PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 118121
8,6 61 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

To już koniec?

ocenił(a) serial na 9

Zacznę od tego, że serial średnio przypadł mi do gustu. Kierowałem się chyba ślepym uwielbieniem dla Lyncha, zapominając że był on autorem jedynie kilku odcinków. Poziom jest bardzo nierówny. Są momenty gdy oglądałem jak zahipnotyzowany, a są takie które powodowały u mnie mdłości lub przy których przysypiałem. Zbyt dużo wątków melodramatycznych i trącących tanimi romansidłami. Osobiście uważam, że serial powinien się zakończyć na odcinku, w którym zostaje rozwiązana tajemnica morderstwa Laury Palmer. Ale że tak się nie stało i ciągnięto inne wątki, w związku z tym mam parę pytań i proszę o konkretne odpowiedzi.
Czy był planowany trzeci sezon? Jeśli tak to są może jakieś wzmianki czego miał dotyczyć?
Dlaczego zakończono produkcję tego serialu właśnie w takim momencie (mam wrażenie że twórcy pozostawili za dużo nierozwiązanych spraw)? Widziałem oczywiście spadające wyniki oglądalności ale poziom ponad 10 milionów widzów to nie jest chyba powód do rozpaczy? W tamtych czasach produkowano seriale o znacznie mniejszej oglądalności.
Nie oglądałem jeszcze ,,Ogniu krocz ze mną" ale czytałem że obsada różni się od serialowej i nie ma m.in. Laury Flynn Boyle. Wiecie może z czego to wynika? Dlaczego aktorzy podeszli tak sceptycznie do tego filmu?
Ogólnie, mimo iż drugi sezon od połowy był dosyć słaby, to jednak z chęcią bym się dowiedział czy Ben żyje, czy jest ojcem Dony, czy Audrey i reszta przeżyli wybuch, co dalej z Cooperem itd. Wielka szkoda.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
schiz

No właśnie to nie jest do końca prawda, bo oglądalność zaczęła zwyżkować. Tutaj można to zobaczyć http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Twin_Peaks_episodes
Z niecałych 8 milionów podskoczyła na grubo ponad 10, także myślę że nie byłą to kwestia decydująca.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
magikaok44

Podobno ma być 3 sezon. Pisało o tym na FW.

ocenił(a) serial na 9
wmbco

Masz jakiś link do tego newsa? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że po tylu latach ktoś się na to zdecyduje.

ocenił(a) serial na 10
magikaok44

http://www.filmweb.pl/news/David+Lynch+m%C3%B3g%C5%82by+wr%C3%B3ci%C4%87+do+mias teczka+Twin+Peaks-96197

magikaok44

bo chyba trochę przekombinowano z rozwiązaniem zagadki - osią serialu była sprawa Laury, a gdy to się wyjaśnia już w połowie 2 sezonu to jakby bład warsztatowy bo napięcie siada i niby wszystko już wiemy. Z drugiej strony ciągnięcie sprawy aż do samego końca to by była porażka bo i tak scenarzyści się wyczyścili z pomysłów żeby do tej połówki dociągnąć...Potem nagle ni z gruchy ni pietruchy wchodzi ten Windom i jakoś za mało jest on rozbudowany jak na taką wagę postaci. No i mamy zakończenie - otwarte, pełne niedomówień. Lynch liczył na 3 sezon żeby sprawy zamknąć a tu zamknęli mu na 2.... I wyszło jak wyszło choć wg mnie końcóka jest wspaniała, sam sezon - dużo słabszy.

magikaok44

A ja właśnie się zastanawiam jak go ocenić. Pierwszy sezon bym może i na 10 się podkusiła! Mnie muzyka się właśnie podobała. 2 sezon już był dla mnie męczący, kiedy została wyjaśniona zagadka śmierci Laury, to już mnie męczył co raz bardziej, nie mogłam się doczekać kiedy skończy się każdy odcinek. Wątki nie trzymające się kupy, nagłe pojawienie się byłego partnera Coopera (nie wiem jak się poprawnie pisze), a ostatni odcinek to już w ogóle dla mnie mega porażka. Tu ocena spadła bardzo. Chyba muszę jakoś średnią wyciągnąć. Podobał mi się klimat serialu, bohaterowie, ale, coś tam było nie tak, coś co się kupy nie trzymało. Widać, że został przerwany nagle, że czegoś brakuje.

Indra_5

Podpinam się pod wasze opinie, też bym dała spokojnie 10 gdyby serial skończył się na wyjaśnieniu zagadki kryminalnej. Podobał mi się ten kameralny i hermetyczny klimat Twin Peaks to jakie poruszenie wzbudzała śmierć niewinnej dziewczyny, długie żmudne śledztwo, atmosfera burzy mózgów, zaangażowania i wzrastającego powoli napięcia. Ten serial to ikona, stan umysłu, ale nie można być bezkrytycznym. W drugiej serii trup ściele się gęsto i jakoś nikogo to nie obchodzi (a za Laurą płakało całe miasteczko) i pojawiają się wątki psujące zamknięty, pełny klimat Twin Peaks jak np. kobieta którą spotyka James w podróży, Windom Erle i ta wariacka Czarna Chata. Po kiego grzyba odsłaniać wszystkie karty? W pierwszej serii zło było takie tajemnicze, mroczne, nieodkryte a druga seria pozbawia ten wątek mistycznej magii.
Moim zdaniem serial niepotrzebnie "za życia" osiągnął miano kultowego, dlatego reżyser chcąc zatrzymać widza przedłużył na siłę (rękami kolegów po fachu) serial. Och jak doskonale znamy ten zabieg ze współczesnych czasów... Twin Peaks jest dla mnie skończoną doskonałością do 16 odcinka i tylko do tego momentu ten serial będę oglądała. Maksyma "lepsze jest wrogiem dobrego" sprawdza się tu w zupełności.

