PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12817
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

Ksiązka a serial

ocenił(a) serial na 6

mam pytanie bo oglądam serial (17 odcinek narazie) i mam wrażenie ża cała akcja to tylko jakieś wyrywki z książki i teraz pytanie do tych co czytają książke czy jest ona płynniejsza i czy tak dużo jest rozmów otym że poszukiwacz nie może przelecieć spowiedniczki bo to się nudne zaczyna robić

lukiz13

ja niedawno skończyłam 3 tom i zdarzyło sie chyba raz taka rozmowa,a w innych tomach to niewiem

ocenił(a) serial na 5
lukiz13

Cała akcja to wyrywki, urywki i zlepki z książek, jak dla mnie to mogli się skupić na innych aspektach książki aby je przedstawić w serialu, no ale trudno. Odpowiadając na pytanie, tak książka jest płynniejsza (nie trzeba wspominać, że lepsza) W książkach uczucie bohaterów jest przedstawione zupełnie inaczej, uczucie to ważna część fabuły a, że nie mogą ze sobą figlować no to się pojawia ale lektura tego skrawka nie męczy zważywszy na rozmiary dzieła popełnionego przez Terrego.

lukiz13

Przeleciec, to moze sobie koło Ciebie mucha.
Jak masz takie głupie nastawienie co do tej historii, to nawet nie zaprzątaj sobie głowy książką, własciwie to 11 książkami.
Fakt, ze serial w niektórych miejscach zaczynał byc nudny, ale móglbys sobie darowac, jakies glupie teksty...

ocenił(a) serial na 6
lukiz13

MAM JESZCZE TAKIE JEDNO PYTANIE WIE KTOŚ DLACZEGO W w TYCH KSIĄŻE NIEMA ŻADNEJ BIBLIOTECE SPRAWDZIŁEM W CAŁEJ lEGNICY (dOLNYŚLĄSK ) I NIC ZERO

ocenił(a) serial na 8
lukiz13

zachęcam do zainwestowania i kupienia sobie, taniej na allegro, drożej w empiku.

ocenił(a) serial na 10
lukiz13

Serial jest jednym wielkim zlepkiem chyba wszystkich tomów, mimo to jest rewelacyjny - książki to już całkiem inna historia.

W serialu w ostatnim odcinku 2 sezonu Richard i Kahlan dowiadują się iż mogą być razem, natomiast w książce wiedzą to już po pierwszym tomie.

W serialu mamy Jensen która w książce pojawia się dopiero w 8 tomie, a skoro mamy ją to powinniśmy mieć również Nathana Rahla, Czarodzieja Warrena, Jaganga itp. a nie ma ich gdyż są to postacie związane z wojną przeciwko imperialnemu ładowi - niestety serial o tym nie mówi a wojna ta jest tak na prawdę głównym motywem książki. Po 11 tomach można się przekonać iż pokonanie Rahla było tylko mało znaczącym sukcesem natomiast konsekwencje jego śmierci były o wiele gorsze.

Rahl jest przedstawiony jako brat Richarda, na prawdę był jego ojcem. Panis Rahl nie był natomiast ojcem Richarda a jego dziadkiem.

Nicci jako siostra mroku zabrała Richarda nie do jakiejś wioski tylko do Altur Rang - stolicy starego świata aby ukazać mu "wspaniałość" imperialnego ładu oraz aby uzyskać odpowiedz na pytanie którego nawet nie znała. To właśnie tam Richard przekonał ją o słuszności swoich racji i zostali przyjaciółmi. W serialu próbuje zdobyć nieśmiertelność :D Nicci jako jedyna siostra mroku nie była zainteresowana nieśmiertelnością.

Jak funny_bunny wspomniała. najlepiej jest kupić na allegro. W empiku wcale nie wychodzi tak drogo jeśli do ceny książki na allegro dodamy koszty przesyłki.