Jaka jest kolejność czytania książek ? Przeczytałem Pierwsze prawo magii - kończące się w osadzie błotnych ludzi - i zacząłem kamień łez- który absolutnie nie pasuje mi fabularnie do kontynuacjii 1. części (w kamieniu łez rall nie żyje - dowiedziałem się po kilku stronach )
Lord Rahl ginie pod koniec Pierwszego parwa magii i dopiero wtedy Richard wraca na smoczycy do błotnych ludzi, dociera tam dopiero w drugim tomie, czyli w Kamieniu Łez, więc albo nie przeczytałeś uważnie, albo nie do końca. Pierwszy tom kończy się tym, że Zed jest głodny i planuje podróż z Pałacu Ludu do Wieży Czarodzieja :) Kamień Łez zaczyna się od wizyty Zeda, Chese'a i Rachel w Ogrodzie Życia (który znajduje się w Pałacu Ludu) :)
Kolejność:
- Pierwsze prawo magii
- Kamień Łez
- Bractwo Czystej Krwi
- Świątynia Wichrów
- Dusza ognia
- Nadzieja pokonanych
- Filary Świata
- Bezbronne imperium
- Pożoga
- Fantom
- Spowiedniczka
Następnie serię mówiącą o dalszych losach Richarda (podobno mają być trzy ksiażki):
- Wróżebna machina
- Trzecie królestwo
Dodatkowo wydano:
Dług wdzięczności - mówi o tym skąd się wzięły granice
Pierwsza Spowiedniczka - mówi o tym skąd są Spowiedniczki, warto przeczytać przed Wróżebną machiną i Trzecim królestwem :)
Przyjacielu jestem fanem serialu i jak pewnie wiesz sezon 3 nigdy nie powstał czy możesz mi opowiedzieć jak się potoczyły potem losy fabyły i jak to sie wszystko zakończyło ? bardzo bym prosił i nie śpiesz sie z pisaniem :)
Oh man, gdyby ktoś miał Ci streścić te dwadzieścia kilka książek które powstały w tym uniwersum to chyba szybciej byłoby Ci je przeczytać. Serialu nie oglądałem, ale po tym jak ginie Rahl okazuje się, że jego "aura" broniła ludzi przed wpływem jeszcze gorszego złola, przy którym Lord Rahl to był grzeczny dzieciaczek i zaczyna się właściwa fabuła, która ciągnie się do 11 części. Ogólnie polecam przeczytać, świetna seria.