PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12811
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

Oceniam serial jak wyżej. Oglądam głównie dlatego, że lubię fantasy i uwielbiam Raimich. Ale zastanawia mnie jedna kwestia. Fabuła jest bez sensu, bo po co to wszystko, cała ta walka dobra ze złem, skoro koniec końców wszyscy po śmierci trafiają do Podziemia, a Strażnik w finale wygrywa? W związku z tym mam pytanko do osób bardziej obeznanych z tym "światem", może coś przeoczyłem; czy istnieje w nim jakiś inny dobry zaświat, gdzie trafiają ludzie po śmierci, a Podziemie jest czymś w rodzaju czyśćca? Będę dźwięczny za objaśnienie tej sprawie. Nie zastanawialiście się nad tym?
pozdrawiam

użytkownik usunięty

Obejrzałem serial do końca (choć z bólem i sporo na podglądzie) podsumuje go jednym słowem; dno. Według mnie zarówno książka jak i film jest przeznaczony dla tępego amerykańskiego odbiorcy. Już tak brakuje ludziom pomysłów, że wystarczy iż jakiś domorosły "pisarz" coś tam skleci, a tępy Amerykanin kupi to i od razu (przeważnie) jest film albo serial. I to najczęściej ciągnąc z innych (np. mi Sith Morgh, czy jakoś tak, mi osobiście się kojarzy z G. W.) Najgorsze jest to, że takie dno kupują ludzie i u nas. Wydawało mi się, że jesteśmy narodem wymagającym nieco więcej. No cóż nie jest to ostatnie zgniłe jajo, które trafiło do nas z zachodu. I pewnie niestety niejedno trafi. Na obronę tego chłamu można powiedzieć, że występują fajne laski, ale gdzie ich nie ma.
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 2

Przeczytałem cykl "miecza prawdy" jednym tchem. To co twórcy zrobili z książkami to jedna wielka pomyłka. To tak słowem wstępu. A co do Twojego pytania to uprzedzam: będą spoilery.

Dałem radę obejrzeć tylko pierwszy odcinek tego durnego serialu, po prostu nie mogłem przeboleć tego, że w adaptacji zmieniony został sens całej serii książek. W książce Rahl pragnie zapanować nad magią Ordena, jest to potężna moc dająca mu władzę nad wszystkim co żywe w tym świecie. Nie jest to jednak takie proste. Po pierwsze trzeba otworzyć 1 z 3 szkatułek, co samo w sobie jest nie lada wyzwaniem, po drugie trzeba wiedzieć która to. Jako że są 3 szkatułki, to otwarcie każdej znich powoduje co innego. Jedną możliwość omówiłem wyżej, druga to po prostu śmierć osoby która otworzyła tę szkatułkę, a trzecia to śmierć wszystkich żywych istot. Richard w książce znał księgę opisania Mroków na pamięć, a nie posiadał ją na własność, a ta księga to była właśnie instrukcja do otwarcia odpowiedniej szkatułki.

W uniwersum książki istnieją 2 nadrzędne istoty, Opiekun i Stwórca. Domeną Opiekuna jest śmierć, domeną Stwórcy jest życie. Zaświaty to po prostu świat zmarłych, tam też uwięziony jest opiekun. Dusza po śmierci idzie właśnie do zaświatów, lecz w zależności od tego jaki był, albo zostaje "dobrym duchem" albo przyciąga go opiekun i cierpi przy nim wieczne katusze. Gdyby opiekun uwolnił się, to zgarnąłby wszystkie dusze, także te dobre i uśmiercił całe życie na tym świecie.