Witam. Zbieram się już od ładnych paru lat do tego serialu i mam takie pytanie, czy jest on podobny do jakiegokolwiek serialu kryminalnego. Widziałem już ich całkiem sporo, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać, a słyszałem, że warto. Pytam bo nie wiem jak mam się nastawić do owej produkcji.
Ten serial nie jest typowym serialem kryminalnym. Jest bardzo surrealistyczny. Nie każdy lubi takie klimaty.
wątek kryminalny jest co do zasady podobny to innych seriali (morderstwo-poszukiwanie-znalezienie mordercy), ale szczegóły śledztwa są oryginalne - moim zdaniem - bardzo fajne.
Oprócz kryminału jest sporo surrealizmu, noir (mroczny klimat), własnej charakterystycznej symboliki (muzyka, kawa, pączki, teksty, miejsca, dyktafon itd), komedii - wręcz opery mydlanej, taki z założenia miał być ten serial.
Dla niektórych takie połączenie to miks nie do tolerowania, dlatego przy tym serialu jest wielu hejterów jak i loverów (tych drugich na pewno więcej ;) )
Ja podczas seansu Fargo miałem skojarzenia z Twin Peaks, ale to jednak dwa różne światy. Twin Peaks jest tak dziwny (w pozytywnym sensie) i mroczny, że boję się go obejrzeć ponownie :).