PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Witam. Mam parę pytań:

1.Pierwsze dot. sprawy lektorów:
Chciałabym się dowiedzieć ile ogólnie lektorów podkładało głos w Twin peaks? Pytam, ponieważ zauważyłam, że istnieją z dwie wersje filmu, które różnią się od siebie nie tylko osobami, ale również lekko zmienionym tłumaczeniem. Kto podkłada głos w wersji, która leci na HBO3?

2. Druga dot. sprawy wersji pudełkowej filmu:
Ostatnio zakochałam się w tym serialu na tyle, że przymierzam się do zakupu Twin Peaks (pełne wydanie = Gold Edition) albo osobnych sezonów w zależności od tego, który z nich zawiera dodatkowe sceny. No właśnie czy Gold Edition zawiera te sceny? czytałam gdzieś, że "nie" chociaż wydaje mi się, że sama nazwa "pełne wydanie" wskazywałaby na coś extra :/

Z góry bardzo dziękuje za odp :)

ocenił(a) serial na 10
UlyssandraSovari

Chyba są ze trzy lektory. Na dvd Pl mówiący Laura z tvp jakiś mówił Lora. Teraz na Hbo znów Lora. Nazwisk nie znam. Co do wydania serialu jak tylko znasz Ang. Bierz Blue Ray z 2014r. A najlepiej jak poczytasz na allegro co mają w opisie goldy itd.

ocenił(a) serial na 10
UlyssandraSovari

Najbardziej kompletne jest wydanie "Twin Peaks: The Entire Mystery".

http://film.org.pl/a/znalezione-w-sieci/twin-peaks-the-entire-mystery-55186/

ocenił(a) serial na 10
UlyssandraSovari

a czy wiecie może kto tłumaczył serial gdy pierwszy raz leciał na TVP i czy jest gdzieś dostępne to tłumaczenie bo niestety te które znam z lektorem nie umywają się do pierwotnego tłumaczenia.. Kiedy pierwszy raz serial był nadawany spisywałem najbardziej ulubione cytaty i nijak się one mają do znanych mi wersji z lektorem obecnie dostępnych w obiegu

ocenił(a) serial na 10
ddaaniel

W 1991? Sprawdziłem - "opracowanie: Telewizja Polska Agencja Filmowa, tekst: Agnieszka Sułkowska (o ile dobrze usłyszałem), czytał: Janusz Szydłowski" ;)