PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12813
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

Najlepszy serial jaki kiedykolwiek widziałem nic mu nie dorówna !!!! Ciekawe kiedy puszczą 2 Sezon na TVP1 :) chętnie będę oglądał.

ocenił(a) serial na 10
mateusz_77717

Zachecam do przeczytania ksiazki, ciekawe czy bedziesz takiego samego zdania ^^
Pozdro^.

ocenił(a) serial na 7
Saki_94

Błagam! Nie porównujmy filmu z książka, mimo iż jest na jej podstawie!
To są zupełnie dwa odmienne rodzaje sztuki.

m_ca

Saki_94

Autor tematu napisal, tak mi sie wydaje, ze "to najlepszy SERIAL". Dlaczego
wiec przytaczasz ksiazke? To jest pozbawione logiki...

Pozdrawiam

PS Tez sie z nim nie zgadzam, aczkolwiek to naprawde wciagajacy serial
fantazy, ktorych w TV nie ma zbyt wiele.

MarekAntonivsz

A ja tam się zgadzam.
Nie lubie seriali sf, a ten jako jedyny przypadł mi do gustu.
Czytam ksiązki, jestem narazie przy 5 tomie i powiem, ze moze i fakt, ze mało ksiązka ma wspólnego z serialem, ale spojzmy prawdzie w oczy ;
trudno było by przestawić wydarzenia z ksiązki na ekranie.
Zresztą niektóre wydarzenia w ksiązce są naprawde długie, a skrócenie ich nie dało by efektu, tym bardziej jesli na końcu odcinka nie było by rozwiązania tylko np ' to be continue...' co mnie osobiście denerwuje.
Fajnie się czyta, przynajmniej mi, kiedy widziałam to na ekranie .
Dlaczego ?
Mogę sobię to wyobrazić i kazdego bohatera mam przed oczami.

ocenił(a) serial na 10
Nataliia64

Szczera prawda. Serial odbiega bo scenarzysci sami tak postanowili, gdzies to czytalem ze serial nie mial na celu promocji ksiazki tylko stworzeniu czegos w oparciu o ksiazke. Szczerze jest to najlepszy serial jaki dotad widzialem. Duzo w nim akcji, magi itd.

ocenił(a) serial na 10
Gabricone

nati64

Masz racje, o wiele lepiej sie czyta po obejrzeniu serialu.
Ja jak czytam to sobie wyobrazam, ze Zedd, Richard itp. wygladaja taksamo jak w serialu.To mi pomaga ;p

Saki_94

Plusy serialu:
- świetne wykonanie: stroje, lokacje, a nawet efekty(momentami może sztuczne, ale bierzmy pod uwagę, że to serial).
- praca operatora.
- postacie są przekonywujące, budzą sympatię. Ogólnie praca aktorów tutaj w moim mniemaniu bardzo udana.

Minusy:
- schematyczna, powielana niejednokrotnie fabuła. Brak oryginalności.
- każdy odcinek kończy się sukcesem naszej drużyny co powoduje infantylność tego tytułu, dlatego cieszę się, że w drugim sezonie*spoiler
- udźwiękowienie. Nie znoszę zbyt wyeksponowanych efektów dźwiękowych, momentami gdyby usunąć video i zostawić audio to byśmy mieli lot odrzutowca i uderzenia tarana, a naprawdę mieliśmy lecące strzały i uderzenia w przeciwników. Trąci to tandetą.

*dojdzie Cary do drużyny, jako jedyna ma pragmatyczne podejście, nadaje to realizm i inną stronę mimo wszystko.

Saki_94

Dokladnie o to mi chodzi;))
Kurdem chyba sobie konta pomyliłam, widać miałam tu już kiedys konto bo założyłam nowe, a 'Natalia64' cos mi nie wchodziło.

Jeszcze ktoś wspomniał,ze można traktowac to jako dwie różne 'produkcje' czy cos w tym stylu.
Ja tak tego nie postrzegam . Ekran rządzi się swoimi prawami.
Producenci moim zdaniem musieli dodać tutj troche akcji zeby się lepiej 'sprzedawalo'
Jednak mają i swoje wspólne 'bieguny' , rzadko, ale się zdarza :)

ocenił(a) serial na 10
Nataliia64

Dokladnie to mialem na mysli :) droga natalio.