PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

coś podobnego

ocenił(a) serial na 10

Szukam serialu w podobnym klimacie. Macie jakieś propozycje??

ocenił(a) serial na 10
vilczur

obawiam się, że Twin Peaks to dzieło geniuszu, ergo jednorazowe:( ale polecam odczekać pewien czas i po jakimś czasie obejrzeć znów - wciąż robi wrażenie, trzyma w napięciu i zmusza do zastanowienia. Sprawdziłam.

ocenił(a) serial na 10
annnn188

Jestem jeszcze w trakcie drugiego sezonu ale niestety zbliżam się ku końcowi i już nie wiem czym zastąpię pustkę po Twin Peaks.

vilczur

Polecam Pretty Little Liars :).

ocenił(a) serial na 10
agatka2591

dobry żart!

ocenił(a) serial na 8
agatka2591

hahah wolne żarty

ocenił(a) serial na 9
vilczur

Podobno The Killing jest niezłe :) Ale ręki sobie nie dam uciąć, bo nie oglądałam ;)

BeautyAndStupid

Polecam w 100% serial "The Killing" Moim zdaniem jest w klimacie "Twin Peaks". Mi osobiście bardzo się spodobał i wciągnął. Polecam.

ocenił(a) serial na 10
kaman14

Skoro dwie osoby wspominają o tym serialu muszę się nim zainteresować ;p

ocenił(a) serial na 8
vilczur

Jestem w połowie drugiego sezonu Twin Peaks, ale od końcówki szóstego odcinka tego sezonu widzę spore podobieństwo do Carnivale. W obu serialach panuje inny klimat, natomiast zarówno w Carnivale jak i w Twin Peaks występuje motyw wcieleń zła i dążącego do jego zagłady dobra (w Twin Peaks wyeksponowany od siódmego odcinka drugiego sezonu).
Musze zresztą przyznać, że charakterystyczny klimat stworzony przez Lyncha i Frosta (widoczny szczególnie w pierwszym sezonie), nie do końca on mi odpowiadał, a wręcz momentami męczył. Od momentu nakreślenia postaci Boba i przypisania mu roli swego rodzaju avatara, wcielenia zła, jestem zachwycona :0 Nie wiem jak to będzie wyglądało w reszcie odcinków drugiego sezonu, mam tylko nadzieję, że podobnie.

ocenił(a) serial na 10
asq1943

No i w "Carnivale" główną rolę gra karzeł, który pojawia się też w epizodycznie "Twin Peaks"

ocenił(a) serial na 10
vilczur

Serialu podobnegodo TP nie znam ale polecam grę Alan Wake

killfrenzy8282

http://www.filmweb.pl/serial/Bright+Falls-2010-567927 - kampania do Alan Wake

ocenił(a) serial na 10
vilczur

koniecznie Carnivale !!!
genialny serial z niepowtarzalnym klimatem, realizmem magicznym i tajemnicą
2 sezony po 12 odcinków każdy.

ocenił(a) serial na 10
Okash

Koniecznie Carnivale, a także American Horror Story, Bates Motel oraz Hemlock Grove. Za PLL nawet się nie bierz, szkoda czasu;)

ocenił(a) serial na 7
vilczur

Ja Twin Peaks dopiero zaczęłam oglądać, ale równiez polecam Killing, naprawdę dobry, solidny serial, który zrobił na mnie ogomne wrażenie. 2 pierwsze sezony dotyczyły jednego zabójstwa. Teraz zaczął się sezon 3.

vilczur

Killing, Broadchurch i Top of The Lake.

vilczur

Ja również polecam The Killing. Mnie się bardzo podobał.

ocenił(a) serial na 10
vilczur

może Empire Falls?

ocenił(a) serial na 10
vilczur

Nie ma takiego drugiego serialu,jest jedyny w swoim rodzaju.

vilczur

Podobny klimat moim zdaniem; wspomnienie już CARNIVALE, też KRÓLESTWO i nowy HEMLOCK GROVE

ocenił(a) serial na 10
vilczur

On the air

ocenił(a) serial na 10
vilczur

http://www.filmweb.pl/serial/Kr%C3%B3lestwo-1994-629 to jedyny serial jaki oglądałam, który choć trochę przypominał klimat TP

ocenił(a) serial na 8
vilczur

True detective

vilczur

Klimatem najbardziej zbliżone jest "Carnivale", zresztą moim zdaniem serial o klasę lepszy od "Twin Peaks", ale trzeba być cierpliwym, bo pierwszy sezon trochę smęci (ale drugi - genialny).

Davus

"Królestwo" von Triera to jednak trochę inna telewizja, ale też genialna, też horror i też z klimatem, więc tak, warto (i tak, to też jest lepszy serial od "Twin Peaks").

ocenił(a) serial na 10
vilczur

dokladnie / true detective - miazga
krolestwo - miazga
the killing o 5 klas slabsze ale jakos tam wciaga mimo wszystko nawet nie wiem po co t oogladam ale tp do piet nie dorasta.

i z innej beczki polecam BREAKING BAD po tym serialu tez pozostaje pustka:(

goraca_bulka

top of the lake

ocenił(a) serial na 10
vilczur

Miasteczko South Park :)

ocenił(a) serial na 10
vilczur

niedawno oglądałem serial Top Of The Lake i nawet mi się spodobał dość klimatyczny rzekłbym mroczny, też rozgrywa sie wśród gór ,w malowniczej scenerii , alee rzecz jasna dla mnie Twin Peaks jest niepowtarzalne bo jestem fanem Twin Peaks , i faktycznie ogladając Twin Peaks gdy człowiek zdaje sobie sprawę ze kończy się serial to czuje pustkę :-)

ocenił(a) serial na 10
vilczur

Polecam "True detective" i "Fargo"

ocenił(a) serial na 7
vilczur

M jak miłość. To jest dopiero mocne.

ocenił(a) serial na 10
vilczur

"Przystanek Alaska"!

Dialog Kyle'a MacLachlana (agent Cooper) z przebranym za kobietę... Davidem Duchovnym:
- Myślałem, że nie interesujesz się już dziewczynami.
- Może i noszę sukienkę, ale majtki wkładam po staremu, jeśli wiesz, co mam na myśli.
- Nie bardzo.
:-)

I już jest dziwnie.
Dlatego ten serial jest jedyny w swoim rodzaju.
Dlatego jest ponadczasowy.

Na osłodę obrazek z epoki:
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/