PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=677970}

Miasteczko Wayward Pines

Wayward Pines
2015 - 2016
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12405
5,3 7 krytyków
Miasteczko Wayward Pines
powrót do forum serialu Miasteczko Wayward Pines

Trzy sezony

ocenił(a) serial na 7

Prawdopodobnie będą trzy sezony, bo są 3 tomy ;).

ocenił(a) serial na 6
walker666

Ta "10" w ocenie to za co? - Za zwiastun?

Optymizm nie musi przeczyć rozsądkowi. Don't judge a book by its cover.

creep_

Zwłaszcza, że premierę przesunięto za rok :D

ocenił(a) serial na 6
sceptyk9

Może do tego czasu przeczytamy powieść i sami wystawimy ocenę serialowi. To akurat moje tempo czytania (na trzy tomy :P).

ocenił(a) serial na 7
creep_

Za książkę. Za serial myślę, że będzie taka sama.

ocenił(a) serial na 6
walker666

Jasne bo ekranizacja często dorównuje książce (i na odwrót). To aksjomat prawie matematyczny. Czysta tautologia... Formalność.

PS. Już chyba zwiastun byłby bardziej miarodajny do oceny serialu.

ocenił(a) serial na 7
creep_

Zwiastun mi się podobał :). Wiem to chwyt najlepsze sceny z sezonu by przyciągnąć widzów.

creep_

Po zwiastunie widać, że baaardzo wierna książce. A ta jest całkiem niezła

wrwk

widać to po Pope'ie. w książce był postawnym BIAŁYM mężczyzną :)

tien_joujou

szczegół :P ale reszta wierna :)

walker666

jaki tytuł mają pozostałe 2 tomy?
pytam ponieważ nie znajduję w biografii Croucha innych książek z Ethanem lub o Wayward.
więc zastanawiam się czy jeszcze ich nie przetłumaczono czy coś przegapiłam.
dziękuję za odpowiedź.

ocenił(a) serial na 7
tien_joujou

Nie przetłumaczono.

walker666

Wayward i Last Town (ta trzecia widzę premiera w lipcu na świecie).
doszukałam :)
zrobią 3 sezony jak będzie oglądalność. już moje ukochane Carnivale miało mieć 3 i co? :(
ale nie traćmy nadziei :)
oby serial był lepszy niż książka

ocenił(a) serial na 7
tien_joujou

Książka była dobra, choć środek był nudny :P. Ale 10 odcinków=jedna książka?. Wystarczyło by 5. Najwidoczniej chcą rozszerzyć. Mam nadzieje, że im to wyjdzie. Zwiastun przekonuje do obejrzenia serialu, ale pamiętajmy o tym, że są w trailerze najlepsze momenty.

ocenił(a) serial na 7
walker666

O oglądalność bym się nie martwił. Na pewno będzie wysoka.

ocenił(a) serial na 6
walker666

Czyli wróżysz sukces? Serial oceniasz 10/10 przed emisją, a jak widzisz słupki oglądalności? Jesteś medium, czy to tylko taka niekontrolowana skłonność do optymizmu?

ocenił(a) serial na 7
creep_

Przesadziłem ;). Dałem ocenę za książkę, jak serial będzie gorszy to zmienię ocenę. Jak myślicie zmieszczą trzy książki w jednym sezonie?. Raczej z jednej książki nie dadzą rady zrobic 10 odcinków.

ocenił(a) serial na 7
walker666

Czytałem książkę i sądząc po zakończeniu raczej nie będzie następnych tomów ani kolejnych sezonów... Dodam, że zakończenie mocne, albo raczej mocno przesadzone (kwestia gustu)!

ocenił(a) serial na 6
konradw27

Następne tomy już są. Dokładnie dwa. Jeden już przełożony na j. Polski. Kolejny w drodze.

walker666

Książka bardzo przeciętna. Scenarzyści będą się musieli nieźle natrudzić, żeby z tej książeczki zrobić 10 odcinkowy serial. Materiału góra na 6 odcinków.

ocenił(a) serial na 7
Wina_Woltera

Są trzy książki. Niby, dlaczego uważasz, że bardzo przeciętna?.

walker666

Wiem, że są trzy. Ale pewnie sezon pierwszy obejmie tylko pierwszą część trylogii.

Zwykła literatura rozrywkowa klasy C. Miks zlepiony z oklepanych schematów. Trochę Silent Hill, trochę Pleasantville, trochę Truman Show, itp. Ale przynajmniej szybko się czyta, poszło w 3 dni.
Btw. Już są dwie części dostępne po polsku, a nie jedna jak ktoś pisał. Czytał ktoś "Bunt"? Ciekawsza/gorsza część?

Wina_Woltera

Drugi tom jest lepszy.

Co ciekawe, w książce Pam, to ładna młoda dziewczyna a w serialu starsza pani....

Wina_Woltera

Nie masz czasem wrażenia, że już większość, jak nie wszystkie możliwości, zostały w literaturze opisane? Większość opiera się na jakimś schemacie lub połączeniu schematów. Warto czytać każdą książkę jak coś co jest nowe, nie ma po co porównywać, bo wtedy wszystkie stają się nudne. Oczywiście o ile czytało się coś podobnego ;)

mysteriousmind89

Jasne, zwłaszcza w kulturze rozrywkowej. Ale nawet ze zgranych elementów można stworzyć odżywczy miks. Tutaj nie mamy z czymś takim do czynienia. I nie jestem jednym z tych gości, którzy np. jadą po wszystkich serialach kryminalnych, bo nie dosięgają do pięt "boskiemu" Twin Peaks.

Wina_Woltera

Cóż, może to też kwestia gustu, bo ja i byłam zaskoczona, i świetnie mi się czytało, i nie miałam wrażenia, że skądś to znam. Dodam, że czytam niemało ;) Może to też efekt tego, że rzeczywiście staram się odpuścić porównania, zwłaszcza podczas czytania :)
Dodam jeszcze, bo wcześniej nie odpowiedziałam na to: Bunt jest jakby żywszy, mamy trochę retrospekcji, ale jak dla mnie jeszcze nie wyjaśnili wystarczająco dużo ;) Ogólnie polecam.

walker666

Z tyłu książki jest napisane, że będzie 10 odcinków. Nie 10 odcinków co sezon, tylko ogólnie 10 odcinków.