PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Do osób, które już widziały - jak wrażenia? :) Obejrzałam sobie dzisiaj, ale chyba powinnam była najpierw odświeżyć sobie pamięć serialem i kinówką.

Zastanawia mnie motyw pierścienia - kompletnie o nim zapomniałam, a wydaje się mieć duże znaczenie. Czy ktoś z Was ma teorię, co on miał symbolizować? Czy Teresa miała go od Lelanda i co on oznaczał u Annie?

Zastanawia mnie też, czym był ten hotel, w którym zatrzymał się Bowie - jakiś alternatywny świat...?

ocenił(a) serial na 9
Annemon_san

Moim zdaniem pierścień miał być symbolem "zaślubin" z Bobem (- w chacie Karzeł mówi do Boba "Z tym pierścieniem poślubię cię"). Miały go wszystkie ofiary Boba. Teresa Banks dostała pierścień najpewniej od Lealanda opętanego przez Boba. Laura zakłada go, tuż przed śmiercią (słychać wtedy krzyk Boba: "Nie! Nie zmuszaj mnie do tego!"). Na koniec pierścień znajduje się na palcu Annie (Bob ją wybrał na swoją ofiarę, bo Cooper ją kochał, a właśnie w niego "wszedł" Bob) lecz z jej palca ściąga go pielęgniarka (Judy?) i to ona prawdopodobnie byłaby następną ofiarą.

Co do wątku hotelu i Jeffriesa nie mam pomysłu. Jestem świeżo po obejrzeniu całej serii i muszę to sobie jakoś poukładać, może obejrzeć jeszcze raz :) Póki co to boli mnie głowa od tej całej symboliki :)

P.S. Zapomniałem dodać, że Cooper ostrzegał Laurę we śnie, by nie zakładała pierścienia.

ocenił(a) serial na 10
mperel

czy "Twin Peaks - Fire Walk With Me - Teresa Banks and the Last Seven Days of Laura Palmer" to ta sama wersja co Missing Pieces ?

ocenił(a) serial na 10
virekk

"Twin Peaks - Fire Walk With Me - Teresa Banks and the Last Seven Days of Laura Palmer" jest fan editem, zaweira w sobie "Fire Walk With Me
+ wszystkie alternatywne i usuniete sceny z "The Missing Pieces", wkomponowane wedlug scenariusza.