PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 117 tys. ocen
8,5 10 1 117337
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

podobne filmy

ocenił(a) serial na 9

Poszukuję podobnych filmów pełnometrażowych. Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby akcja działa się w małym miasteczku, gdzie dochodzi do jakiegoś porwania czy morderstwa, bądź okazuje się, że miasteczko wcale nie jest takie spokojne na jakie wygląda. Raczej wolałbym, żeby to był klasyczny thriller/kryminał, niż film naznaczony Lynchowskim klimatem.

ocenił(a) serial na 9
arturss1

Ja Ci mogę polecić "nie filmy" a seriale:
Dochodzenie
Tajemnice Laketop
Zbliżona tematyka ale nie Lynchowski sposób przedstawienia.

A z filmów tak zahaczające o poszczególne elementy które opisałeś to:
Rzeka tajemnic
Miasteczko Pleasantville
Donnie Darko
Mroczne miasto
Zodiak
Czekolada

ocenił(a) serial na 9
bergkamp10

Dzięki Dennis. ;) Rzeka Tajemnice i Zodiak jak najbardziej pasują do tego czego szukam. Dochodzenie mam właśnie w planach obejrzeć, ten Laketop też pewnie kiedyś wjedzie.

ocenił(a) serial na 8
bergkamp10

z seriali idealnie w Twoją prośbę wpisuje się brytyjskiej telewizji BBC "Broadchurch" - mini serial 8 odcinkowy. Małe miasteczko, z pozoru spokojne do momentu śmierci małego chłopca. Kapitalny klimat i scenariusz. Jeden z najlepszych jakie widziałem w zeszłym roku.

Z filmów częściowo wpisuje się "Prisoners" (po polsku Labirynt) w roli głównej Hugh Jackman. Triller trzyma w napięciu przez cąły film, a trwa 2:20. Również polecam.
Nawet malkontentowi trudno by się było do czegoś przyczepić :)

ocenił(a) serial na 8
bergkamp10

Zamiast Dochodzenie polecam jego pierwowzór duuużo lepszy klimat i gra aktorska. Oryginał nazywa się "Forbrydelsen" są trzy sezony każdy opowiada o innej sprawie, najlepszy pierwszy, 20 odcinków (morderstwo wmieszane w politykę). Produkcji duńska.

Serial jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek widziałem. Mroczny, deszczowy, bez fikcji i groteski z których znany jest D.Llynch.

Chciałbym być na Twoim miejscu i jeszcze raz obejrzeć te rewelacyjne wg. mnie produkcje. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
arturss1

"Bezsenność" Nolana
Serial Detektyw

Jak jeszcze mi się coś przypomni to dam znać

ocenił(a) serial na 9
arturss1

Labirynt i Bezsenność widziałem. O bezsenności jakoś zapomniałem wspomnieć, a to właśnie dobrze się wpasowuje w to czego szukam. Ponadto też dobry film w takich klimatach - http://www.filmweb.pl/film/Mississippi+w+ogniu-1988-1267
Do Detektywa zabieram się od kilku dni - chyba w końcu się zdecyduję. Forbrydelsen też na pewno obejrzę - bardzo podchodzi mi skandynawskie kino. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, prędzej czy później wszystko obejrzę. Ale na kolejne propozycje tak czy siak czekam. :)

ocenił(a) serial na 7
arturss1

Detektyw!!!!!!!

ocenił(a) serial na 9
arturss1

Fargo

ocenił(a) serial na 10
arturss1

"CZARNY DZIEŃ W BLACK ROCK" Johna Sturgesa,
"Zabić Drozda" Roberta Mulligana,
"Miasteczko Cut Bank",
"Więź" braci Wachowskich,