Jak rozumiecie zakończenie serialu? Zapraszam na swoją stronę :)
mysle ze jednak cooper zostal opanowany przez boba. jednak filmy lyncha wskazuja ze nic nigdy nie jest takie na jakie wyglada i trudno prorokowac co dalej zdarzylo sie z coopem. daje mi tu duzo do myslenia ostatnia scena filmu, kiedy cooper przed lustrem wypowiada swoje ostatnie zdanie: "co z Annie" "co z Annie" . nie jest bynajmniej ono wyrazem troski o nia lecz checia zabicia jej. rozumiem rozczarowanie widzow ze cooper byl zawsze dobry i jedyny sprawiedliwy i trudno nam wszystkim akceptowac zle zakonczenia, jednak na tym mysle polega geniusz lyncha, ze nigdy nie wiemy co sie wydarzy i dlaczego. jego filmy sa nieprzewidywalne.
cooper oddal zycie za annie. oddal je bobowi. od takiej decyzji nie ma raczej odwrotu i nie moze byc mowy ze po prostu nic sie nie zmienilo.
ponadto z tego co wiem, jakiekolwiek plany kontynuwania miasteczka twin peaks nie istnieja.
w sieci natrafilem na taka interpretacje: "Cooper zostal uwieziony w Chacie a do realnego swiata przedostal sie ktos kto tylko podszywa sie pod niego; zostanie uwolniony dopiero za 25 lat, chyba ze wczesniej ktos zajmie w Chacie jego miejsce, tak jak mialo to miejsce w przypadku agenta Jeffriesa, ktorego miejsce zajal agent Desmond, a z kolei miejsce Desmonda zajal prawdopodobnie wlasnie Cooper"
nie wiem ile jest prawdy w takiej interpretacji i wedlug mnie ma ona sporo slabych stron, ale na pewno jest to interesujace podejscie
Witam, wydaje mi się że właściwa interpretacja to taka, że Coop oddał świadomie swoją duszę za Annie. Wiedział, że to jedyny sposób żeby ją uratować. Do realnego świata przedostał się "zły Cooper". Ciekawy jest też motyw gdy w jednym z odcinków widzimy Coopera po 25 latach gdy jest już stary, być może zostanie uwolniony za 25 lat ale przez kogo? To pozostaje zagadką.
czy to oznacza, że teraz Cooper będzie zabijał i rozkoszował się strachem i bólem?
Tak jest. A jego pierwszą ofiara jako BOBA będzie owa tajemnicza JUDY z filmu.
Po raz pierwszy od ponad 20 lat dyskusje na temat zakończenia Twin Peaks umilkną
Mnie się wydaje, że tak jak istniały dwie chaty(czarna i biała) tak było dwóch Cooperów i wydostał się ten zły. Moje przypuszczenia opieram na scenie z prequelu Twin Peaks -Ogniu krocz za mną. Jest taka scena *spoiler*, kiedy Laura widzi w sypialni Annie i ta jej mówi że dobry Dale nie może się wydostać z chaty, więc coś może być na rzeczy.