A co do spraw związanych z trzecią serią i różnymi ciekawostkami dotyczącymi kręcenia serialu (związanych głównie z przerwaniem kręcenia 3 serii i ucięciem wątku Cooper & Audrey) znajdziecie w tym wątku:

http://www.filmweb.pl/person/Sherilyn+Fenn-8281/discussion/A+moim+zdaiem...-1269 082

Albalonga

Jeszcze jedna uwaga. Nie wiem czy ktoś zwrócił na to uwagę. W dniu kiedy dowiadujemy się o tożsamości mordercy Laury Palmer nad Twin Peaks po raz pierwszy, od momentu gdy oglądamy serial, świeci takie piękne słońce. Ja to odebrałam jako symbol przywróconej harmonii, zbrodnia została wyjaśniona więc nad miasteczkiem znów może zaświecić słońce.Nie wiem, mnie ta zmiana aury bardzo uderzyła. Poza tym wymiana zdań między Cooperem i resztą na temat istoty zła i kończące rozmowę pytanie retoryczne "To gdzie jest teraz Bob?" tuż przed napisami końcowymi, były perfekcyjne. Zastanawiałam się nawet czy dalej oglądać serial bo dla mnie oczywiste było, że właśnie TO jest koniec.

Albalonga

oczywiscie Bob jest, zlo istnieje. troche przypomina mi sie film Fallen z Denzelem i Azazel ;)

użytkownik usunięty
magikaok44

Osobiście byłam zaskoczona, że zagadka śmierci Laury Palmer rozwiązuję się w połowie sezonu, ale tak naprawdę, druga połowa sezonu pogłębia sprawę Boba. Zakończenie pozostawiło duży niedosyt, bo poza Cooperem zostało wiele postaci, które nie otrzymały jak gdyby swojego zakończenia w historii. Jednak po przeczytaniu scenariusza 23 odcinka (sowy nie są tym czym się wydają) jestem w pełni usatysfakcjonowana (i ukłon dla tego kto stworzył 23 epizod).

Co do kręcenia kontynuacji... oczywiście miło kiedy ukochany serial trwa dłużej niż 2 sezony (w tym jeden króciutki), ale lepiej mieć 2 mocne sezony, niż więcej naciąganych. Już zmiana jednej aktorki w wersji filmowej rzucała się mocno w oczy, a teraz wyobraźmy sobie wymianę praktycznie całej obsady... nie nie. Myślę, że mogłoby to rzucić większy bądź mniejszy cień na całą historię, więc niech może zostanie jak jest.
Raz jeszcze tylko polecam wspomniany wcześniej scenariusz 23go odcinka, gdyż jest to naprawdę godne zakończenie historii.

Moim zdaniem pogłębianie sprawy Boba właśnie było zupełnie niepotrzebne, tajemnica powinna pozostać tajemnicą, przynajmniej jak dla mnie :)

ocenił(a) serial na 9
magikaok44

Niesatysfakcjonujące wyniki oglądalności, plus to że Lynch w tym czasie był mocno zajęty innymi rzeczami (bodajże "Dzikością Serca") spowodowały, że 3 sezon nie powstał. Z jednej strony źle, ale może z drugiej dobrze, że Twin Peaks nie zdążyło się stoczyć, jak większość seriali w coraz to dalszych sezonach.

ocenił(a) serial na 10
pho3nix_2

Laura powiedziała do agenta Coopera - do zobaczenia za 25 lat... może w 2015 nastąpi reaktywacja :P

ocenił(a) serial na 9
blueberry08

Chcialbym :) ale obawiam sie ze niestety wszystkie plotki ktore co jakis czas sie pojawiaja to tylko myslenie zyczeniowe :)

ocenił(a) serial na 10
pho3nix_2

Zawsze warto mieć nadzieję :) przy okazji, znacie może jakieś "zyjące" forum na którym można porozmawiać o samym serialu? Jestem na świeżo po seansie, wciąż nie moge "wyjsc" ze swiata Twin Peaks i że tak powiem, muszę się wyżyć :))

ocenił(a) serial na 9
blueberry08

Zyjące to już chyba nie :) Kiedyś było strona i forum Qbin'a - ale już go nie widzę. Także chyba jeśli już coś to po ENG - http://www.glastonberrygrove.net/main_l.html

ocenił(a) serial na 10
blueberry08

Krążą ploty o wydaniu blu-ray na 25 lecie serii. Zawierałoby oczywiście masę dodatków itp.

Co do forum, to się nie orientuję. Po obejrzeniu TP też przez ileś dni nie mogłem wyjść z jego świata :) Powertowałem trochę i znalazłem ciekawe strony
http://welcometotwinpeaks.com/ - strona poświęcona serii
http://www.twinpeaksfest.com/ - strona poświęcona corocznemu festiwalowi, jaki odbywa się w miasteczku, gdzie kręcono TP
dwa ciekawe blogi
http://www.twinpeaks.tv/
http://twinpeaksarchive.blogspot.com/