił(a) serial na 8
Volumetrix

wątek kryminalny jest co do zasady podobny to innych seriali (morderstwo-poszukiwanie-znalezienie mordercy), ale szczegóły śledztwa są oryginalne - moim zdaniem - bardzo fajne.

Oprócz kryminału jest sporo surrealizmu, noir (mroczny klimat), własnej charakterystycznej symboliki (muzyka, kawa, pączki, teksty, miejsca, dyktafon itd), komedii - wręcz opery mydlanej, taki z założenia miał być ten serial.

Dla niektórych takie połączenie to miks nie do tolerowania, dlatego przy tym serialu jest wielu hejterów jak i loverów (tych drugich na pewno więcej ;) )

ocenił(a) serial na 10
Volumetrix

Ja podczas seansu Fargo miałem skojarzenia z Twin Peaks, ale to jednak dwa różne światy. Twin Peaks jest tak dziwny (w pozytywnym sensie) i mroczny, że boję się go obejrzeć ponownie :).

ocenił(a) serial na 10
_MG_

Istnieje w ogóle jakiś serial podobny do TP ?!

ocenił(a) serial na 10