PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

Mam do was pytanie, które nieco mnie nurtuje – być może to tylko moje subiektywne odczucia, stąd jestem ciekaw jak wy to postrzegacie. Otóż, czy ktoś może zauważył różnice w kolorystyce pomiędzy serialem a wersją filmową? W serialowym Twin Peaks moim zdaniem dominują barwy głębokie, ciemne, natomiast w wersji filmowej pojawia się (moim zdaniem …) sporo scen, gdzie kolorystyka jest dość wyblakła, kolory wydają się być jakby wypalone słońcem (szczególnie jeśli chodzi o zdjęcia plenerowe). Czy ktoś miał podobne odczucia? ….

ocenił(a) serial na 7
gonzka

A jakie to ma znaczenie? Skoro tak jest, to pewnie taka była wizja reżysera i tyle. Nad czym się tu rozwodzić?

crimson80

Ehhh, równie dobrze można spytać po co w ogóle rozmawiać o "tych wszystkich filmach" ... Kolor to chyba podstawowy środek wyrazu - na wielkim jak i zarówno małym ekranie ........

ocenił(a) serial na 8
gonzka

również to zauważy

ocenił(a) serial na 8
prowned

również to zauważyłem i przykułem do tego uwagę, bardzo prawdopdobne, że zabieg ten miał coś na rzeczy.

ocenił(a) serial na 10
gonzka

Jest spora różnica to prawda. Wydaje mi się, że to celowy zabieg artystyczny który ma dodatkowo wspierać budowanie klimatu indywidualnie dla każdego odbiorcy

ocenił(a) serial na 10
gonzka

Też to zauważyłam i mnie osobiście bardziej pasuje kolorystyka serialowa. Tworzy dla mnie lepszy klimat.